Mogelijke oorzaken van pijn of jeuk in de borsten

20 maart 2016
Het is van essentieel belang  om te weten wat de oorzaak is van jeuk in de borst. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door kleine dingetjes zoals je beha, maar kan ook het gevolg zijn van ernstigere factoren.

De borsten zijn erg gevoelig. Zodra we dan ook iets voelen dat buiten de norm valt, zouden we meteen alert moeten zijn. Pijn en/of jeuk in de borsten zijn beide vrij veel voorkomende symptomen, maar kunnen verschillende oorzaken hebben. Ongeacht de mogelijke oorzaak van de pijn of jeuk in de borsten is het echter belangrijk om je dokter te raadplegen, zodat deze een juiste diagnose kan stellen en kan bepalen of er sprake is van een ernstig probleem.

In sommige gevallen is er geen reden om je zorgen te maken wanneer je pijn of jeuk in de borsten ervaart, in andere gevallen kunnen deze symptomen echter uitgroeien tot een ernstiger probleem. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken van deze problemen, regelmatig borstonderzoek te doen en je dokter te raadplegen wanneer je iets vreemds bemerkt.

Mogelijke oorzaken van borstpijn

Soms hebben we last van borstpijn net voor of tijdens de menstruatie. In dit geval is de pijn het gevolg van de hormonale veranderingen die zich in je lichaam voordoen tijdens de menstruatiecyclus. Bij deze vorm van pijn kan het helpen om de borsten te ontspannen door ze te masseren met essentiële oliën van teunisbloem, monnikspeper, grote engelwortel (ook wel aartsengelwortel), maca (Peruaanse ginseng) of salie.

Pijn of jeuk in de borsten kan ook worden veroorzaakt door mastitis, een ontsteking in de borst die vaak voorkomt wanneer vrouwen borstvoeding geven. Deze ontsteking van de melkklieren gaat meestal gepaard met andere symptomen als koorts en vermoeidheid. Mastitis wordt doorgaans behandeld met antibiotica, hoewel de ontsteking ook op natuurlijke wijze behandeld kan worden door middel van bijvoorbeeld een infusie van tijm, die direct op de tepel zou moeten worden aangebracht.

Borstonderzoek

De laatste mogelijke oorzaak die we absoluut niet mogen negeren is inflammatoire borstkanker. Deze vorm van borstkanker komt niet vaak voor, maar gaat gepaard met symptomen als jeuk, zwelling, pijn en roodheid, daar de borsten gevuld raken met vloeistof (lymfe). In dit geval kan de correcte diagnose alleen worden gesteld door een specialist, die ook de behandeling die moet worden ondergaan kan uitstippelen.

Mogelijke oorzaken van jeuk in de borsten

Jeuk in de borsten ontstaat meestal als gevolg van een allergische reactie op bepaalde bestanddelen in chemische producten als wasmiddel, deodorant, parfum of wanneer chemische stoffen uit deze producten op bepaalde manier in contact komen met de huid. Daarom is het zeer belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de producten waarmee de huid in aanraking kan komen en welke de oorzaak kunnen zijn van de allergische reactie.

Een gebrek aan vocht in de huid van de borsten is ook een mogelijke oorzaak voor jeuk in dit gebied. Het is belangrijk om dit deel van de huid goed te hydrateren door middel van bijvoorbeeld plantaardige olie, een hydraterende crème of shea boter.

Shea Boter

Jeuk in de borsten is vaak ook een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Dit symptoom gaat doorgaans gepaard met lichte pijn die veroorzaakt wordt door een verhoogde bloedtoevoer, vooral in de tepels. Dit symptoom verzwakt meestal wanneer het lichaam gewend raakt aan de zwangerschap. Terwijl je wacht tot de symptomen afnemen, kun je het behandelen met een kompres van calendula (goudsbloem).

Als je slechts in een bepaald deel of slechts in één borst jeuk ervaart, dan kan de jeuk worden veroorzaakt door de borstklier of het bindweefsel in de borsten. Het is uiterst belangrijk om je bewust te zijn van andere symptomen zoals pijn, tumoren of knobbeltjes, verandering in de vorm van de borsten of vloeistof uit de tepel, deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een infectie in de borsten of fibroadenomen, goedaardige cystes of borsttumoren.

Tot slot zou jeuk in de borsten ook kunnen worden veroorzaakt door het dragen van een beha die te strak zit of die gemaakt is van een bepaalde stof die een allergische reactie veroorzaakt op de huid. Heb je last van jeuk aan de borsten en zijn alle eerder genoemde oorzaken uitgesloten, ga dan na of de jeuk wellicht het gevolg is van je beha.

Behandeling voor pijn en jeuk

De behandeling voor pijn en jeuk in de borsten is afhankelijk van de oorzaak. Is het een oppervlakkig probleem, dan kan het misschien al voldoende zijn om de huid goed te hydrateren om de symptomen te verminderen. Als de symptomen worden veroorzaakt door een infectie of een ernstiger probleem, dan is het belangrijk om je dokter te raadplegen, aangezien je dan waarschijnlijk bepaalde medicatie moet innemen en/of  professionele medische onderzoeken moet ondergaan.

Bekijk Ook