Wat moet je weten over het pegan dieet?

Het succes van het pegan dieet komt voort uit de ingrediënten. Dat komt omdat ze natuurlijk moeten zijn en vrij van chemicaliën en genetische modificatie.
Wat moet je weten over het pegan dieet?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De basis van het pegan dieet is de consumptie van plantaardig voedsel. Het is in feite een combinatie van het paleodieet en het veganistische dieet, waarbij je wel wat dierlijke producten eet. Het paleodieet is het dieet dat de eetgewoonten van onze voorouders in het Paleolithicum zou volgen.

Wat is het pegan dieet?

Het pegan dieet is ontwikkeld door de Amerikaanse voedingsdeskundige Mark Hyman. Het belangrijkste dat het paleodieet gemeen heeft met het pegan dieet is dat het geen ultrabewerkt voedsel omvat.

Het gaat echter niet alleen om het eten van hetzelfde voedsel als onze voorouders, maar ook om de manier waarop ze het aten. Dit is de redenering achter het vermijden van producten zoals:

 • sterk geraffineerde voedingsmiddelen
 • vleeswaren en worstjes
 • ultrabewerkte producten

Zoals we al eerder zeiden, gaat het bij het pegan dieet om het eten van alleen voedsel van plantaardige oorsprong, maar het betekent ook dat we ervoor moeten zorgen dat het geen ultrabewerkt voedsel is. Daarom zou voedsel zoals tofu of tempé ook niet toegestaan zijn.

 

De sleutels van het pegan dieet

Bloedsuikerwaarden en fruit

Het succes van dit dieet komt voort uit de ingrediënten. Dat komt omdat ze natuurlijk moeten zijn en vrij van chemicaliën en genetisch gemodificeerd organismen. Ook moet 75% van het voedsel plantaardig zijn, en van natuurlijke, ecologische en duurzame oorsprong zijn.

Gezonde vetten zijn noodzakelijk, omdat ze een fundamentele rol spelen bij de gezondheid van het lichaam. Avocado’s, kokosolie, noten of extra vierge olijfolie zijn meer dan welkom. Gezonde vetten zorgen onder andere voor onmisbare vetzuren.

Slechts 25% van het voedsel mag van niet-plantaardige oorsprong zijn. Het vlees moet afkomstig zijn van met gras gevoede dieren, de vis moet in het wild gevangen zijn en de eieren moeten biologisch zijn.

Peulvruchten worden sterk aangemoedigd, vooral linzen. Mensen die dit dieet volgen moeten één kopje peulvruchten per dag eten. Ze moeten ook glutenvrije granen eten zoals:

 • quinoa
 • amarantzaden
 • haver die niet besmet is met gluten
 • maïs
 • rijst
 • gierst

Daarnaast moeten de suikers en geraffineerde granen zoveel mogelijk geëlimineerd worden. Dit komt omdat de overmatige consumptie van suikers en snelle koolhydraten je risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht verhoogt.

Bovendien raadt het pegan dieet zuivel af en stelt het voor om dit te vervangen door plantaardige dranken zoals soja- of havermelk.

Misschien ook interessant:
Wat is een ovovegetarisch dieet?

De voordelen van het pegan dieet

Dit dieet sluit geen enkel ingrediënt uit dat belangrijk is voor het welzijn van je lichaam. Het levert je dus alles wat je nodig heeft om voldoende energie te hebben en goed te functioneren met een zorgvuldige balans van ingrediënten. De belangrijkste eigenschappen noemen we hieronder.

Het brengt bloedsuiker en insuline in evenwicht

Dit is een dieet met een lage glycemische index, waardoor het je insuline en bloedsuiker in evenwicht brengt. Dit komt omdat het weinig tot geen geraffineerd meel en koolhydraten bevat.

Het volgen van het pegan dieet zou helpen de symptomen van diabetes, stress, angst en andere ziekten die gepaard gaan met bloedsuikerstoornissen te verbeteren.

Het reguleert cholesterol

De werking van dit dieet op het cholesterolgehalte vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten. Dat komt deels door een lagere vleesconsumptie. Ook verbetert het de ontsteking dankzij de bijdrage van omega 3-vetzuren, die je kunt vinden in onder andere:

 • lijnzaad
 • zalm
 • noten

Het bevat weinig gifstoffen

Dit dieet bevordert de consumptie van lokale, ecologische en niet-toxische producten en het respectvol omgaan met dieren. Ook kan het helpen om gewicht te verliezen en het laag te houden.

Is het pegan dieet gezond?

Een vrouw met gezond voedsel en een gewichtje in haar hand

De vraag is of het pegan dieet echt gezond is en of het je kan helpen om optimaal gewicht te verliezen en te behouden. Het grootste probleem met dit dieet is dat het misschien te streng is omdat het een combinatie is van zowel een veganistisch als een paleodieet.

Bovendien beperkt het ook de consumptie van peulvruchten, sommige eiwitten van plantaardige oorsprong en elk soort ultrabewerkt voedsel, ook al is het minimaal. Raadpleeg een voedingsdeskundige voordat je een beslissing neemt om het te volgen.

Conclusie

Vergeet niet dat er tot nu toe geen bewijs is dat dit soort dieet voordelen heeft vergeleken met andere, minder strenge diëten. Ondanks de voordelen zijn de andere twee diëten waarop het pegan dieet gebaseerd is (paleo en veganistisch) minder streng en misschien wel geschikter op de lange termijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
 • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
 • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.