Wat kun je doen als je partner afwezig lijkt?

Als het voelt alsof je partner afwezig is, kan dit het gevolg zijn van vele factoren. Het betekent echter niet altijd dat de persoon niet langer bij je wil zijn. We vertellen je hier meer over in dit artikel.
Wat kun je doen als je partner afwezig lijkt?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

“Het lijkt of mijn partner afwezig is.” Wat kan ik doen?” Dit is misschien een van de meestvoorkomende zorgen onder mensen in een relatie. Plotseling verandert de ander, zijn de dingen niet meer zoals ze waren en verschijnt de angst voor een hypothetische breuk.

Hoe moet je in deze gevallen reageren? Omdat er veel gevoelens in het spel zijn, komt het vaak voor dat er twijfels en vragen verschijnen die niet altijd direct een antwoord hebben. Voordat je echter hypothesen begint uit te werken, is het het beste om enkele van de mogelijke oorzaken te onderzoeken waarom dit zou kunnen zijn gebeurd. Laten we dit eens nader bekijken.

De band van het koppel

Volgens dit onderzoek van Dr. Ortega Rojas (Spaanse link) is de band van een paar een van de belangrijkste banden die mensen gedurende hun leven opbouwen. Daarom moeten paren harmonie tussen het proces van geven en ontvangen tot stand brengen.

Om liefde te laten werken, beïnvloeden verschillende componenten het welzijn van het paar. Deze draaien om wederzijdse toewijding en aandacht voor elkaars behoeften.

Om liefde te laten werken, beïnvloeden verschillende componenten het welzijn van het paar

Tegelijkertijd leert dit onderzoek (Spaanse link) van een team van de Universiteit van Santo Tomás (Chili) ons dat om gelukkig te zijn in een relatie, het belangrijk is om in basisbehoeften te voorzien (voedsel, geld, kleding, enz.).

Ook zijn gedeelde amusementsactiviteiten en natuurlijk emotionele bevrediging, intimiteit en sociale steun ook belangrijk. Als deze componenten falen, of als slechts één van de partners ze vervult, is de relatie vatbaar om te mislukken.

Mijn partner lijkt afwezig bij mij: mogelijke redenen

Hoewel het waar is dat een verandering van houding bij je partner een teken kan lijken dat er dingen mis gaan, is het ook waar dat je andere mogelijke oorzaken moet analyseren. Hier zijn er een aantal.

Volwassen liefde is gevormd

Dit kan gebeuren na de verliefdheidsfase. Wanneer deze fase voorbij is, kalmeert de relatie en wordt alles rustiger. Dit betekent niet dat de liefde voorbij is, maar eerder dat het naar een meer volwassen fase is verplaatst.

Je partner heeft een verlies geleden

Bij elk verlies hoort een rouwproces. Je partner heeft misschien een naaste, zijn baan of iets anders belangrijks in zijn leven verloren en voelt diep verdriet.

Als dit gebeurt, is het normaal dat hun houding verandert. Het is alleen zo dat jij, als partner die zo dichtbij is, degene bent die de veranderingen het eerst waarneemt. Probeer je partner al je liefde en begrip te geven.

Een van de twee partners heeft genoeg van zoveel onproductieve ruzies en kiest ervoor om afstand te houden.

Ze voelen zich onder druk gezet

Of het nu komt door studie, werk of de druk van het samenwonen als koppel. In deze gevallen neemt stress de persoon in kwestie in de greep en de gevolgen ervan kunnen verschrikkelijk zijn voor de relatie.

Als je denkt dat dit datgene is wat er met je partner gebeurt, praat dan met hem of haar en vraag je partner zich zonder angst uit te drukken. Samen kunnen jullie richtlijnen voor actie opstellen en analyseren hoe je kunt verbeteren of wat je moet veranderen.

Constant conflict

In deze scenario’s is het mogelijk dat een van de twee partners genoeg heeft van zoveel onproductieve ruzies en ervoor kiest om afstand te houden. Als dit het geval is, zullen de partners de neiging hebben om emotioneel afstand te nemen om ruzie te vermijden.

Je partner is afwezig door ontrouw

Dit is nog een mogelijke reden waarom jullie je ver van elkaar verwijderd voelen, hoe pijnlijk het ook voor je kan zijn om dat toe te geven.

In sommige gevallen verandert de partner die ontrouw is zijn of haar schema’s en routines of begint bepaalde problemen te verbergen.

Ik voel dat mijn partner afwezig is: volgende stappen

Als je na het analyseren van deze mogelijke oorzaken er een hebt gevonden die jouw geval zou kunnen beschrijven, is het tijd om door te gaan naar de volgende fase.

  • Praat met je partner: doe het assertief, probeer je te concentreren op de feiten en niet op wat je gelooft. Vertel je partner over de specifieke acties hebt waargenomen. Zonder te proberen ruzie te maken, vraag je direct waarom zijn of haar houding is veranderd.
  • Wees geduldig: vermijd het lastig vallen van je partner, hetzij met constante berichten, achtervolging of door de grenzen van hun privacy te schenden. Als je dit doet, ben jij degene die zijn toevlucht neemt tot ongezond gedrag of last heeft van jaloezie.
  • Toon empathie: als je al een gesprek hebt gehad en je bent gaan beseffen dat je partner een moeilijke tijd doormaakt, plaats jezelf dan in zijn of haar plaats en toon begrip. 
  • Imiteer de houding van je partner niet: sommige mensen, die hun partner afwezig zien, nemen die houding ook aan, uit trots. Dit maakt de situatie echter alleen maar erger. In plaats daarvan is het handiger om gewoontes te creëren om de relatie te verbeteren.
  • Heb zelfrespect: je moet een goed gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Vaak kan het zijn dat alles in je verbeelding zit, dat er niets aan de hand is, maar dat je angsten hebt ontwikkeld vanwege de vormen van gehechtheid die je hebt. Als dit het geval is, moet je psychologische ondersteuning zoeken om je zwakke punten te versterken.
Houd van jezelf en accepteer niet minder dan je verdient

Houd van jezelf en accepteer niet minder dan je verdient

Als je een moeilijke periode doormaakt in een relatie, kan de oplossing alleen van jullie beiden komen. Als je het gevoel hebt dat de liefde en steun eenzijdig zijn en dat je partner je niet beantwoordt of je niet gelukkig maakt, dan moet je eerst aan jezelf denken.

Heb je met je partner gepraat en je gevoelens bekend, maar je partner blijft hetzelfde doen, dan kun je het beste een einde maken aan de relatie. Het is veel beter om alleen te zijn dan in slecht gezelschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrade, J. A. (2013). Relaciones tóxicas de pareja. Psicologia.Com: Revista Electronica De Psicologia.
  • La dinámica vincular celos-infidelidad. (2011). Pensamiento Psicológico.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • PERCEPCIÓN SOCIAL DE LA INFIDELIDAD Y ESTILOS DE AMOR EN LA PAREJA. (2014). Enseñanza e Investigación En Psicología.
  • Valor-Segura, I., Expósito, F., & Moya, M. (2010). Emociones Poderosas y no Poderosas ante Conflictos de Pareja: Diferencias de Género. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n2a4
  • Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Alzugaray, Carolina., García, Felipe. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. https://www.researchgate.net/publication/294891178_Relaciones_de_pareja_y_bienestar_psicologico
  • Ortega Rojas, Juan. (2012).El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. https://www.redalyc.org/pdf/1941/194124704008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.