Wat zegt je urine over je gezondheid?
Al eeuwen terug, in de prille jaren van de geneeskunde, gebruikten artsen urine om ziektes op te sporen en diagnoses te stellen. Elke verandering in kleur, dichtheid, geur of hoeveelheid van je urine kan een indicatie zijn dat er iets niet helemaal goed verloopt in het lichaam.
Het uitscheiden van urine zorgt er elke dag voor dat we honderden afvalstoffen, afkomstig uit onze voeding, uit het lichaam verwijderen. Urine kan eveneens werken als een signaal en ons waarschuwen als sommige onderdelen van het lichaam niet functioneren zoals het hoort.
De kleur van je urine kan plots anders zijn of je plas heeft een vervelende vreemde geur, waardoor we meteen weten dat er iets mis is.
Velen onder ons zijn er zich niet bewust van dat je urine veel over je gezondheidstoestand kan vertellen. Hierdoor missen we belangrijke informatie in geval van sommige aandoeningen of kwaaltjes.
Bedenk dat het belangrijk is je lichaam te leren kennen en je bewust te worden van elke verandering of waarschuwing. Daardoor kun je veel sneller actie ondernemen bij een beginnende ziekte.
Dit artikel geeft een opsomming van niet minder dan 8 verschillende aspecten die je urine kan vertonen en die je bovendien iets kunnen vertellen over de toestand van je gezondheid.
Wat zegt je urine over je gezondheid?
Urine die lichtgeel is van kleur
De urine van een gezonde persoon is lichtgeel van kleur tot bijna transparant. Deze typische kleur ontstaat door de aanwezigheid van de galkleurstof bilirubine.
Urine is het transportmiddel van deze stof, die opgelost is in water, waardoor het resultaat een lichtgelige urine is. Het betekent dat het lichaam voldoende gehydrateerd is en we voldoende water drinken.
Wordt de kleur donkerder of meer intens, dan geeft het lichaam het signaal dat er watertekort is of sprake van uitdroging.
Is er echter geen sprake meer van kleur en is er een constante drang om te plassen, dan kan dit ook betekenen dat de persoon overgehydrateerd is. Er kan ook sprake zijn van waterintoxicatie, wat kan gebeuren als iemand te veel water drinkt.
Is de kleur vrijwel volledig helder, maar is er geen frequente plasdrang en evenmin een overconsumptie van water, dan wijst dit misschien op diabetes.
Troebele urine
Ga je naar het toilet en merk je troebele urine op, dan kunnen er fosfaten, een bijproduct van nierstenen, in de urine aanwezig zijn.
Blijft de urine gedurende enkele dagen troebel, dan denken we meteen aan een infectie. Je kunt dan het beste een arts raadplegen. Troebele urine gaat dan gepaard met een vieze geur en een frequente drang om te gaan plassen.
Mannen die troebele urine opmerken, kunnen te kampen hebben met resten sperma die achterblijven in de plasbuis.
Urine die een blauwgroenige kleur vertoont
Over het algemeen wijst de blauwgroene kleur van je plas op de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen. Zo is het algemeen bekend dat het eten van asperges inderdaad deze verandering in kleur en geur van urine kunnen veroorzaken.
Ook wijzigingen in medicatie of de keuze voor een ander vitaminepreparaat kunnen zorgen voor een blauwgroene verkleuring van de urine. Merk je deze verandering op, maar is er geen sprake van medicatiegebruik of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, consulteer dan meteen je huisarts.
Urine die oranje kleurt
Urine met een oranje kleur kan het gevolg zijn van het eten van oranje bramen, bieten, wortels of andere oranje voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de urine verkleurt. Sommige medicijnen of niet genoeg water drinken kan eveneens voor die oranje tint zorgen.
Is de kleur echter donkeroranje, dan is het vrijwel zeker dat er galvloeistof in de urine aanwezig is. Ook in dit geval consulteert men het beste meteen een arts.
Bruine urine
Bruine urine zie je soms na het eten van bonen, rabarber of het gebruik van bepaalde medicijnen. In sommige extreme gevallen kan deze kleur ook te wijten zijn aan een ernstige leverziekte of chronische uitdroging.
Schuimende urine
In dit geval is er niet zozeer sprake van een verandering van kleur. Dit kan een signaal zijn dat het lichaam te veel eiwitten opneemt via de voeding.
Kijk hier ook eens naar: Bestrijd een blaasontsteking op natuurlijke wijze met deze 5 theeën
Sterk geurende urine
De geur van urine is sowieso niet de meest aangename ter wereld, maar we kennen allemaal het verschil tussen normaal ruikende urine en urine die een vreemde, sterke geur afgeeft. Deze geur kan het gevolg zijn van een overconsumptie van koffie of het eten van asperges.
Het kan echter ook wijzen op infectie. Blijft de sterke geur aanhouden, dan is het beter hiervoor zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Urine met een roze of rode kleur
Ook in dit geval kunnen we denken aan het eten van bepaald voedsel dat de urine roze of rood zal kleuren. Het eten van veenbessen, rode bieten of rabarber kan de oorzaak zijn van deze wijziging in kleur.
Denk er echter aan dat een roze-rode tint ook het gevolg kan zijn van bepaald medicatiegebruik, de aanwezigheid van bloed in de urine, te zware lichaamsactiviteit of een infectie.
Ga onmiddellijk na wat de juiste oorzaak van de verkleuring is en indien deze langer dan een dag aanhoudt, wordt eveneens de raad gegeven een dokter te raadplegen.
Rode verkleuring van de urine wijst mogelijk ook op de aanwezigheid van stenen in de nieren. Het kan in heel uitzonderlijke gevallen een symptoom zijn van nierkanker.
Bij mannen bestaat de mogelijkheid dat de prostaat vergroot is. Ook in dit geval beter even laten controleren door je vaste huisarts. https://gezonderleven.com/redenen-stinkende-urine/