Wat zijn de gezondheidseffecten van fulvinezuur?

Mensen hebben de afgelopen jaren fulvinezuur bestudeerd omdat het de gezondheid ten goede kan komen. Wat hebben deze onderzoeken opgeleverd? We vertellen je meer.
Wat zijn de gezondheidseffecten van fulvinezuur?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fulvinezuur behoort tot een familie van organische zuren die van nature een onderdeel zijn van humus, een onderdeel van de bodem. Je vindt het in de bodem, zeesedimenten, rioolwater en in compost.

Het is een van de meest voedzame lagen van de aarde en dient als voedsel voor planten, omdat het voedingsstoffen levert aan al hun cellen. Van deze natuurlijke stoffen, hetzij uit humus of mariene sedimenten, maakt men vervolgens een voedingssupplement, waar fulvinezuur om bekend staat.

Fulvinezuur en het mogelijke gebruik ervan

Fulvinezuren zijn een mengsel van organische zuren en kunnen verschillende samenstellingen hebben. Ze worden gevormd door de ontbinding van organisch materiaal (takken, bladeren, stammen, enz.) die op de grond vallen. Vervolgens breken schimmels en micro-organismen dit materiaal af.

In de Himalaya leidde dit proces tot Shilajit, een verbinding die veel voorkomt in de Ayurvedische geneeskunde (traditionele hindoe-geneeskunde). Nu begint het ook steeds gebruikelijker te worden in het Westen.

Dankzij de componenten komt het ons lichaam op verschillende manieren ten goede. Je kunt dit supplement gebruiken voor onder andere deze aandoeningen en situaties:

Belangrijkste eigenschappen van fulvinezuur

de gezondheidseffecten van fulvinezuur

Hoewel er studies zijn die dit kunnen ondersteunen, is meer onderzoek nodig om de effecten op de menselijke gezondheid te bewijzen (Engelse link). Ook moeten we meer weten over de bijwerkingen en doseringen. Voorlopig laten onderzoeken verschillende voordelen zien.

Ontstekingsremmend vermogen

Dit is misschien wel een van de meest gunstige gezondheidseffecten. Gevallen van ontsteking zijn in verband gebracht met het begin van veel chronische ziekten. Sommige daarvan nemen zelfs met de dag toe in westerse samenlevingen.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van fulvinezuur kan het helpen bij aandoeningen zoals allergieën, astma of eczeem, omdat het de symptomen aanzienlijk vermindert. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn (Engelse link), moeten onderzoekers echter meer onderzoek doen om deze positieve effecten te bevestigen.

Immunomodulerende werking

Van fulvinezuur is aangetoond dat het cellen in het immuunsysteem kan activeren. Hierdoor kunnen we ons beschermen tegen de schadelijke werking van bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Antioxiderende werking van fulvinezuur

De antioxiderende werking van fulvinezuur kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een reeks schadelijke verbindingen. Ons lichaam kan ze produceren als bijproduct van een bepaalde reactie, maar ze kunnen ons ook van buitenaf beïnvloeden.

Ze kunnen veel lichaamsweefsels beschadigen, waardoor cellen defect raken en degeneratieve ziekten worden gevormd. Dat leidt vervolgens tot cellulaire storingen en bevordert het ontstaan ​​van veel degeneratieve ziekten.

Wanneer er te veel van deze oxidatieve verbindingen zijn voor onze antioxidantmechanismen, kan een voedingssupplement zoals fulvinezuur helpen om deze schadelijke reacties te stoppen.

Mogelijke bescherming van de hersenfunctie

De ziekte van Alzheimer is een ziekte die in de loop van de tijd erger wordt. Een strategie om hersenproblemen te voorkomen, is door je dieet te verbeteren en supplementen te nemen, zoals fulvinezuur en vitamine B-complex.

In die zin toonden sommige onderzoeken, zoals gepubliceerd in de Archives of Medical Research (Engelse link), positieve resultaten bij aan patiënten met beginnende ziekte van Alzheimer.

Verbetering van bloedlipiden

Invloed op cholesterol

Fulvinezuur helpt de niveaus van LDL- en VLDL-cholesterol (beschouwd als slecht cholesterol) en triglyceriden in het bloed te verlagen. Bovendien helpt het ook om het goede cholesterolgehalte te verhogen. Dit alles kan vervolgens leiden tot een betere gezondheid van het cardiovasculaire systeem.

Verbetert atletische prestaties

Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek in de Journal of International Society of Sports Nutrition (Engelse link). Resultaten na 8 weken suppletie toonden namelijk verhoogde productie van testosteron en collageen aan bij gezonde mannen. Zo was er een toename van spiermassa en kracht en een afname van vermoeidheid.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen van fulvinezuur

Zoals bij elk voedingssupplement, moet je voorzichtig zijn met het innemen van fulvinezuur. Het is belangrijk om altijd een recept of aanbeveling van een proffesional te krijgen, vooral als je aandoeningen hebt of andere medicijnen gebruikt. Je mag het niet gebruiken als je:

  • een autoimmuuniekte hebt.
  • zwanger bent of borstvoeding geeft, aangezien er geen bewijs is van de veiligheid ervan in deze situaties.

Het is belangrijk om de dosering en frequentie van je arts en wat er op de verpakking staat te volgen. Hogere doses of vaker innemen betekent niet dat je er meer baat bij hebt. In plaats daarvan kan het bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, maagpijn of hoofdpijn.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat de producten die je gebruikt gereguleerd zijn en voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Sommige supplementen van lage kwaliteit kunnen sporen van zware metalen, arseen of andere verbindingen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid, wat ernstige problemen kan veroorzaken.

Fulvinezuur: een nieuw natuurlijk supplement

Deze organische verbinding levert mineralen voor de bodem maar kan ook een supplement zijn voor de mens. Lopende studies onderzoeken daarom alle eigenschappen van fulvinezuur om te zien hoe we het in de gezondheidszorg kunnen gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrasco-Gallardo C, et al. Can Nutraceuticals Prevent Alzheimer’s Disease? Potential Therapeutic Role of a Formulation Containing Shilajit and Complex B Vitamins. Archives of Medical Research . Noviembre 2012. 43(8):699-704.
  • Carrasco-Gallardo C, et al. Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity. International Journal Alzheimer Disease. Febrero 2012. 23.
  • Keller J.L, et al. The effects of Shilajit supplementation on fatigue-induced decreases in muscular strength and serum hydroxyproline levels. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Febrero 2019. 6;16(1):3.
  • Sharma P, et al. Shilajit: evalution of its effects on blood chemistry of normal human subjects. Ancient Science of Life. Octubre 2003. 23(2):114-119.
  • Winckler J, Ghosh S. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. Journal of Diabetes Research. Setiembre 2018. 10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.