Wat is invertsuiker en waar wordt het voor gebruikt?

Heb je thuis ooit invertsuiker gemaakt? In dit artikel leggen we uit hoe je het moet doen en hoe je dit veelvoorkomende ingrediënt kunt gebruiken.
Wat is invertsuiker en waar wordt het voor gebruikt?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de vele zoetstoffen die je in industriële producten kunt vinden, is invertsuiker. Het valt op door de zoetmakende kenmerken. Om deze reden gaan we je vertellen wat invertsuiker is en hoe je er het beste van kunt profiteren.

Te veel invertsuiker consumeren is niet gezond. Je moet het daarom sporadisch eten, omdat het schadelijke insulinepieken genereert. Het is prima om van tijd tot tijd dit soort producten in je dieet op te nemen. Je moet het echter niet regelmatig gebruiken.

Hoe invertsuiker te maken

Bord met bolletje ijs en een gebakje

Om invertsuiker te maken, moet je tafelsuiker aan een chemische reactie onderwerpen die hydrolyse wordt genoemd. Dit proces breekt sucrose af om een mengsel van glucose en fructose te vormen.

Dit mechanisme kan spontaan optreden, bijvoorbeeld bij het maken van jam. Door citroen aan het fruit en suiker toe te voegen, ontstaat deze afbraak die dit product produceert. Het is zelfs mogelijk om het in de natuur te vinden, bijvoorbeeld in ahornsiroop.

Je kunt ook zelf invertsuiker maken. Hiervoor heb je vergassende stoffen nodig die in de bakkerij en banketbakkerij veel voorkomen. Deze stoffen worden van zuiveringszout en wijnsteenzuur gemaakt.

Je moet baking soda met tafelsuiker mengen en het mengsel met water verwarmen tot het kookt. Voeg vervolgens het wijnsteenzuur toe en laat het mengsel afkoelen om invertsuiker te krijgen.

Toepassingen van het product

Invertsuiker wordt in industriële producten gebruikt om hun smakelijkheid te verbeteren. Met deze stof kun je ook andere organoleptische kenmerken variëren, zoals textuur. Aangezien het een rol bij fermentatieprocessen speelt, wordt het vaak samen met rijsmiddelen in bakkerijproducten opgenomen.

Aan de andere kant wordt er vaak invertsuiker aan producten toegevoegd zodat ze niet uitdrogen of te snel ranzig worden. Het helpt dus hun houdbaarheid te verlengen.

Het vervult een cruciale functie in ijs. Dit ingrediënt kan de vorming van grote ijskristallen voorkomen, wat de textuur van ijs verbetert en de vorming vergemakkelijkt.

Je moet het niet regelmatig consumeren

Ondanks het vermogen om de smaak van voedingsmiddelen te verbeteren, mag je niet vergeten dat invertsuiker ook een eenvoudige koolhydraat is. Volgens onderzoek gepubliceerd in Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences (Engelse link), wordt een regelmatige inname van deze macronutriënten met een verhoogd risico op metabole ziekten geassocieerd.

Het consumeren van fructoserijk voedsel kan bovendien leveraandoeningen veroorzaken. Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat inname van deze stof het risico op leververvetting verhoogt.

Aan de andere kant zou suiker volgens experts (Engelse link) een bepaalde verslaving kunnen veroorzaken. Deskundigen raden daarom af om regelmatig een van de varianten in je dieet op te nemen. Ja, je kunt van tijd tot tijd je hart ophalen. Je hoeft het niet helemaal of voor altijd te elimineren.

Alternatieven voor invertsuiker

Gesneden fruit

Om de zoetekauw in jezelf tevreden te stellen, kun je het beste je toevlucht tot voedingsmiddelen nemen die een bepaalde hoeveelheid fructose bevatten, hoewel ze van andere hoogwaardige voedingsstoffen vergezeld gaan.

We hebben het hier over fruit en je kunt het op veel verschillende manieren in je dieet opnemen. Het is aan te raden om ze te eten zoals ze zijn. Je kunt ze echter af en toe pletten en in de vorm van pap of puree consumeren. Je kunt ze ook met andere ingrediënten mengen om gezonde gebakken producten te maken (Spaanse link).

Op deze manier verminder je de impact en pancreasstress die met het eten van tafelsuiker als zodanig gepaard gaat. Je voorziet je lichaam bovendien van fytonutriënten, die antioxidante eigenschappen hebben. Dit is ook een geweldige manier om je lichaam vitamines te geven, die voor een goede celfunctie essentieel zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles wat je nog niet over muscovado-suiker wist

Invertsuiker, een krachtige zoetstof

Zoals je hebt gezien, is invertsuiker een product dat uit tafelsuiker wordt verkregen. Het gebruik ervan is beperkt tot de vervaardiging van industriële producten.

Een van de belangrijkste kenmerken is het vermogen om de smaak en textuur van voedsel te verbeteren. Het heeft echter een lage voedingswaarde (Spaanse link), omdat het alleen koolhydraten met een hoge glycemische index bevat. De opname van deze voedingsstoffen kan de gezondheid op middellange en lange termijn beïnvloeden.

Dit betekent niet dat je van tijd tot tijd geen invertsuiker kunt consumeren. Je kunt het zelfs thuis maken en het aan banketproducten (Spaanse link) toevoegen om ze lekkerder te maken en de textuur te verbeteren.

Als je echter zin hebt in suiker, dan raden we je aan om prioriteit te geven aan de inname van fruit als zodanig voordat je je toevlucht tot tafelsuiker of een van de derivaten daarvan neemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016.53 (1): 52-67.
  • Casado Pérez, Iker Yeray. “Hidratos de carbono: salud y medioambiente.” (2020).
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Cabezas-Zabala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 319-329.
  • Esquivel-Solís, Viviana, and Georgina Gómez-Salas. “Implicaciones metabólicas del consumo exesivo de fructosa.” Acta Médica Costarricense 49.4 (2007): 198-202.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.