Wat zou je voorafgaand aan een mastectomie moeten weten?

Het is belangrijk om goed voorgelicht te zijn over een mastectomie, aangezien deze ingreep veel lichamelijke pijn kan veroorzaken, tot verschillende complicaties kan leiden en een borstreconstructie als gevolg kan hebben.
Wat zou je voorafgaand aan een mastectomie moeten weten?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

In sommige gevallen van borstkanker is het noodzakelijk om een mastectomie, ook wel borstamputatie, te ondergaan. Het is meestal niet de eerste keuze, maar in sommige gevallen wel de enige kans op overleving.

Om deze procedure iets beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te leren wat het chirurgisch verwijderen van een deel van of de hele borst inhoudt.

Het is misschien makkelijk om dit op te schrijven of om erover te lezen, maar het is zeer moeilijk om dit hele proces zelf te moeten doorstaan. 

Daarom is het belangrijk om de manier waarop je over deze vorm van behandeling voor borstkanker denkt te veranderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het ondergaan van een mastectomie je leven enorm zal veranderen.

Een persoonlijke beslissing

Tegenwoordig kiezen zelfs vrouwen die pas net gediagnosticeerd zijn met borstkanker uit voorzorg voor deze vorm van behandeling. Hoewel dit natuurlijk geen foute keuze is, is het wel een zeer persoonlijke beslissing. Soms is deze ingreep zelfs niet eens nodig als er geen sprake is van een familiegeschiedenis of een genetische mutatie die het risico op borstkanker vergroot.

Dit zijn de dingen die je absoluut moet weten voordat je een mastectomie ondergaat.

Deze ingreep is op lichamelijk vlak voor elke vrouw anders

Ziekenhuis

Sommige vrouwen ervaren meer pijn dan andere vrouwen. Afhankelijk van je lichaam kan het zijn dat de herstelperiode bij jou langer duurt dan de norm, welke ongeveer twaalf weken is. Uiteindelijk bepaalt je lichaam wanneer je je normale routine weer op kunt pakken en of dit vroeger of later zal zijn dan je gehoopt had.

Dit is iets waar je je op voor kunt bereiden: zorg ervoor dat je iemand in je buurt hebt die jou kan helpen na je mastectomie. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat er iemand aan je zijde zal staan.

Vlak na de operatie

De eerste twee weken na de operatie zullen erg lastig zijn. Het zal al moeilijk zijn om zelfs de meeste simpele bewegingen uit te voeren. Denk daarbij aan zaken zoals een fles water openen of je haar kammen.

Dit is vaak het moment waarop vrouwen zich zorgen beginnen te maken over de pijn die hun mastectomie veroorzaakt. Onthoud dat sommige vrouwen helemaal geen ernstige pijn ervaren. Sommige vrouwen voelen zelfs bijna niks na hun operatie en sommige vrouwen voelen alleen een beetje druk en niets meer.

Een mastectomie kan complicaties veroorzaken

Gezwel in de Borst

Voor een mastectomie geldt hetzelfde als voor elke andere operatie. Het is daarom belangrijk om jezelf mentaal goed voor te bereiden op de mogelijkheid dat er complicaties ontstaan die verbonden zijn aan je lichaam of je gezondheid.

Voor sommige vrouwen stelde de operatie niet heel veel voor, terwijl anderen er juist erg veel last van hadden.

Eén ding waar je last van kunt krijgen, is dat je ademhaling vanwege de pijn oppervlakkig wordt. Daarnaast kun je ook nog last krijgen van longontsteking, omdat je longen niet goed gefilterd worden.

Het is belangrijk om de dagen na je operatie goed voor jezelf te zorgen, aangezien dit de dagen zijn waarop de kans op infecties het grootst is.

Constipatie

Nog een probleem waar je last van kunt krijgen is constipatie. Dit komt meestal doordat vrouwen de werking van de anesthesie en de verdovende middelen die ze krijgen voor de pijn niet kennen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je een nacht in het ziekenhuis moet blijven omdat je al vijf dagen niet naar de wc bent geweest.

Het is daarom belangrijk om je dokter te raadplegen voor advies om dit soort problemen te voorkomen. Een dieet rijk aan vezels zal hoe dan ook behulpzaam zijn.

Borstreconstructie kan een optie zijn

Borstimplantaat

Borstreconstructie na een mastectomie is een gevoelig onderwerp waar elke vrouw aan de hand van haar behoeftes uniek tegenover staat. Sommige vrouwen kiezen er vanuit persoonlijke overwegingen voor om geen borstreconstructie te laten doen, terwijl andere vrouwen juist de behoefte hebben om tevreden te kunnen zijn met hun lichaam.

Hoewel borsten geassocieerd worden met schoonheid, lijden sommige vrouwen erg veel pijn tijdens het proces van een borstreconstructie. Vrouwen die voorheen misschien zeer grote borsten hadden, voelen zich juist verlost van een hoop rugpijn en kiezen er dan ook voor om geen reconstructie te ondergaan.

Het is hoe dan ook belangrijk om goed na te denken over je eigen persoonlijke behoeftes voordat je beslist of je wel of niet door dit proces wilt gaan.

Praat over de dingen waar je je zorgen over maakt en wees niet bang voor je mastectomie

Een mastectomie ondergaan is een zeer belangrijke stap in het leven. Het is daarom belangrijk om er niet bang voor te zijn en er ook niet te luchtig over te doen.

Overleg met je dokter en als jullie het er beiden over eens zijn dat deze ingreep werkelijk nodig is. Zorg er dan ook voor dat je volledig begrijpt wat deze procedure precies inhoudt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Borbón Mendoza, J. E., & Beato Canfux, A. I. (2002). Enfoque actual de la problemática salud-sociedad en pacientes con mastectomía. Revista Cubana de Medicina Militar, 31(1), 47-53.
  • Del Val Gil, J. M., Bañeres, M. L., López, F. R., Martínez, A. U., & Serrano, A. M. (2001). Cáncer de mama y mastectomía. Estado actual. Cirugía española, 69(1), 56-65.
  • Silva de Oliveira, M., Carvalho Fernandes, A. F., Mesquita Melo, E., & Falcão Juvenal Barbosa, I. C. (2005). Cuidados preoperatorios de mastectomía bajo la óptica de la mujer. Revista Cubana de Enfermería, 21(2), 1-1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.