Wat zijn de risicofactoren voor lupus?
Lupus is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem per abuis gezonde cellen en weefsels in ons lichaam aanvalt. Vandaag gaan we dieper in op de risicofactoren voor lupus om te ontdekken of jij of iemand die je kent er misschien aan lijdt.
Momenteel is er nog steeds geen geneesmiddel beschikbaar om deze ziekte helemaal te genezen. Er zijn meerdere vormen van lupus die ook heel verschillende kenmerken hebben. Laten we eens kijken welke dat zijn:
- Systemische lupus erythematosus. Dit is de meestvoorkomende soort en kan ernstig of mild zijn. Het immuunsysteem valt cellen en weefsels in verschillende delen van het lichaam aan.
- Discoïde lupus. Dit type heeft een duidelijk doelwit, namelijk de huid. Het veroorzaakt zeer ongemakkelijke huiduitslag met jeuk en prikken.
- Subacute cutane lupus. Net als de vorige tast ook deze de huid aan, maar alleen als die aan de zon wordt blootgesteld. De blaasjes die het veroorzaakt zijn erg pijnlijk.
- Door medicijnen veroorzaakte lupus. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat ons immuunsysteem zich tegen ons keert. Zodra we stoppen ze in te nemen, zou het probleem moeten verdwijnen.
- Neonatale lupus. Dit is de minstvoorkomende soort en komt alleen bij pasgeborenen voor. Het optreden ervan kan in verband gebracht worden met bepaalde antilichamen in de moeder.
Risicofactoren voor lupus
Nu we iets meer weten over deze auto-immuunziekte, laten we eens kijken welke risicofactoren ons kunnen conditioneren om de ziekte te krijgen.
Geslacht
Een van de risicofactoren voor lupus is dat je tot het vrouwelijk geslacht behoort. Vrouwen zijn meer vatbaar om het te ontwikkelen en de reden ligt in de geslachtshormonen. De hoeveelheid oestrogeen is bij vrouwen veel hoger dan bij mannen. Dat beïnvloedt vervolgens het immuunsysteem en versterkt zo de ziekte lupus.
Daarom moeten vrouwen die de ziekte krijgen moeten oppassen met anticonceptiehormonen. Deze methoden om de cycli te reguleren en bevallingen te voorkomen bevatten een grote hoeveelheid oestrogenen die de ziekte zouden verergeren.
Lees ook dit artikel:
Wat is SLE oftewel Systematische Lupus Erythematosus?
Leeftijd
Leeftijd is ook een risicofactor voor lupus. Tussen de leeftijd van 15 en 45 jaar zijn vrouwen op hun vruchtbaarst. De reden hiervoor is, alweer, de oestrogeenproductie.
Oestrogeen speelt een rol bij de vruchtbaarheid van een vrouw. Dat komt doordat dit hormoon het lichaam beschermt en voorbereidt op een eventuele zwangerschap. De eerste symptomen van lupus worden vóór het 18e levensjaar ontdekt.
Ras
Factoren als ras spelen een rol bij lupus. Afro-Amerikanen, Spaans-Latino’s, Aziaten, maar ook inheemse Amerikanen lijden vaker aan de ziekte. Als lupus zich ontwikkelt bij mensen van de bovengenoemde rassen, verschijnt het meestal op jonge leeftijd. Ook verloopt de ziekte ernstiger. Het onderzoek hiernaar is nog gaande.
Familiegeschiedenis
De laatste van de risicofactoren voor lupus die we vandaag willen bespreken is de familiegeschiedenis. Zoals bij veel andere ziekten verhoogt het feit dat iemand in de familie de ziekte heeft gehad de kans om het te krijgen.
Als er bijvoorbeeld een oom of overgrootvader in de familie is die lupus heeft gehad, is er een grotere kans om het te krijgen. Een curiositeit van deze aandoening is echter dat het meestal niet rechtstreeks van moeder op kind wordt overgeërfd.
Voor je gaat:
Waarom vieren we Wereld Lupus Dag?
Hoe je lupus behandelt
Omdat lupus geen genezing kent, moet de behandeling gericht zijn op het voorkomen van toekomstige uitbraken, het behandelen van de symptomen en het beperken van de schade die de ziekte kan aanrichten.
Afhankelijk van het soort lupus dat we hebben, kunnen we last krijgen van bepaalde klachten krijgen. Denk hierbij onder andere aan artritis, bloedarmoede, nierproblemen, depressie, zweren of een verhoogd cholesterol.
Om te proberen deze symptomen en problemen te verminderen, worden specifieke medicijnen gebruikt die hydroxychloroquine en chloroquine bevatten (Engelse link). Op deze manier kunnen de volgende voordelen verkregen worden:
- Vermindering van ontsteking en pijn.
- Preventie van toekomstige uitbraken.
- Ondersteuning van het immuunsysteem.
- Vermindering en voorkoming van gewrichtsschade.
- In evenwicht brengen van hormonen.
De ziekte Lupus veroorzaakt vaak veel stress, angst en depressie omdat we er de rest van ons leven last van zullen hebben. Dit veroorzaakt hopeloosheid en frustratie. Met de juiste behandeling kan het echter onder controle gehouden worden. Op die manier kun je van een betere kwaliteit van leven genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fessel WF. Epidemiology of systemic lupus erythematosus. Rheum Dis Clin North Am 1988;14:15-23.
- Lawrence JS, Martins CL, Drake GL. A family survey of lupus erythematosus heritability. J Rheumatol 1987;14:913-921.
- Alvaro-García JM, Humbría A, García-Vicuña R, Ariza A, García-Vadillo A, Laffón A. Systemic lupus erythematosus and tetrasomy-X. J Rheumatol 1989;16:1486-1488.
- Deapen D, Escalante A, Weinrib L, Horwitz D, Bachman B, Roy-Burman P et al. A revised estimate of twin concordance in systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum 1992;35:311-318.
-
Crosslin KL, Wiginton KL. The impact of race and ethnicity on disease severity in systemic lupus erythematosus. Ethn Dis. 2009 Summer;19(3):301-7. PMID: 19769013.