Pijn of jeuk in de borsten: mogelijke oorzaken

Het is van essentieel belang  om te weten wat de oorzaak is van jeuk in de borst. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door kleine dingetjes zoals je beha, maar kan ook het gevolg zijn van ernstigere factoren.
Pijn of jeuk in de borsten: mogelijke oorzaken

Laatste update: 29 oktober, 2018

De borsten zijn erg gevoelig. Zodra we dan ook iets voelen dat buiten de norm valt, zouden we meteen alert moeten zijn. Pijn en/of jeuk in de borsten zijn beide vrij veel voorkomende symptomen, maar kunnen verschillende oorzaken hebben.

Ongeacht de mogelijke oorzaak van de pijn of jeuk in de borsten is het echter belangrijk om altijd je dokter te raadplegen. Deze kan een juiste diagnose stellen en bepalen of er sprake is van een ernstig probleem.

In sommige gevallen is er geen reden om je zorgen te maken wanneer je pijn of jeuk in de borsten ervaart. In andere gevallen kunnen deze symptomen echter uitgroeien tot een ernstiger probleem.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken van deze problemen. Ook is regelmatig borstonderzoek doen belangrijk en je moet je dokter raadplegen wanneer je iets vreemds bemerkt.

Mogelijke oorzaken van borstpijn

Soms hebben we last van borstpijn net voor of tijdens de menstruatie. In dit geval is de pijn het gevolg van de hormonale veranderingen die zich in je lichaam voordoen tijdens de menstruatiecyclus.

Bij deze vorm van pijn kan het helpen om de borsten te ontspannen. Je kunt ze bijvoorbeeld masseren met etherische oliën. Denk onder andere aan olie van teunisbloem, monnikspeper, grote engelwortel (ook wel aartsengelwortel), maca (Peruaanse ginseng) of salie.

Mastitis kan ook pijn of jeuk in de borsten veroorzaken. Dit is een ontsteking in de borst die vaak voorkomt wanneer vrouwen borstvoeding geven. Deze ontsteking van de melkklieren gaat meestal gepaard met andere symptomen als koorts en vermoeidheid.

Mastitis wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Je kunt de ontsteking ook op natuurlijke wijze behandelen door middel van bijvoorbeeld een infusie van tijm. Deze zou je dan direct op de tepel moeten aanbrengen.

Borstonderzoek

De laatste mogelijke oorzaak die we absoluut niet mogen negeren is inflammatoire borstkanker. Deze vorm van borstkanker komt niet vaak voor. Het gaat gepaard met symptomen als jeuk, zwelling, pijn en roodheid.

In dit geval kan alleen een specialist de correcte diagnose stellen. Deze kan vervolgens ook de behandeling die moet worden ondergaan uitstippelen.

Mogelijke oorzaken van jeuk in de borsten

Jeuk in de borsten ontstaat meestal als gevolg van een allergische reactie op bepaalde bestanddelen in chemische producten.  Denk bijvoorbeeld aan wasmiddel, deodorant, parfum of wanneer chemische stoffen uit deze producten op bepaalde manier in contact komen met de huid.

Daarom is het zeer belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de producten waarmee de huid in aanraking kan komen en welke de oorzaak kunnen zijn van de allergische reactie.

Een gebrek aan vocht in de huid van de borsten is ook een mogelijke oorzaak voor jeuk in dit gebied. Het is belangrijk om dit deel van de huid goed te hydrateren. Je kunt dit doen door middel van bijvoorbeeld plantaardige olie, een hydraterende crème of shea boter.

Shea Boter

Jeuk in de borsten is vaak ook een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Dit symptoom gaat doorgaans gepaard met lichte pijn. Een verhoogde bloedtoevoer veroorzaakt namelijk deze pijn, vooral in de tepels. Dit symptoom verzwakt meestal wanneer het lichaam gewend raakt aan de zwangerschap.

Terwijl je wacht tot de symptomen afnemen, kun je het behandelen met een kompres van calendula (goudsbloem).

Andere symptomen naast jeuk

Als je slechts in een bepaald deel of slechts in één borst jeuk ervaart, dan kan de jeuk worden veroorzaakt door de borstklier of het bindweefsel in de borsten. Het is uiterst belangrijk om je bewust te zijn van andere symptomen.

Pijn, tumoren of knobbeltjes, verandering in de vorm van de borsten of vloeistof uit de tepel, kunnen symptomen zijn die namelijk wijzen op een infectie in de borsten of op een fibroadenoom. Dit is een goedaardige cyste of borsttumor.

Tot slot zou het dragen van een beha ook jeuk in de borsten kunnen veroorzaken.  Deze kan bijvoorbeeld te strak zitten. Of hij kan gemaakt zijn van een bepaalde stof die een allergische reactie veroorzaakt op de huid.

Heb je last van jeuk aan de borsten en zijn alle eerder genoemde oorzaken uitgesloten? Ga dan na of de jeuk wellicht het gevolg is van je beha.

Behandeling voor pijn en jeuk

De behandeling voor pijn en jeuk in de borsten is afhankelijk van de oorzaak. Is het een oppervlakkig probleem, dan kan het misschien al voldoende zijn om de huid goed te hydrateren om de symptomen te verminderen.

Als de symptomen worden veroorzaakt door een infectie of een ernstiger probleem, raadpleeg dan je dokter. Je moet dan waarschijnlijk bepaalde medicatie innemen en/of  professionele medische onderzoeken ondergaan. Wellicht ook interessant voor jou

5 natuurlijke remedies om jeukende ogen te verlichten
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 natuurlijke remedies om jeukende ogen te verlichten

Jeukende ogen is een ongemakkelijk symptoom dat vaak gepaard gaat met irritatie, droogheid en het gevoel hebben dat er iets in je oog zit.