Welke matras voor een goede nachtrust?

Het assortiment matrassen is zo groot dat het nogal overweldigend kan zijn als de tijd gekomen is om een nieuwe matras te kiezen. Als je een aantal van de volgende zaken weet, kun je de beste matras vinden zodat je van een goede nachtrust kunt genieten.
Welke matras voor een goede nachtrust?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kiezen van de juiste matras voor een goede nachtrust is niet eenvoudig. Tegenwoordig is er een breed scala aan matrassen, van binnenvering tot schuim, van water tot elektrisch en alles daar tussenin.

Omdat er zoveel opties en verschillende gradaties van stevigheid en dikte zijn, kan het ingewikkeld zijn om te weten welke matras voor jouw individuele situatie het beste is. Om deze reden geven we je enkele tips om je te helpen de meest geschikte matras te kiezen.

Niet iedere matras is geschikt voor iedereen. Gewicht, houding en rugklachten zijn bijvoorbeeld factoren die je in gedachten moet houden bij je beslissing. Laten we hier eens wat dieper op in gaan, zodat je weet welke matras het beste bij jou past.

Hoe slaap je meestal?

Hoe slaap je meestal

Om te weten welke matras voor een goede nachtrust zal zorgen, moet je eerst bedenken op welke manier je graag slaapt. Ben je geneigd om op je rug of buik te slapen, of slaap je liefst op je zij? Dit zal helpen bij het bepalen van het type matras waar je goed op zal kunnen slapen.

  • Slaap je op je rug of buik, dan is de beste matras een wat steviger soort, omdat die helpt om je rug recht te houden. Als de matras te zacht is, kan je rug inzakken en in een ongemakkelijke kromming komen te liggen. Dan loop je het risico dat er in de toekomst wellicht rugklachten kunnen ontstaan.
  • Als je op je zij slaapt, is een hard matras niet prettig voor je. Je hebt een wat zachter matras nodig, die minder stevig is en zich naar je lichaam zal vormen. Hierdoor kan de schouder iets wegzakken om een comfortabeler positie te vinden.

Lees dit artikel ook:
Wat je slaaphouding over je zegt

Je gewicht bepaalt welke matras goed voor jou is

Je denkt misschien dat je gewicht niet van invloed is op de matras waarop je slaapt, maar dat is wel het geval. We gaan naar twee essentiële punten kijken. Het is immers niet zo dat iemand die minder weegt niet een hardere matras nodig heeft. Laten we eens kijken waar je op moet letten:

  • Mocht je wat zwaarder zijn, dan zal een zachte matras ervoor zorgen dat je te veel wegzakt, waardoor je een verkeerde houding zal aannemen. Om die reden moet je matras stevig zijn en een goede ondersteuning bieden. Vergeet echter niet dat je houding tijdens het slapen een bepalende factor is.
  • Als je licht van gewicht bent, dan heb je een flexibelere matras nodig. Zo’n matras helpt om het gewicht van je lichaam gelijkmatig te verdelen. Dit voorkomt dat sommige delen van je lichaam veel gewicht moeten dragen.

Draai je veel of weinig?

Slapen op je zij

Wat wordt aanbevolen voor als je veel draait of beweegt als je slaapt? De ideale matras hiervoor zal anders zijn dan degene die je zou moeten kiezen als je ‘s nachts niet beweegt. Hoewel er vast nachten zijn dat je veel beweegt en andere nauwelijks, bepaal wat het meeste voorkomt. En houd deze tips in gedachten:

  • Ben je iemand die veel beweegt tijdens het slapen? Duw je bijvoorbeeld de lakens van het bed af omdat je ‘s nachts niet kunt stoppen met bewegen, dan is een harde matras ideaal voor je. Een hardere matras zorgt ervoor dat het draaien niet zoveel energie kost.
  • Als je heel weinig beweegt, dus min of meer de hele nacht in dezelfde houding ligt en nauwelijks beweegt, dan wil je liever een zachtere matras die flexibel is. Op die manier kun je je lichaamsgewicht gelijkmatiger verdelen. Daardoor zal het deel van het lichaam waar je de hele nacht op ligt geen pijn of ongemak ervaren door het gebrek aan beweging.

Heb je het koud of warm als je slaapt?

Een ander punt om te overwegen bij het kiezen van een matras is of je iemand bent die de hele nacht onder de dekens kruipt, of ben je iemand die het altijd snel warm heeft? Dit hangt natuurlijk ook af van waar je woont en van het klimaat ter plekke. Is het bijvoorbeeld vochtiger of juist droog?)

  • Heb je het meestal warm, dan kun je niet slapen met veel kleding aan en zweet je makkelijk, dan is de beste matras voor jou een met binnenvering. Ze zijn koeler en ventileren beter.
  • Als je het meestal koud hebt raden we eerder een matras van schuim of latex aan. Of je kiest voor een visco-elastische matras. Deze typen matrassen houden de warmte veel beter vast.

Denk aan allergieën

Waar je ook moet denken, naast bovenstaande informatie, is of je allergisch bent voor stof of last van astma hebt? In een dergelijk geval zal een matras voor een goede nachtrust eerder een met een binnenvering zijn, of een latex matras met een wasbare hoes.

Nu weet je welke matras voor jou wordt aanbevolen, raden we je aan om, als je speciale klachten hebt, zoals scoliose, toch een specialist te raadplegen om te zien welke soort matras voor jou de beste optie is. Vergeet niet dat een goede matras, die speciaal voor jouw behoeften geschikt is, je zeker zal helpen om van een goede nachtrust te genieten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.