Micro-agressiviteit: de grootste vijand van een stel

Micro-agressiviteit binnen je relatie kan je uitputten en je zelfvertrouwen ondermijnen. Zelfs al worden er vriendelijke woorden gebruikt. Leer meer over dit fenomeen in dit artikel.
Micro-agressiviteit: de grootste vijand van een stel

Laatste update: 21 februari, 2019

Micro-agressiviteit is een verborgen vorm van geestelijke mishandeling. Het is gebaseerd op aanhoudende, dagelijkse beledigingen. De ander gebruikt grapjes of plagerijen om je geleidelijk van je zelfvertrouwen te beroven.

We hebben het over het soort mishandeling waar je niet veel over hoort, omdat het niet zo duidelijk is. Het laat geen zichtbare sporen achter. Ook zijn soms zowel de agressor als het slachtoffer zich niet ervan bewust dat er een zeer destructief patroon ontstaan is. We zullen enkele voorbeelden bespreken om het probleem te verduidelijken.

Het is heel gewoon dat mannen en vrouwen commentaar op elkaar hebben.
Bijvoorbeeld: ”Ik hou van je onhandigheid. Je maakt mijn hele dag goed als je weer eens iets breekt.”

Of: “Laat mij het woord maar doen. Anders verpest je alles weer.”
En wat te denken van: “Stop, niet doen! Laat mij het maar doen, voordat je het breekt met die onhandige klauwen van je.”

Zoals je kunt zien, zijn dit situaties waarin je een vleugje liefde of intimiteit kunt voelen, maar in werkelijkheid geeft het één persoon de controle en diegene ontzegt de ander de controle.

We moedigen je aan om je in dit onderwerp te verdiepen. Op die manier kun je je bewust worden van deze manier van communiceren waar je misschien mee te maken krijgt.

Kenmerken van micro-agressiviteit

Draak

Een relatie tussen twee mensen is gebouwd op een aantal fundamentele pijlers. Dit zijn: respect, geduld, empathie, intimiteit en wederzijds begrip.  Als een van deze zaken ontbreekt, verzwakken de andere.

Daarom kan er nooit sprake zijn van daadwerkelijke empathie zonder goede communicatie. En zonder empathie kan er geen authentiek wederzijds begrip zijn.

Een fijne, gezonde relatie is net zoals een dicht geweven stof met vele harmoniserende kleuren. Verschillen worden gerespecteerd, omdat er een balans is tussen de verzameling draden en de materialen die met elkaar de stof vormen.

Micro-agressies trekken iedere dag een draad uit de stof. Je merkt het op het moment zelf niet echt op. Op de lange termijn echter, wordt de stof zwakker en ontstaan er kleine gaatjes, waardoor de blijdschap en harmonie kunnen ontsnappen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van micro-agressiviteit.

Onoplettendheid en onderschatting

Onoplettendheid en onderschatting zien eruit als een merkbaar gebrek aan interesse in de ander. Daarom is het een vorm van micro-agressiviteit die iedere dag aan de lopende band voorkomt. Hier zijn een paar kleine voorbeelden van de ergste vijanden van een stel:

 • Belachelijk maken van de ander zijn of haar voorkeuren.
 • Gebrek aan aandacht die relaties gaande houdt.
 • Nooit tijd hebben om iets te doen wat de ander leuk vindt om te doen; het is nooit het juiste moment.
 • Tegenover andere mensen iets bespotten wat de ander leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld: “Ze zit de hele dag alleen maar te lezen, wat een tijdsverspilling…”

De ander verloochenen en hem of haar zich dom laten voelen

Ontkenning

Dit is absoluut een van de meest gebruikelijke kenmerken van micro-agressiviteit. Wat het echter moeilijk maakt, is dat het in het begin juist een manier is om de ander te verwennen.

Met andere woorden: je denkt misschien dat het onschuldig is, gewoon een andere manier om zorg en genegenheid te laten zien. Hier zijn een paar voorbeelden om over na te denken:

 • De ander begint de leiding te nemen waarbij hij of zij claimt dat hij of zij “het beter doet dan wij, en op die manier zal het ons werk schelen.”
 • Vaak praten ze over de ander zijn vermeende tekorten tegenover vrienden en familie. “Ze kan gewoon niet koken, alles wat ze aanraakt breekt ze, je zou moeten zien wat ze met de computer heeft gedaan…”
 • Dit zijn zeer schadelijke opmerkingen en ze tasten je gevoel van identiteit en zelfvertrouwen aan.

Gebrek aan een groeiend vertrouwen in elkaar

Je zult vele persoonlijke veranderingen ondergaan terwijl je meegaat in de klappen van deze micro-agressies. Behalve dat je ziet hoe dit je zelfvertrouwen vernietigt, zul je je realiseren dat je de ander niet meer vertrouwt.

 • Je doet bepaalde dingen niet meer, uit angst om kritiek te krijgen of gestraft te worden.
 • Je kunt niet meer op een gemakkelijke manier met de ander communiceren. Dit komt omdat zijn of haar woorden altijd doorspekt zijn met dat schadelijke sarcasme.

Logischerwijs is het gebruikelijk dat de slachtoffers van de mishandeling in deze situatie vaak erg langzaam reageren. Dat komt doordat je aan het idee gewend bent dat een mishandelaar altijd zijn handen gebruikt of zijn stem verheft. Of je zelfs je vrijheid ontneemt.

Micro-agressiviteit is een zachte vorm van mishandeling en is bijna niet merkbaar, maar het blijft mishandeling. Hieronder zullen we uitleggen waarom:

 • Het is gebaseerd op het afkraken van de ander.
 • Het draait om het ontkennen van de andere persoon om zelf macht te verkrijgen.
 • Het zorgt ervoor dat de ander zichzelf niet kan zijn, zich niet blij en gelukkig kan voelen om wie hij of zij is en niet kan houden van de dingen die hij of zij leuk vindt.
 • Je goede kanten, je sterke punten en je successen doen er niet meer toe. De ander, die de micro-agressie uitoefent, vaagt dat allemaal weg.

Leer om micro-agressiviteit te herkennen en identificeren. Wees sterk en verzamel de kracht om het onder ogen te zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bourdieu, P., y Passeron, J. C. (2001). “Fundamentos de una teoría de la violencia simbólica”. En La reproducción. Elementos para una teoría del sistema de enseñanza. Madrid: Popular, pp. 15-85.
 • Hirigoyen, M. F. (1999). El acoso moral: el maltrato psicológico en la vida cotidiana. Buenos Aires: Paidós.
 • Velazquez, S. (1996). “Extraños en la noche”. En Burin, M., y Dio Bleichmar, E. Género, psicoanálisis, subjetividad. Buenos Aires: Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.