Wat is Aziatische waternavel en hoe kan je het gebruiken?

Aziatische waternavel is een kleine plant die gebruikt wordt in de ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunde. Hij wordt steeds populairder in het Westen.
Wat is Aziatische waternavel en hoe kan je het gebruiken?

Laatste update: 03 december, 2018

Misschien heb je Aziatische waternavel al eens zien staan in een winkel voor gezonde voeding. Misschien heb je je dan ook afgevraagd waarvoor het gebruikt wordt.

In dit artikel vertellen we je meer over dit bijzondere kruid.

Wat is Aziatische waternavel?

Waternavel

In gezondheidswinkels verkoopt men waternavel meestal in de vorm van tabletten, maar soms zul je ook de hele plant vinden.

Deze plant heeft dunne stengels, de bladeren zijn lang en de wortelen hebben een beige kleur. Ze heeft kleine roze bloemen. Waternavel is met drie maanden volgroeid.

Deze helende plant is wel bekend in de traditionele geneeskunde. In het Oosten draagt het de naam Gotu Kola.  Al bijna drieduizend jaar lang wordt de plant gebruikt om verschillende interne en uiterlijke problemen van het lichaam te behandelen.

Je kan waternavel gebruiken door de plant toe te voegen aan salades of smoothies, maar je kan de bladeren ook gebruiken om een thee te maken.

De mogelijke geneeskrachtige eigenschappen van waternavel

Sap van waternavel

Volgens recent onderzoek zouden de meest opvallende eigenschappen van waternavel de werking als antioxidant, ontstekingsremmer, en antimicrobieel middel zijn. Deze eigenschappen zouden kunnen helpen bij aandoeningen als:

  • Zweren
  • Bloedarmoede
  • Bronchitis
  • Hoge bloeddruk
  • Dysenterie

Hetzelfde onderzoek brengt de eigenschappen van deze plant ook naar voren als kankerbestrijdend middel, een remedie om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, en als mogelijke bescherming tegen hartproblemen.

Het onderzoek beweert zelfs dat de plant kan helpen om het geheugen te verbeteren en hersencellen sneller zou doen regenereren.

Enkele belangrijke opmerkingen

Je haalt volgens het onderzoek de beste voordelen uit deze plant door ze op de natuurlijke manier te gebruiken. Als je de plant verwerkt, zouden de eigenschappen namelijk verzwakken.

Het is echter van cruciaal belang om te vermelden dat onderzoeken als deze niet alleen kleinschalig zijn, maar ook grotendeels gebaseerd op experimenten die met ratten werden uitgevoerd.

De positieve effecten van waternavel op mensen lijken met andere woorden zeker niet gegarandeerd, en meer onderzoek is nodig in de toekomt.

Vertrouw dus nooit volledig op natuurlijke middeltjes en raadpleeg voordat je ze wilt gebruiken altijd eerst een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chandrika, U. G., & Prasad Kumara, P. A. A. S. (2015). Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritional Properties and Plausible Health Benefits. In Advances in Food and Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2015.08.001


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.