Welke medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename?

Om de medicijnen die leiden tot gewichtstoename kunnen leiden aan te pakken, is het ‘t beste om cardiovasculaire oefeningen te doen en een uitgebalanceerd dieet te volgen.
Welke medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kom je gewicht aan en weet je niet waarom? Misschien slik je medicijnen die deze bijwerking hebben zonder dat je het weet. Sommige medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename en het komt vaker voor dat je misschien denkt.

In ieder geval, en zoals altijd als het gaat om iets dat zo nauw luistert, stop niet met het innemen van je medicatie zonder eerst je arts te raadplegen. Er zijn manieren om met deze bijwerking om te gaan zonder je gezondheid te riskeren.

Je welzijn is belangrijker dan de maat van je kleding.

In dit geval is het ‘t beste om cardiovasculaire oefeningen te doen en een uitgebalanceerd dieet te volgen. Je kunt zelfs naar een diëtist gaan, die een voor jouw situatie geschikt regime zal ontwerpen. Dat is echt een goed idee, want het zal je kennis laten maken met voedingsmiddelen die je kunnen helpen jezelf te beschermen tegen je gezondheidsproblemen.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken welke medicijnen verschrikkelijk kunnen zijn voor je weegschaal.

Welke medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename?

1. Histamineremmers

Histamineremmers leiden tot gewichtstoename

Iedereen met allergieën zal zeker van hen gehoord hebben. Ze dienen om de effecten van histamine, dat verantwoordelijk is voor allergische reacties, te neutraliseren. Mensen die veel last hebben van allergieën zullen ze waarschijnlijk altijd bij zich hebben.

Ze werken goed en mensen dankbaar dat ze bestaan. Maar veel mensen beweren dat ze leiden tot gewichtstoename nadat ze deze medicatie een paar maanden hebben ingenomen. Dit gebeurt omdat histamine je eetlust vermindert. Als gevolg hiervan neutraliseren deze medicijnen dit effect. Het is dus veel moeilijker om je honger te stillen.

Daarom is het in dit geval het beste om voedingsmiddelen te eten die ons verzadigen, maar weinig calorieën bevatten. Zoals bijvoorbeeld groene bladgroenten en fruit met weinig suiker.

2. Antidepressiva

Antidepressiva leiden tot gewichtstoename

Ze werken zich niet allemaal op dezelfde manier. De soorten die het vaakst leiden tot gewichtstoename zijn de selectieve remmers van de heropname van serotonine, zoals Prozac. Waarom gebeurt dit? Deze medicijnen kunnen je dik maken omdat je weinig energie hebt.

Wanneer dit gebeurt vraagt ​​het brein ons iets te doen om dit op te lossen. Daarom is het gebruikelijk om koolhydraten en producten met veel glucose te eten. Als het ook erg moeilijk is om lang te blijven bewegen, zal dit gegarandeerd leiden tot gewichtstoename.

Daarom moet je veel wilskracht hebben om je verlangens te beheersen en ook om te gaan sporten.

3. Bloeddrukverlagende medicijnen

Bloeddruk verlagende medicijnen leiden tot gewichtstoename

Dit is te vergelijken met het slikken van antidepressiva. De manier waarop deze medicamenten werken, is door de druk te verminderen waarmee het hart het bloed rondpompt. Een hoge bloeddruk is slecht voor zowel de spieren als voor andere aspecten van de gezondheid.

Daarom kunnen bloeddrukverlagende medicijnen ook verschillende lichaamsfuncties vertragen, omdat de bloeddoorstroming essentieel is voor hen. Een van de betrokkenen functies is je metabolisme. In een aantal gevallen schrijven artsen diuretica voor om deze impact te beteugelen.

Het is echter ook goed om voedingsmiddelen te introduceren die de spijsvertering bevorderen

4. Corticoïden

Corticoïden leiden tot gewichtstoename

Dit zijn enkele van de krachtigste ontstekingsremmers die er zijn. Ze worden voorgeschreven aan reumatische en astmatische patiënten en zelfs aan kankerpatiënten. Ondanks hun effectiviteit kunnen ze je ook dik maken.

Dit negatieve neveneffect kan erg duidelijk zijn. Ze verhogen de eetlust en veroorzaken vochtretentie. Daarom is het moeilijk om minder te eten. Bovendien bemoeilijkt het de uitscheidingsprocessen van de gifstoffen die we zouden moeten elimineren.

Het is daarom belangrijk om voldoende vloeistoffen in je dieet op te nemen. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt is de beste methode om retentie te bestrijden meer drinken. Dat heeft nog een bijkomend voordeel. Het betekent dat je je maag met vocht kunt vullen zonder toevlucht te nemen tot calorierijk voedsel.

Het neutraliseren van geneesmiddelen die kunnen leiden tot gewichtstoename

Wanneer je gezondheid het toelaat is lichaamsbeweging essentieel. Een van de beste keuzes is lopen. Het is geweldig voor bijna iedereen, omdat het een activiteit met een lage impact is. Het nut ervan voor gewichtsverlies is echter ongelooflijk.

Wandelen biedt veel voordelen en veel steden hebben hiervoor specifieke gebieden. Ze zijn meestal ook te vinden op de mooiste plekken: parken, promenades en andere groene gebieden.

Deze gebieden zijn een ideale omgeving om je even af te sluiten en stress te verlichten, tenzij je allergisch bent. Als je aan een stoornis of ziekte lijdt, is het emotionele aspect echt belangrijk.

Sommige medicijnen kunnen leiden tot gewichtstoename maar we kunnen hier iets aan doen. Het is belangrijk om te weten hoe je dat kunt doen. Op die manier kunnen we vanaf het begin op de goede manier handelen. Hoewel je niet altijd je gewicht zo goed kunt beheersen als je zou willen, kun je er wel aan werken. Met een goede voeding en (indien mogelijk) cardiovasculaire oefeningen is het mogelijk om dit neveneffect van je medicatie te helpen verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.