Wat is lipotherapie en waar dient het voor?
Lipotherapie is een behandeling die voor het eerst in het begin van de jaren tachtig in Italië werd ontdekt. In de loop der jaren is de techniek echter enorm verbeterd en het is nu een optie om lichaamsvet zonder operatie plaatselijk te verminderen.
Lipotherapie wordt door klinische studies ondersteund (Engelse link) en wetenschappers hebben de effecten ervan gevolgd. Toch is er niet veel wetenschappelijke literatuur over lipotherapie, vooral niet over de langetermijneffecten.
In feite is een van de bestaande onderzoeken over dit onderwerp een onderzoek dat door Dermatologic Surgery is gepubliceerd (Engelse link). Deze studie wijst erop dat deze techniek, afhankelijk van de componenten die technici injecteren, positieve resultaten kan hebben. Het artikel stelt echter ook dat er nog meer onderzoek nodig is.
Tegelijkertijd biedt een andere studie die in The European Journal of Aesthetic Medicine and Dermatology verscheen (Engelse link), de geruststelling dat lipotherapie veilig en effectief is. Dat is de reden dat de techniek tegenwoordig gebruikt wordt, hoewel deze alleen in handen van gespecialiseerde artsen zou moeten plaatsvinden.
Wat is lipotherapie en waar dient het voor?
Deze techniek (Engelse link) omvat micro-injectie van een oplossing die het vet geleidelijk losmaakt en oplost. Het idee is om het tot kleinere en minder complexe stoffen te reduceren.
Op die manier kunnen ze via de natuurlijke mechanismen van het lichaam oplossen en kan het lymfestelsel ze geleidelijk elimineren. Het doel van lipotherapie is niet om af te vallen.
Het doel is eerder om direct op opgehoopt vet in te werken dat het lichaam anders niet kan verwijderen. Zodra een technicus de injecties heeft toegepast en altijd met toestemming van een arts, dan moeten patiënten een uitgebalanceerd dieet volgen en behouden. Dit zal het oplossen en verwijderen van vet vergemakkelijken.
Hoeveel lipotherapiesessies zijn er nodig?
Het aantal benodigde sessies is van elke patiënt afhankelijk. Gemiddeld hebben patiënten echter tussen de drie en vijf sessies nodig. Het is bovendien belangrijk om rekening te houden met welke delen van het lichaam worden behandeld en hoeveel vet zich in deze gebieden heeft opgehoopt.
Bijwerkingen
Bij lipotherapie zijn de bijwerkingen minimaal. Lipotherapie kan echter wel bijwerkingen veroorzaken een aantal van de bijwerkingen zijn onder andere de volgende:
- Zwelling en blauwe plekken: het toedienen van injecties veroorzaakt een reactie in de huid. Afhankelijk van de gevoeligheid van elke patiënt, kunnen blauwe plekken kleiner of groter zijn.
- Pijn: Logischerwijs veroorzaakt het toedienen van de injecties pijn. De pijn is echter tijdelijk en kan bij volgende sessies afnemen.
In het geval van vrouwen raden deskundigen aan om deze behandeling niet vlak voor of na hun menstruatie te ondergaan. Dit is omdat het een groot gevoel van ongemak kan veroorzaken.
Is het dus veilig?
Lipotherapie is een relatief ‘nieuw’ proces, dus experts kunnen nog niet over de effecten op de lange termijn spreken. Toch wordt het als een veilige esthetische procedure beschouwd (Spaanse link). De producten die het betreft, bevatten een combinatie van enzymen, vitamines en een zeer lage dosis medicijnen.
Toch is de mogelijkheid om een allergische reactie op deze medicijnen te ontwikkelen mogelijk, zoals dat bij elke behandeling het geval is. Patiënten moeten daarom de specialist informeren als ze bekende allergieën voor andere medicijnen hebben. Hetzelfde geldt als ze aan stofwisselingsstoornissen lijden.
Misschien ook interessant om te lezen:
Dunnere benen: hoe verminder je vet in dit gebied?
Welke delen van het lichaam kunnen met lipotherapie behandelt worden?
Lipotherapie wordt vaak op gebieden zoals de dijen, heupen en benen toegepast, omdat het de eliminatie van plaatselijk vet bevordert. Over het algemeen is deze behandeling effectief voor het verwijderen van opgehoopt vet op alle volgende gebieden:
- Heupen en dijen
- Boven- en onderbuik
- Armen en onderarmen
- Rug
- Dubbele kin en hals
- Knieën en benen
Het gebruik van lipotherapie kan bovendien ook helpen om een aantal aandoeningen te behandelen. De aandoeningen die er baat bij zouden kunnen hebben zijn onder andere:
- Borstvorming: dit is de groei van de borstklieren als gevolg van opgehoopt vet bij zwaarlijvige mannen.
- Cellulitis: Het gebruik van deze techniek om cellulitis te behandelen kan ongemakkelijk zijn. Het is mogelijk om dit ongemak te verminderen door vóór de injecties verdovende crème aan te brengen.
- Terugtrekking van de huid.
- Misvormingen in het uiterlijk van de huid na liposuctie. In een aantal gevallen kan lipotherapie na plastische chirurgie worden vervolgd om vet tijdens liposuctie te mobiliseren.
Wanneer kunnen patiënten hun normale activiteiten hervatten?
Afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt behandeld, kunnen patiënten hun normale activiteiten gewoonlijk onmiddellijk na de behandelsessie hervatten. Dit is natuurlijk iets dat patiënten met de behandelaar zullen moeten bespreken.
Dat gezegd hebbende, kunnen patiënten met gezichtsbehandelingen zwelling ervaren, wat betekent dat ze waarschijnlijk drie of vier dagen thuis moeten doorbrengen. Normaal gesproken duren pijn en zwelling ongeveer een week, maar de ontsteking kan langer duren. Als je vragen hebt, neem dan contact op met je arts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carvajal, C. (2015). Tejido adiposo y obesidad. Medicina Legal de Costa Rica.
- Miguelsanz, J. P., Parra, W. C., Moreiras, G. V., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal. Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2010.25.2.4406
- Arriagada S., J. (2016). Buenas prácticas en cirugía estética: algunas consideraciones desde la bioética. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2016.01.014
- Nassab, R. (2015). The evidence behind noninvasive body contouring devices. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sju063
- ROTUNDA, A.M. and KOLODNEY, M.S. (2006), Mesotherapy and Phosphatidylcholine Injections: Historical Clarification and Review. Dermatologic Surgery, 32: 465-480. doi:10.1111/j.1524-4725.2006.32100.x