Wat zijn tuinkeien?

De naam voor de kleine tot middelgrote stenen die buitenruimtes sieren, is tuinkeien. Ze kunnen onder andere van marmer of kalksteen zijn.
Wat zijn tuinkeien?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 18 mei, 2023

Tuinkeien zijn afsplitsingen van grotere rotsen die door corrosie en het verstrijken van de tijd een gladde textuur aannemen. Naast tuinkeien zijn er nog andere toepassingen, zoals bouw, bestrating en decoratie.

Vanwege hun esthetische kwaliteiten worden deze stenen vaak in verschillende binnenruimtes geplaatst. Een plaats bij uitstek voor zwerfkeien is echter de tuin. Daar bieden keien, naast het decoratieve aspect, verschillende voordelen in verband met de beheersing van vocht en onkruid. Ontdek hoe je keien in je tuin kunt gebruiken, welk type het handigst is, en wat de voordelen zijn.

Wat zijn tuinkeien en wat zijn hun kenmerken?

Een kei, ook wel steen genoemd, is een stuk steen dat is afgebroken van een grotere rots. In beweging kan dit voorwerp door verschillende natuurverschijnselen, zoals waterstromingen, aardbewegingen of windvlagen, worden meegevoerd.

De kleinste versie, kiezelstenen, worden meestal gevonden in rivierbeddingen en stromen, en op zeekusten.

Kiezels hebben geen bepaalde vorm of grootte. Als ze kleiner zijn, worden ze vaak gewoon stenen genoemd.

Dankzij de corrosie die ontstaat door wrijving, nemen ze uiteindelijk een vergelijkbare morfologie aan. Ze schommelen tussen afgeronde en langwerpige formaties, hoewel hun meest opvallende kenmerk het ontbreken van randen is.

Bovendien geven de constante slagen die hun oppervlak krijgt, opgewekt door windstromen, water en andere verschijnselen, ze een gladde, gepolijste textuur zonder barsten. Deze voorwaarde geeft deze steensoort een zeer bijzondere gladheid, die wordt benut voor functioneel gebruik in de bouw en vooral voor het decoratieve aspect.

Grootte en classificatie

De granulometrische schaal, die sedimentaire formaties meet en classificeert aan de hand van de korrels, geeft aan dat zwerfstenen een grootte hebben tussen 64 en 256 millimeter. Stenen met een kleinere diameter staan bekend als kiezelstenen, terwijl die groter dan 256 millimeter keien worden genoemd.

Verschillende toepassingen van tuinkeien

Stenen
Keien, stenen en kiezels krijgen hun vorm nadat ze zijn blootgesteld aan klimaat- en geografische omstandigheden.

Of ze nu afkomstig zijn van basalt en zwart zijn, of wit en van graniet, deze stenen worden gebruikt voor tal van functies:

  • Bouw. Door hun gladde textuur worden ze vaak gebruikt in verschillende soorten bouwwerken. In het bijzonder komen ze veel voor bij de uitwerking van trottoirs. Het is gebruikelijk om snelwegen en wegen te zien met de aanwezigheid van dit materiaal.
  • Pleisters. Ze zijn ook nuttig voor wandbekleding, omdat ze goed hechten aan cement en gemakkelijk te stapelen zijn.
  • Decoratie. Het lijdt geen twijfel dat keien een lust voor het oog zijn. Door hun vorm en textuur hebben ze een aparte uitstraling in vergelijking met andere stenen. Architecten en ontwerpers houden er rekening mee voor decoratie, zowel binnen als buiten.
  • De tuin. In huispatio’s of erven combineren stenen hun esthetische voorwaarden met het vermogen om vocht vast te houden en de mogelijkheid om paden af te bakenen.
  • Archeologie. Vanwege hun weerstand tegen het verstrijken van de tijd gebruiken wetenschappelijke studies (Spaanse link) van materiële resten ze voor datering aan de hand van menselijke sporen en bewegingen in de grond.
  • Kuuroorden en ontspanning. Door hun zachte textuur gebruiken veel ontspanningsoorden ze om op te stappen en te lopen, dankzij het aangename effect dat ze opwekken. Men gebruikt ze ook bij massages.

De voordelen van tuinkeien en -stenen

In buitenruimtes hebben deze stenen meerdere voordelen. Ze variëren van de organisatie en afbakening van ruimten tot de verzorging van de bodem, omdat ze het substraat van de planten beschermen en droogte en de groei van onkruid voorkomen.
Esthetiek

Keien zijn goed voor patio’s, tuinen en groene ruimten om het terrein te verfraaien door hun uniformiteit, textuur en kleur. Zo kun je ze plaatsen waar je maar wilt. Je kunt ze bijvoorbeeld langs paden of rond planten leggen, om het esthetische aspect te verbeteren. Het is ook mogelijk om een ruimte te reserveren om een vloer van kiezelstenen te plaatsen om op te lopen, net als in een spa.

Vul ruimtes op

Als je fonteinen, poelen, vijvers of een waterloop in je tuin hebt, zijn kiezelstenen ideaal om de omliggende ruimtes op te vullen. Veel tuinarchitecten gebruiken ze op openbare plaatsen en vormen een aantrekkelijke combinatie tussen de doorgang van water en de textuur van de stenen. Het is ook mogelijk om ze in fonteinen te plaatsen om de bodem te versieren.

Tuinkiezels beschermen de bodem

Wanneer ze erop geplaatst zijn, ontvangen keien klimaatverschijnselen en beschermen ze de bodem om de temperatuur te handhaven bij plotselinge veranderingen. Vooral bij sterke zonnestralen, want ze zijn zeer resistent. Keien verminderen de invloed van de zon, waardoor de vochtigheid van de ondergrond langer kan blijven hangen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
10 oranjebloeiende tuinplanten en hun verzorging

Ze vormen paden en kunnen gebruikt worden om ruimtes te omlijnen

Kiezels en vetplanten
Kiezels combineren perfect met vetplanten.

Door de combinatie van het aangename gevoel van het stappen op kiezels en hun esthetische aspect, worden ze een geschikt materiaal om paden in de tuin te vormen. Als je een grote buitenruimte hebt, voegt het onderling verbinden met kiezelpaden functionaliteit en decoratie toe.

Je kunt er ook verschillende sectoren van de patio mee scheiden en omlijnen, zoals een zwembad, een speeltuin of een moestuin. Ze combineren heel goed met cactussen of vetplanten.

Soorten tuinstenen

Er zijn verschillende soorten keien, afhankelijk van de grootte, de vorm, de kleur en de grotere rots waaruit ze afkomstig zijn. Kies de soorten stenen afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de behoeften van de tuin. Ze zijn zeer aantrekkelijk, hoewel met een hoog gewicht en sporen van witte stof. Er zijn ook kleinere alternatieven die ideaal zijn voor de decoratie van vijvers en visreservoirs.

Het plaatsen ervan is heel eenvoudig. Het is voldoende om de ruimte te genereren om ze in te voegen na het verwijderen van de grond en het gladstrijken van de grond.

Het is raadzaam het weerbericht in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat er geen regen valt, want dat kan de stenen verplaatsen voordat ze zich vestigen. Als je een betere hechting wilt produceren, is het mogelijk om een laag cement aan te brengen voordat je de kiezels of stenen plaatst. Op die manier zullen ze meer vastzitten als ze eenmaal droog zijn.

Tuinkeien kiezen op basis van hun kleuren

Hoewel er enige uniformiteit is in de verschillende kiezels, variëren ze wel sterk in grootte en kleur. Daarom kun je opties kopen van gesteenten als graniet, kalksteen, basalt of marmer. Ze nemen grijze, witte, zwarte, bruine of hybride tinten aan die perfect te combineren zijn met sommige sectoren van een tuin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.