Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwemmen?
Wanneer je in het water beweegt, gebruik je bijna tweederde van de spieren in je lichaam, waardoor het een complete training is. In het artikel van vandaag zullen we enkele gezondheidsvoordelen van zwemmen eens nader bekijken.
Aangezien zwemmen een training is die op veel verschillende manieren kan worden aangepast, is het geweldig voor mensen die willen afvallen, hun weerstand willen verbeteren, een strakker lijf willen, blessures willen overwinnen of na een ongeluk moeten revalideren. Blijf lezen om enkele voordelen van deze volledige lichaamstraining te leren kennen.
Gezondheidsvoordelen van zwemmen
Voor degenen die geen blessures hebben en niet gehandicapt zijn, is zwemmen geweldig omdat je de intensiteit van de activiteit kunt veranderen. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over vermoeidheid of jezelf te hard pushen.
We raden aan om 3 keer per week ongeveer 15-45 minuten per sessie te gaan zwemmen. Laten we hieronder eens naar de verschillende gezondheidsvoordelen van zwemmen gaan kijken.
Verbetert de flexibiliteit
Door de meeste spieren in zowel je boven- als onderlichaam aan te spreken, worden ook veel van je gewrichten aan het werk gezet. Als gevolg hiervan ontwikkel je een groter bewegingsbereik terwijl je ook je spieren versterkt. Je verbetert dus je flexibiliteit en vermindert het risico op blessures (voornamelijk in je rug).
Verbrandt calorieën
1 uur zwemmen in een gematigd tempo kan tot het verbranden van 500 calorieën leiden. Het is daarom de ideale training voor mensen die zichzelf het doel hebben gesteld om gewicht te verliezen.
Verhoogt de longcapaciteit
Zwemmen verbetert je ademhalingsmechanisme, wat op zijn beurt je longcapaciteit verbetert. Dit zal je buikorganen helpen om beter te werken, je bloeddruk te reguleren en de oxygenatie te verbeteren.
Verlicht stress
Als je in het zwembad duikt en al je aandacht op je lichaamsbewegingen en je ademhaling richt, dan zul je je meer ontspannen voelen. Een van de beste gezondheidsvoordelen van zwemmen is dat het stress, depressieve stoornissen en angstaanvallen bestrijdt. Tijdens het sporten maak je bovendien endorfines aan. Endorfine stimuleert de hersengebieden die positieve emoties bevorderen.
Beheerst chronische ziekten
Nog een van de grote gezondheidsvoordelen van zwemmen heeft te maken met chronische ziekten zoals diabetes, astma en hypercholesterolemie. Aërobe trainingen, zoals zwemmen, verhogen de insulinegevoeligheid, verbeteren de luchtwegen (Spaanse link) en reguleren het cholesterolgehalte.
Verbetert de motoriek
Zwemmen heeft een positief effect op onze coördinatie, balans en reactievermogen. Het verbetert daarom onze motoriek. Dit is vooral tijdens het groei- en ontwikkelingsproces belangrijk (Spaanse link).
Gezondheidsvoordelen van zwemmen voor mensen met blessures
Nu je de algemene gezondheidsvoordelen van zwemmen kent, moeten we ook opmerken dat het een van de beste trainingsvormen voor mensen met blessures is. Dat komt omdat het een activiteit met weinig impact is die je gewrichten en botten zal helpen revalideren.
We raden aan om met rustige oefeningen in het water te beginnen als je breuken, gescheurde gewrichtsbanden en verstuikingen revalideert. Vervolgens kun je tijdens de latere fasen van de revalidatie toewerken naar het correct uitvoeren van verschillende zwemstijlen.
Zwemactiviteiten voor blessures
Hieronder zullen we enkele zwemactiviteiten en therapeutische opties benoemen die je in het water kunt doen die je zullen helpen om van een blessure te herstellen en weer aan te sterken:
- Door het water lopen. Hoewel het niet echt zwemmen is, omdat je blijft staan, raden veel fysiotherapeuten het aan voor tendinitis en mobiliteitsherstel. De diepte van het water waarin je loopt, is afhankelijk van het gebied van de verwonding.
- Specifieke oefeningen in het water. Deze oefeningen zijn op specifieke spieren gericht om bij revalidatie te helpen.
- Borstcrawl. Aangezien deze zwemslag niet veel druk op je wervelkolom uitoefent, is het geweldig voor lage rugpijn en artrose. Deze slag traint je latissumus dorsi, borstspier, deltaspier, triceps en biceps.
- Schoolslag. Deze slag vereist diverse lastige bewegingen. Je rugspieren worden zwaar belast door je hoofd omhoog te houden en je knieën maken draaibewegingen. Gebruik deze zwemslag alleen tijdens de laatste versterkingsfase van het revalidatieproces voor complexe blessures in overleg met je behandelaar.
Voorzorgsmaatregelen
Mensen met lichamelijk letsel moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om risico’s te vermijden. Hier zijn enkele aanbevelingen om rekening mee te houden voor je met een blessure gaat zwemmen:
- Zorg ervoor dat je blessure goed geneest voordat je met activiteiten begint.
- Kies een zwembad waar je rustig in en uit kunt lopen of die een trap met een leuning heeft.
- Vermijd een te snelle toename van de intensiteit tijdens de revalidatie.
- Beheers de juiste zwemtechniek zodat je andere blessures kunt voorkomen.
- Stop met sporten als je pijn toeneemt.
Lees ook:
Zwemmerseczeem: voorkomen en behandelen
Conclusie
Zoals je kunt zien, zijn er zoveel gezondheidsvoordelen verbonden aan zwemmen. Als je echter met een blessure te maken hebt, dan moet je met een specialist praten voordat je met deze activiteit begint. Ze zullen je over de haalbaarheid van de activiteit en de risico’s vertellen. Je moet ook je een arts raadplegen als je een aandoening hebt die negatief beïnvloedt kan worden door het water.
Ten slotte is de vlinderslag gecontra-indiceerd door de enorme belasting van het lichaam die het met zich meebrengt. Daarom verergert het mogelijk alle reeds bestaande aandoeningen in de rug, nek, armen, benen en andere delen van het lichaam. Daarnaast moet je de huisarts raadplegen als je een aandoening hebt die de juiste uitvoering van bewegingen beperkt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rebollo J. Estudio cualitativo y comparativo sobre los beneficios en salud de un programa de natación terapéutica. Fisioterapia. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563808000102.
- Geamonond L. Natación deportiva y salud mental: ¿hay una relación? Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud. 2020. Disponible en: DOI 10.15517/PENSARMOV.V18I2.44034.
- Rendón P, Guerrero E, Aguirre E, Noroña L, Betancourt E y Vaca M. Beneficios de la natación en el asma. Rev Cubana Invest Bioméd. 2017. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es.
- Alves de Almeida P y Marques M. Beneficios de la natación para estudiantes con lesión de la médula espinal. 2007. Disponible en: https://www.efdeportes.com/efd106/beneficios-da-natacao-para-alunos-com-lesao-medular.htm.