Wat te doen na een steek van de Aziatische hoornaar

De steek van een Aziatische hoornaar is in slechts een klein percentage van de gevallen ernstig. Toch veroorzaakt het vaak vervelende symptomen. Het gevaar is dat iedereen die is aangevallen een allergische reactie kan krijgen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn.
Wat te doen na een steek van de Aziatische hoornaar

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De steek van een Aziatische hoornaar is een insectensteek die zorgvuldig moet worden aangepakt. In de meeste gevallen heeft het geen ernstige gevolgen. Het kan echter in sommige gevallen tot ernstige complicaties leiden. Sommige mensen zijn zelfs aan deze steek gestorven.

De Aziatische hoornaar werd in 2004 voor het eerst in Europa ontdekt. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij uit Zuidoost-Azië komt. Hij staat echter ook bekend als de geelpotige hoornaar. Het insect breidde zich uit naar andere landen op het continent en bereikte in 2010 Europa. Er zijn ook enkele recente rapporten over geweest in de Verenigde Staten.

De steek van een Aziatische hoornaar geeft meer gif af dan een steek van een gewone hoornaar. De afloop hangt af van de persoon die is aangevallen. Als mensen allergisch zijn voor deze insecten, dan kan de situatie ernstig zijn.

De steek van een Aziatische hoornaar

Steek van een insect op de huid

Het is belangrijk om op te merken dat de steek van een Aziatische hoornaar slechts in 0,08% van de gevallen de dood veroorzaakt. Dit is een zeer laag cijfer. Toch veroorzaakt het bij alle mensen die door deze soort worden aangevallen een pijnlijkere reactie dan die van andere hoornaars. Dit komt omdat hij groter is en meer gif heeft.

De Aziatische hoornaar, de wetenschappelijke naam is Vespa velutina, is een insect dat tot 3,5 centimeter kan meten. Het meest karakteristieke kenmerk is de grootte en het zwarte lichaam, die het van Europese hoornaars onderscheidt. In tegenstelling tot bijen, kunnen hoornaars iemand meerdere keren steken.

Het grootste risico van de steek van een Aziatische hoornaar is dat het een allergische reactie van het immuunsysteem kan veroorzaken. De complexiteit is dat het in de meeste gevallen nog niet bekend is of dit type reactie bij een bepaald persoon wel of niet op zal treden. Geen enkele test kan de allergie voorspellen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf middelen om insectenallergie te kalmeren

Effecten van de steek

Het eerste dat de steek van een Aziatische hoornaar veroorzaakt, is een scherpe pijn, vergelijkbaar met het prikken aan een grote speld. Degene die gestoken is kan daarna een intense jeuk ervaren, vergelijkbaar met de jeuk die een brandwond veroorzaakt. Een groot deel van de huid zwelt vervolgens op en men kan gemiddeld 24 uur pijn ervaren.

Een van de risico’s is dat deze insecten gevoelige gebieden aanvallen, zoals de slijmvliezen van de mond, de ogen of de neus. Houd er ook rekening mee dat de Aziatische hoornaar een feromoon uit zijn angel afgeeft, wat de rest van de korf aanmoedigt om aan te vallen.

Als er een allergische reactie is, dan bestaat er een risico op anafylaxie tussen de 30 en 60 minuten na de steek van de Aziatische hoornaar. Deze reactie heeft vier graden:

  • Graad I. Er is wijdverbreide uitslag, jeuk, angst en ongemak.
  • Graad II. Slijmvliesontsteking, beklemming op de borst, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en duizeligheid.
  • Graad III. Moeilijk kunnen ademen, slikken en geluid maken. Verwarring en een gevoel van doodgaan.
  • Graad IV. Al het bovenstaande, plus hypotensie, flauwvallen, incontinentie, blauwachtige verkleuring van de huid en bewustzijnsverlies.

Hoe om te gaan met een steek van de Aziatische hoornaar

Vrouw spuit een insectenwerend middel op

Aziatische hoornaars vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen. Je moet dus te allen tijde voorkomen dat je de korf benadert. Je moet ook niet proberen om ze te doden of schade toe te brengen wanneer ze verschijnen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verkennen van de struiken of op plaatsen gevuld met opgehoopt hout. De beste manier om problemen te vermijden is door uit hun buurt te blijven.

Als een Aziatische hoornaar je steekt, dan is het raadzaam om een koud kompres op het getroffen gebied aan te brengen. Dit zal helpen om ontstekingen en pijn te verminderen.

Je kunt ook azijnkompressen aanbrengen om dezelfde effecten te krijgen. Als er veel ongemak is, dan is het raadzaam om een crème aan te brengen met corticosteroïden en orale antihistaminica en, indien nodig, orale corticosteroïden in te nemen.

Een allergische reactie op de steek is een medisch noodgeval dat binnen de kortst mogelijke tijd moet worden aangepakt. Als je een voorgeschiedenis hebt van dit soort allergieën, dan moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan.

Hetzelfde geldt wanneer je een plotselinge reactie detecteert. Hoewel slechts 3% van de mensen allergisch is, is het niet zeker of je wel of niet tot die groep behoort.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
  • Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
  • Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.