“Ik wil single zijn, met jou” – de brief die viraal ging
“Ik wil single zijn, met jou” is een brief die zich in de afgelopen tijd via het internet over de hele wereld heeft verspreid. Een van de redenen waarom deze brief zo populair is, is misschien omdat het een duidelijk standpunt maakt over de intenties (seksueel en niet seksueel) aangaande de regels binnen een relatie.
Ongeacht of je jezelf kunt herkennen in de inhoud, zul je je door deze brief te lezen realiseren dat je ware zielsverwant de persoon is bij wie je jezelf kunt zijn, voor de rest van je leven.
Lees een vertaling van de brief hieronder:
“Ik wil single zijn, met jou”
Ik wil dat je een biertje gaat drinken met je vrienden, dat je er de volgende dag een kater aan overhoudt en me toch vraagt of ik bij je langs kom, omdat je behoefte hebt om je armen om mij heen te sluiten. Ik wil ’s ochtends over van alles en nog wat met je praten in bed, maar soms ook in de middag. Ik wil dat iedereen datgene doet wat hij of zij wil doen gedurende de dag.
Ik wil dat je me vertelt over de avonden waarop je uitgaat met je vrienden. Dat je mij vertelt dat een meisje aan de bar naar je keek. Ik wil dat je me berichtjes stuurt wanneer je dronken bent met je vrienden, gewoon om me onzin te vertellen, zodat je kan weten dat ik ook aan jou denk.
Ik wil dat we lachen wanneer we de liefde bedrijven.
Dat we moeten lachen omdat we nieuwe, gekke dingen uitproberen. Ik wil dat we met onze vrienden zijn en dat jij mijn hand vastpakt en me meeneemt naar een andere kamer, omdat je geen seconde meer kan wachten en daar, op dat moment, de liefde met mij wilt bedrijven. Ik wil proberen om stil te zijn, omdat de anderen ons anders zullen horen.
Ik wil je verteren, wil dat jij mij aanspoort om over mezelf te praten en jij over jouzelf. Ik wil discussiëren over wat beter is: de noordkust of de zuidkust, de westelijke of de oostelijke zeekust.
Ik kan mij het appartement van onze dromen alleen maar voorstellen, ook al weet ik dat we waarschijnlijk nooit samen zullen wonen.
Ik wil dat je mij vertelt over jouw plannen, ook al zijn ze nog niet helemaal af.
Ik wil dat je mij verrast door te zeggen: ‘Pak je paspoort, laten we gaan’.
Ik wil bang zijn met jou. Dingen doen die niemand anders ooit zou doen, omdat ik me veilig voel naast jou. Dronken thuis komen na een geweldige avond uit met mijn vrienden. Dat jij mijn gezicht vastpakt met je handen, me zoent en me ’s nachts gebruikt als kussen en me stevig vasthoudt.
Ik wil dat je je eigen leven hebt.
Dat je plotseling besluit om een paar weken op reis te gaan. Dat je me hier alleen en verveeld achterlaat, hopend dat je even op Facebook opduikt en ‘hoi’ zegt.
Ik wil niet altijd uitgenodigd worden voor jouw feestjes en ik wil jou ook niet altijd uitnodigen voor de mijne. Op die manier kan ik je de volgende dag vertellen over mijn avond en jij mij over de jouwe.
Ik wil iets dat eenvoudig en ingewikkeld tegelijk is.
Iets waardoor ik mezelf in twijfel trek, maar waardoor zodra jij in dezelfde kamer bent als ik al mijn zorgen verdwijnen. Ik wil dat je me mooi vindt en dat je trots bent dat wij samen zijn.
Ik wil dat jij tegen mij zegt dat je van me houdt en bovenal, dat ik jou hetzelfde kan zeggen. Dat je naar me kijkt wanneer ik voor je uit loop, zodat je kan zien hoe ik met mijn heupen schudt. Dat je wilt dat ik in de winter het ijs van de ramen krab, omdat je moet lachen om hoe mijn lichaam heen en weer schudt wanneer ik dit doe.
Ik wil plannen maken zonder te weten of ik ze ooit zal uitvoeren.
In een oprechte relatie zijn. Ik wil dat meisje zijn waarvan je wilt dat ze blijft. Ik wil dat je het verlangen om met andere meisjes te rotzooien blijft behouden, maar dat je aan het einde van de avond naar mij op zoek gaat. Omdat ik met je mee naar huis wil.
Ik wil degene zijn met wie je de liefde bedrijft en met wie je samen in slaap valt. Degene die je met rust laat wanneer je moet werken en die ervan houdt wanneer je helemaal opgaat in je muziek.
Ik wil een vrijgezellenleven leiden met jou.
Omdat onze levens als een stel hetzelfde zouden zijn als hoe onze levens nu zijn als vrijgezellen, maar dan samen.
Op een dag zal ik je vinden.”
Dit is de brief die zoveel sensatie veroorzaakt op het internet.
De brief werd geschreven door Isabelle Tessier en werd toegewijd aan liefde en verlangen. Een ‘liefde’ die zij ziet als onafhankelijk en ideaal.
Je hoeft het niet eens te zijn met het idee dat zij naar voren heeft gebracht. Wat echter wel duidelijk is, is dat veel mensen zichzelf kunnen herkennen in haar woorden. De waarheid is dat relaties die ‘vrij zijn van vooroordelen en verwachtingen’ steeds meer voorkomen in onze maatschappij.
Wat houdt het in om noch uitsluitend vrienden noch uitsluitend geliefden te zijn?
Vrienden zijn zonder geliefden te zijn betekent dat je de barrières die je jezelf oplegt om een relatie in stand te houden afbreekt. Het betekent dat je je eigen regels opstelt op basis van ware behoeftes en zorgen. Je doet het dus niet op basis van de verwachtingen die de maatschappij van je heeft.
Tegenwoordig, wellicht dankzij onze moderne leefstijl, bestaat er een vorm van vrije relaties waarin sprake is van minder verplichtingen. Afhankelijk van de persoon aan wie je het vraagt, kan dit natuurlijk meer of minder voordelen bieden. Iedereen die deze vorm van relaties accepteert en aanbeveelt, zou minstens twee punten in overweging moeten nemen:
Het is een andere manier om van je seksualiteit te genieten
Veel mensen die elkaar leuk vinden en zichzelf tot elkaar aangetrokken voelen, hebben alleen de behoefte om een seksuele relatie met elkaar aan te gaan en niet die exclusieve band met elkaar op te bouwen die hen ervan weerhoudt uit te gaan met andere mensen.
Of het kan zijn dat ze wel van elkaar houden, maar niet de behoefte hebben om te voldoen aan bepaalde verwachtingen. Ze blijven liever onafhankelijk. Ze willen in staat blijven hun leven zelfstandig op te bouwen. Zonder daarbij uitleg te hoeven geven over wat ze aan het doen zijn.
Wat is het idee hierachter?
Het idee is dat de twee mensen die een relatie met elkaar aangaan zelf de regels kunnen bepalen en daarbij negeren wat de maatschappij of de sprookjes uit hun jeugd hierover te zeggen hebben.
Aangezien dit afwijkt van de norm, worden dit soort relaties nog altijd veel in twijfel getrokken.
Wij raden aan:
Anna Karenina-syndroom: slachtoffers van de liefde
Het helpt je om je gevoelens onder controle te leren houden
In dit soort relaties kunnen beide partners zichzelf onderzoeken en beter leren kennen op zowel emotioneel als seksueel vlak. Omdat dit een ingewikkelde situatie is als het gaat om gevoelens, kan het oplossen van angsten en twijfels helpen om emotionele controle te bewerkstelligen.
Dit soort relaties zijn net zo geldig als conventionele of formele relaties. Zolang beide partijen het maar eens zijn over de voorwaarden en doelen binnen de relatie. Net als in andere gevallen zou deze regeling meteen verbroken moeten worden op het moment dat één van de partijen eronder lijdt. Om er op deze manier voor te zorgen dat deze pijn niet onnodig wordt uitgerekt.
Gaat het ten koste van de magie?
Het kan zijn dat sommige mensen vinden dat de magie in dit soort relaties verloren is gegaan. Maar het idee is juist dat deze twee mensen met elkaar magie creëren, niet de typische vorm van liefde waar we allemaal mee bekend zijn en waar we allemaal naar verlangen.
Respecteer de relatie van anderen
Daarom moeten we proberen te onthouden de mogelijkheid om zelf te bepalen wat voor relatie we willen, een mogelijkheid die we allemaal hebben, te respecteren.
Vrijheid in de liefde binnen onze maatschappij lijkt nog steeds een taboe. Maar steeds meer mensen proberen tolerantie en vrijheid van uitdrukking te bevorderen.
Laat iedereen dus openlijk en met gemak zelf kiezen wat voor relatie hij/zij hebben wilt. Het is tenslotte voor iedereen goed om los te zijn van vooroordelen.
Deze brief werd oorspronkelijk gepubliceerd in Huffpost Quebec.