Welke invloed kan een oogmigraine op je hebben?

Oogmigraine is een klinisch soort migraine waarbij zich problemen met het gezichtsvermogen voordoen. In dit artikel vertellen we je hoe je ze kunt herkennen. We zullen je ook laten zien hoe je ze kunt voorkomen en behandelen. Blijf lezen om erachter te komen!
Welke invloed kan een oogmigraine op je hebben?

Laatste update: 06 juli, 2020

Oogmigraine is een klinisch soort migraine. Meestal duurt het maar kort en kan het al dan niet gepaard gaan met hoofdpijn. In dit artikel vertellen we je hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen. Blijf lezen om erachter te komen!

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine verwijst naar een aandoening die zich manifesteert met een tijdelijke en pijnloze visuele stoornis. Dit kan in één oog of beide ogen voorkomen. *Migraine is een zware, ernstige hoofdpijn die ontstaat uit een plotselinge verstoring van de bloedstroom in de hersenen.

*Omdat dit de hersenen beïnvloedt, kan het verschillende functies verstoren, waaronder het gezichtsvermogen. Over het algemeen duurt dit symptoom niet langer dan een half uur. Hoewel het alarmerend is, leidt het niet tot blijvende schade.

Een vrouw wijst naar haar oog

Wat is de oorzaak van oogmigraine?

Oogmigraine kan iedereen treffen. Onderzoekers denken dat er een genetische basis voor is. Dat wil zeggen, een deel van deze aandoening is erfelijk. Aan de andere kant zijn er verschillende factoren die de bloedstroom naar de hersenen kunnen veranderen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • stress
 • slaaptekort
 • bepaalde lichtstimuli
 • bepaalde voedingsmiddelen, zoals:
  • chocolade
  • koffie
  • alcohol
  • gerijpte kaas

Ook wordt dit soort migraine soms in verband gebracht met ziekten als:

Symptomen van oogmigraines

Oogmigraine kan in één of beide ogen voorkomen. Dr. Jerry Swanson, een gediplomeerd neuroloog van de Mayo Clinic, legt uit dat de visuele symptomen niet lang duren. Ze kunnen echter wel voorkomen dat je kunt autorijden of lezen. Daarnaast zou je ook de volgende symptomen kunnen ervaren:

 • Blinde vlekken, vooral in het midden van het gezichtsveld. Dit wordt een scotoom genoemd. Hun grootte variëren, en het kan zelfs je hele gezichtsvermogen beïnvloeden. Ze kunnen in één of beide ogen verschijnen.
 • Het zien van knipperend lichtjes of sterretjes.
 • Je kunt ook dubbel zien.
 • Je kunt last hebben van een verhoogde gevoeligheid voor licht of sommige geluiden.

Bovendien kunnen deze visuele symptomen gepaard gaan met misselijkheid, braken of hoofdpijn. Deze hoofdpijn treft meestal maar één kant, waardoor er meer druk op de ogen komt te staan. Het wordt erger door inspanning en verbetert met rust op een rustige, donkere plek.

Een vrouw met haar handen tegen haar hoofd

Behandeling en voorkomen

Mensen die oogmigraine ontwikkelen zullen hier waarschijnlijk hun hele leven lang aan lijden. Er zullen echter momenten zijn waarop ze intenser zijn dan andere, als gevolg van verschillende factoren. Ze kunnen echter ook milder worden.

Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn of haar symptomen, frequentie en maatregelen leert herkennen om de vervelende symptomen onder controle te krijgen. Vaak duurt een oogmigraine niet langer dan een half uur, de hoofdpijn kan echter langer aanhouden.

Wanneer oogmigraine plotseling opduikt en de persoon taken uitvoert die gevaarlijk kunnen zijn, is het belangrijk om meteen ermee te stoppen en te rusten totdat de symptomen verdwijnen.

Na de eerste keer dat het gebeurt, is het altijd het beste om naar de huisarts te gaan voor een volledige test. Op die manier kunnen ze bepaalde ziekten die dit soort migraine kunnen veroorzaken, uitsluiten.

Vanaf hier zal de dokter beslissen of het nodig is om een behandeling te starten. Dit is afhankelijk van de intensiteit en de frequentie van de migraine. Ook kan de behandeling gebaseerd zijn op ontstekingsremmende middelen of pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol tijdens migraine.

Daarnaast zijn er ook preventieve behandelingen. Het is echter altijd een goed idee om te leren wat jouw persoonlijke triggers zijn, zodat je die kunt vermijden. De triggers kunnen bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen of activiteiten zijn. Een goed rust- en stressmanagement zal ook altijd helpen om migraine beter onder controle te houden.

Samengevat

Oogmigraine kan iedereen treffen. Als het vaak voorkomt, kun je het beste naar de huisarts gaan om te controleren of alles in orde is. Om ze onder controle te houden en te voorkomen, zorg ervoor dat je weet hoe je deze migraines en triggers herkent, om te proberen te achterhalen wat de oorzaak is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.