Wat te doen bij een plotselinge hartstilstand
Een plotselinge hartstilstand is een situatie waarin iemands bloedsomloop en ademhaling abrupt stoppen. Het is een kritiek moment dat het leven van de persoon die het meemaakt in gevaar brengt. Het is echter potentieel omkeerbaar als er goed wordt gehandeld.
Wat betekent ‘potentieel omkeerbaar’? Nou, dat je in een aantal gevallen iemand echt kunt helpen als je snel en goed ingrijpt. Het is echter belangrijk om op te merken dat het niet gaat zoals in de films. Een plotselinge hartstilstand wordt door allerlei mythen omgeven.
In fictie wordt iemand plotseling wakker alsof er niets is gebeurd nadat iemand reanimatie heeft toegepast. Dit wijkt nogal van de werkelijkheid af. Iemand komt in een echte situatie pas weer bij bewustzijn als de elektrische prikkel vanuit het hart zich herstelt.
Je kunt dus echt iemand die een hartstilstand heeft van dienst zijn als je weet hoe je in dit geval moet handelen. Lees dit artikel verder voor enkele tips over wat je bij een plotselinge hartstilstand moet doen.
Het is belangrijk om te weten hoe te reageren als iemand een plotselinge hartstilstand heeft
Zowel de circulatie van het bloed als de ademhaling stoppen wanneer iemand een plotselinge hartstilstand krijgt. Dit betekent dat zuurstof niet meer alle delen van het lichaam bereikt. Helaas zullen de hersenen ernstige schade oplopen als deze situatie langer dan zes tot acht minuten duurt (Spaanse link).
Het is daarom erg belangrijk om snel actie te ondernemen, aangezien 80% van de gevallen zich buiten de zorgomgeving voordoet. In feite vindt bijna 60% van deze gevallen in de eigen woning plaats. Momenteel geven schattingen aan dat slechts 6 op de 100 mensen weten wat ze in deze situatie moeten doen.
Degenen die een plotselinge hartstilstand krijgen, hebben elementaire levensondersteuning nodig. Met andere woorden, het draait allemaal om het vervangen van de functies die iemand (tijdelijk) heeft verloren door enkele eenvoudige maatregelen te nemen.
Het doel hier is om de zuurstofvoorziening via de bloedcirculatie in stand te houden totdat professionele gezondheidsdiensten arriveren. Ze zullen dan het hart opnieuw stimuleren om te proberen het hart te reactiveren.
Wat te doen bij een plotselinge hartstilstand?
Het eerste dat je moet weten is hoe je deze situatie kunt herkennen. Zorg er ten eerste voor dat jij en het slachtoffer je in een veilige omgeving bevindt. Ligt iemand bijvoorbeeld midden op de weg? Je moet hem of haar dan verplaatsen als je de weg niet kan afsluiten. Neem bij voorkeur zo snel mogelijk contact met 112 op.
Wanneer je met een bewusteloos persoon geconfronteerd wordt, moet je proberen om hem of haar te stimuleren zodat hij of zij weer bij bewustzijn komt. Het is belangrijk om de patiënt te vragen de ogen te openen. Controleer daarbij of de patiënt ademhaalt.
Wanneer je contact opneemt met de hulpdiensten moet je aangeven dat het om een reanimatie gaat en alle details van de situatie te beschrijven en uit te leggen. Volg ook hun instructies en laat iemand anders de dichtstbijzijnde defibrillator zoeken als je niet alleen bent.
Verspil zo min mogelijk tijd als je zeker weet dat iemand een plotselinge hartstilstand heeft. Leg het slachtoffer op de rug en leg je ene hand op het voorhoofd en de duim van de andere hand op de kin zodat je de patiënt kunt beademen door 2 seconden lucht in te blazen via de mond.
Reanimeren
Cardiopulmonale reanimatie bestaat uit borstcompressies en beademen. Je schouders moeten zich boven de borstkas van het slachtoffer bevinden om borstcompressies te doen.
- Strek je armen en plaats je handen in het midden van het borstbeen.
- Voer krachtig 30 ritmische borstcompressies uit en beadem vervolgens de bewusteloze persoon gedurende 2 seconden.
- Het protocol geeft aan om tweemaal te beademen en vervolgens 30 borstcompressies te geven.
Op een aantal openbare plaatsen zijn semi-automatische defibrillatoren beschikbaar (Spaanse link). In ieder geval zal het nodig zijn om met reanimatie te beginnen totdat de gezondheidsdiensten arriveren en zeggen dat je mag stoppen.
Reanimeren is een eenvoudige, maar vermoeiende activiteit. Hulpverleners moeten elkaar daarom indien mogelijk aflossen als ze de borstcompressies doen als er iemand anders in de buurt is, zodat ze even bij kunnen komen. Als we goed leren hoe we moeten reanimeren hebben we een kans om een leven te redden als iemand een plotselinge hartstilstand heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Parada Cardiorrespiratoria (PCR) – Fundación io. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://fundacionio.com/soluciones-io/viajarseguro/consejos-viajeros/primeros-auxilios/parada-cardiorrespiratoria-pcr/
- ¿Qué es una parada cardiorespiratoria? | Aula de Pacientes. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.saludcastillayleon.es/AulaPacientes/es/guia-primeros-auxilios/parada-cardiorespiratoria-adulto/parada-cardiorespiratoria
- Cómo actuar ante una parada cardíaca | Asociación Española de Enfermería en Cardiología (AEEC). (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.enfermeriaencardiologia.com/como-actuar-ante-una-parada-cardiaca/