Welke voedingsmiddelen kan je eten als je maagpijn hebt?
Maagpijn is een veel voorkomend symptoom. Soms is het een gevolg van een stoornis in de spijsvertering, maar het kan ook veroorzaakt worden door slechte gewoonten. Wat kan je dan het beste eten als je maagpijn hebt?
In een paar gevallen zijn chronische ontstekingsziekten de oorzaak, maar het kan ook te wijten zijn aan een verandering in het zenuwstelsel als gevolg van stress of spanning.
Deze aandoening wordt gekenmerkt door een gevoel van ontsteking in de buik. Het gaat meestal gepaard met gasvorming, zuur en andere symptomen van de spijsvertering.
Aangezien het zelfs veroorzaakt kan worden door een intolerantie voor bepaalde voeding, kunnen ook constipatie en diarree optreden. Wanneer je ongezonde voeding eet of te veel eet, dan zal maagpijn steeds weer terugkeren en erger worden.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om dit probleem en de bijhorende symptomen onder controle te houden. In dit artikel geven we je een overzicht van de beste soorten voeding die je kan eten als je maagpijn hebt.
Wat kan je eten als je maagpijn hebt?
Bananen
Bananen bevatten natuurlijke vezels en ontstekingsremmende bestanddelen. Dit zal bijdragen tot het verminderen van de maagpijn die je ervaart als gevolg van verteringsproblemen.
- Door bananen te eten als je maagpijn hebt, zal de hoeveelheid zuur in het maagdarmkanaal dalen. Bovendien bevordert het de groei van gezonde bacteriën in de darmen.
- Ze bevatten een grote hoeveelheid kalium. Dat is noodzakelijk om de electrolyten in het lichaam te regelen als je last hebt gehad van braken of diarree.
- Bananen zijn ook rijk aan natuurlijke suiker. In plaats van de glucosespiegel aan te tasten, zorgen ze ervoor dat je energiepeil stijgt en geven ze je een meer verzadigd gevoel.
Rijst
Rijst bevat veel zetmeel en natuurlijke vezels. Die elementen beschermen de maagwand. Ze bieden ook bescherming tegen een overmatige ontwikkeling van maagsappen. Dit zal de verteringsprocessen helpen.
Bovendien heeft rijst een opvallend kalmerend effect op buikpijn en ontsteking.
Het voordeel is ook dat het lichaam niet veel tijd nodig heeft om rijst te verteren. Het zal ook geen maagzuur of onevenwicht in de zuurtegraad van de maag veroorzaken.
Appelmoes
Een lekkere appelmoes is een snelle oplossing om maagpijn te verlichten. Als de pijn een gevolg is van gastritis, een slechte spijsvertering of diarree, dan zal dit middeltje zeker helpen.
- Dit voedingsmiddel bevat veel voedingsvezels, antioxidanten en essentiële voedingsstoffen. Ze zetten de spijsvertering aan om afvalstoffen af te voeren.
- In appelmoes zit een hoge concentratie pectine. Dat is een natuurlijke vezel. Die vermindert de darmontsteking. Bovendien stimuleert het de darmbewegingen. Daardoor zal de constipatie genezen.
- Appelmoes bevat ook een grote hoeveelheid belangrijke bestanddelen. Die helpen je om het onevenwicht in de elektrolyten onder controle te houden. Deze onevenwichtigheid wordt veroorzaakt door de uitdroging als gevolg van braken of diarree.
Groentesoep
Groentesoep is een uitstekende keuze, als je iets wilt eten als je maagpijn hebt. Dit voedingsmiddel zal je namelijk helpen als je spijsverteringsproblemen hebt. Het helpt echt heel goed bij pijn en uitdroging.
Groenten bevatten vocht, zout en voedingsstoffen. Die zorgen ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft. Tegelijkertijd verminderen ze de irritatie van de maag.
Dat komt omdat groenten niet veel vetten bevatten. Het lichaam verteert deze soep erg gemakkelijk. Bovendien veroorzaakt het geen ongewenste neveneffecten.
Kruidenthee
Kruidenthee zonder cafeïne vermindert de maagontsteking. Bovendien stimuleert het de afvoer van reststoffen, die achterblijven in de darmen. Kamille is een van deze soorten thee.
Deze theesoorten bevatten weinig calorieën en veel antioxidanten. Ze zijn nuttig om het maagzuur te beheersen. Kruidenthee werkt ook goed om zuurreflux te voorkomen.
Ze bezitten ook antispasmodische en pijnstillende eigenschappen. Die zullen je helpen om de maagpijn te verminderen, die zowel door pijn als door een slechte spijsvertering kan veroorzaakt worden.
Lees ook:
Kokoswater
Biologisch kokoswater is een geweldige oplossing om de ongemakken van een slechte spijsvertering en de pijn te verlichten. Deze drank bevat veel essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C en kalium. Die zijn noodzakelijk om de effecten van uitdroging tegen te houden.
Kokoswater bevat heel weinig calorieën en veel natuurlijke vezels. Die zullen de darmbewegingen doen toenemen. Op die manier voorkomen ze ontsteking en constipatie.
Het is ook een goede remedie tegen diarree. Dat komt omdat de natuurlijke electrolyten in kokoswater een onevenwichtigheid in de mineralen afremmen.
Gember
Over de hele wereld is gember bekend. Het bezit eigenschappen die de spijsvertering ondersteunen en ontstekingsremmend werken. Gember is eigenlijk een geweldige oplossing voor alle soorten pijn.
Het bevat een actief bestanddeel, gingerol. Dit element geeft gember niet alleen zijn unieke kruidige smaak. Gingerol verschaft gember ook het vermogen om de maag te beschermen en de voornaamste maagproblemen onder controle te houden.
Voeg gember toe aan smoothies, soepen en andere recepten. Dat is een goede manier om te profiteren van alle goede kwaliteiten van deze wortel. Je zal er zo voor zorgen dat de maag in een uitstekende gezondheid verkeert.
Natuurlijke yoghurt
Gebruik ook natuurlijke yoghurt, want die bevat veel probiotica. Het is een goede manier om maagpijn te bestrijden en te voorkomen.
Dit voedingsmiddel stimuleert de groei van gezonde bacteriën in de darmen. Het zal er ook voor zorgen dat het de onevenwichtigheid in de zuurtegraad van de maag vermindert.
Bovendien versterkt natuurlijke yoghurt je immuunsysteem. Het helpt dus ook om schadelijke bacteriën en parasieten te bestrijden.
Onthoud dat al deze voedingsmiddelen je kunnen helpen als je last hebt van maagpijn. Maak gebruik van deze voeding om de symptomen onder controle te houden. Als de pijn blijft voortduren, moet je wel een arts raadplegen. Hij of zij kan de correcte diagnose stellen en een behandeling voorstellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- K. P. Sampath Kumar, Debjit Bhowmik, S. Duraivel, M. Umadevi. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf
- Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
- Holtmann, G. (2010). Functional Gastroduodenal Disorders. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch55
- Dulai, G. S., & Jensen, D. M. (2006). Treatment of watermelon stomach. Current Treatment Options in Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/s11938-006-0036-1
- Jiang T, Gao X, Wu C, et al. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016;8(3):126. Published 2016 Feb 29. doi:10.3390/nu8030126
- Salehi, M., Karegar-Borzi, H., Karimi, M., & Rahimi, R. (2017, February 1). Medicinal plants for management of gastroesophageal reflux disease: A review of animal and human studies. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0233
- Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):1. Published 2012 Jan 18. doi:10.1186/1550-2783-9-1
- Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
- Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004, August). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.2.245