Wat is hyperkaliëmie en hoe kun je het behandelen?

Als iemand hyperkaliëmie heeft, dan zijn de kaliumspiegels in het bloed hoger dan normaal. Er zijn verschillende behandelingen om dit probleem om te keren.
Wat is hyperkaliëmie en hoe kun je het behandelen?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Hyperkaliëmie treedt op wanneer het kaliumgehalte in het bloed verandert. Deze niveaus stijgen meestal. We kunnen het echter ook hyperkaliëmie noemen als de niveaus lager zijn dan normaal. Hyperkaliëmie treedt op wanneer de niveaus hoger zijn dan 5,5 mmol / l.

Wat is kalium? Waarom hebben we het nodig?

Tekening van kalium

We hebben kalium nodig zodat de elektrolyten die de bloeddruk beïnvloeden normaal kunnen functioneren. Allereerst is kalium een chemisch element, weergegeven door de letter ‘K’ in het periodiek systeem. Het is een macro-mineraal met belangrijke functies, zowel op spierniveau als voor het zenuwstelsel.

Het is een macro-mineraal en een elektrolyt, net als calcium of chloride. Deze elektrolyten helpen de druk en concentratie van stoffen binnen en buiten de cellen in evenwicht te houden. De belangrijkste functies van kalium zijn onder andere:

 • De ontwikkeling van het skelet.
 • In evenwicht houden van osmose-niveaus.
 • Interveniëren in eiwitsynthese.
 • Het is essentieel voor zenuwoverdracht.
 • Helpt spiercontractie.

Wat veroorzaakt hyperkaliëmie?

Over het algemeen komt het voor wanneer de nieren minder kalium verwijderen dan zou moeten. Abnormale kaliumbeweging buiten cellen kan ook een veelvoorkomende oorzaak zijn. Er zijn veel redenen die aan het ontstaan van hyperkaliëmie bijdragen. Dit zijn onder andere:

 • Verhoogde kaliuminname.
 • Bepaalde geneesmiddelen gebruiken die een bijwerking hebben van de nier die kalium verwijdert.
 • Acuut nierfalen.
 • Chronische vermindering van de nierfunctie.

Een andere oorzaak is de aanwezigheid van metabole acidose (Engelse link). Patiënten die aan diabetische ketoacidose lijden hebben dit symptoom. Aan de andere kant is pseudohyperkaliëmie de kunstmatige toename van kalium die ook hyperkaliëmie kan veroorzaken.

De eerste wordt door overmatig gebruik van een elastische band veroorzaakt (tourniquet) of het te lang balanceren van je vuist bij het nemen van bloed. Trombocytose kan ook pseudohyperkaliëmie veroorzaken, omdat tijdens de coagulatie kaliumplaatjes vrijkomen.

Symptomen

De meeste gevallen van hyperkaliëmie blijven onopgemerkt, wat betekent dat er meestal geen symptomen zijn wanneer de kaliumspiegels veranderen. Het kan alleen door middel van tests worden opgemerkt.

Als er echter symptomen optreden, dan hangt dit af van de ernst van hyperkaliëmie en hoe snel het zich ontwikkelt. Normaal gesproken zijn de eerste symptomen:

Deze symptomen gaan bovendien meestal gepaard met slapeloosheid, misselijkheid, braken en verminderde hartactiviteit. In de ernstigste gevallen kan de patiënt last hebben van hartritmestoornissen.

Dit komt, omdat het hart kalium nodig heeft om samen te trekken en om zijn functies goed te ontwikkelen. Aritmie is een hartslagstoornis die de frequentie, intensiteit en regelmaat van zenuwimpulsen beïnvloedt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hartritmestoornissen: symptomen en gevolgen

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Met rode pen een hart tekenen

De belangrijkste complicatie van hyperkaliëmie zijn veranderingen in de hartcyclus. Deze aandoening kan worden vastgesteld door de serumconcentratie van elektrolyten te meten die als controle zijn aangegeven. Deze test wordt uitgevoerd wanneer de patiënt een elektrocardiogram ondergaat en de resultaten variaties vertonen.

Patiënten met nierfalen, vergevorderd hartfalen, urinaire obstructie of patiënten die met angiotensineremmers (ACE-remmers) worden behandeld hebben meestal abnormale elektrocardiogramresultaten. Om de diagnose correct te kunnen stellen, moeten daarom de volgende tests worden uitgevoerd:

 • Kalium-meting
 • ECG
 • Medicatie-beoordeling
 • Evaluatie van de nierfunctie

Hoe behandel je het?

De reden waarom we het behandelen, is vooral om de kaliumspiegel in het bloed te verlagen. Daarnaast behandelen we ook de hoofdoorzaak van hyperkaliëmie, zoals het onderbreken van het toedienen van hyperkaliëmische medicijnen.

In gevallen waar de verhoogde kaliumspiegels matig zijn, zou het toedienen van bepaalde medicatie, zoals antagonisten, de spiegels moeten helpen verlagen. Als gevolg hiervan kan je arts ook diuretica of dialyse voorschrijven.

Als hyperkaliëmiewaarden hoger zijn dan 6,5 mmol / L zonder veranderingen in het elektrocardiogram, dan zijn salbutamol of natriumbicarbonaat twee geneesmiddelen die de situatie effectief verbeteren.

Tot slot, wanneer de kaliumspiegels ook hoger zijn dan 6,5 mmol / L, maar met veranderingen in het elektrocardiogram, dan is het eerste wat je moet doen het hart beschermen. Het toedienen van calciumchloride kan de kalemie (kaliumspiegel in het bloed) helpen verminderen.

Ondanks alle eerder verstrekte informatie, aarzel niet om je arts te raadplegen als je tekenen van deze ziekte hebt. Een specialist zal je de beste behandeling aanbevelen. Wellicht ook interessant voor jou

Tien kaliumrijke voedingsmiddelen om aan je dieet toe te voegen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Tien kaliumrijke voedingsmiddelen om aan je dieet toe te voegen

Er zijn veel kaliumrijke voedingsmiddelen die je makkelijk in de winkel kunt vinden en op kunt nemen in je dieet. Zorg ervoor dat je niet te veel e...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Flamant, M., & Boulanger, H. (2012). Hiperpotasemia. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(12)61915-1
 • De Sequera, P., Alcázar, R., Albalate, M., Pérez-García, R., Corchete, E., Asegurado, P., … Ortega-Díaz, M. (2014). Hiperpotasemia en pacientes hospitalizados. ??C??mo evitarla? Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2014.Feb.12322
 • Velasquez Jones, L., & Munoz Arizpe, R. (1992). HIPERPOTASEMIA. Acta Pediatrica Espanola. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(12)61915-1
 • Boada, M., Pippo, A., Rodriguez-Milhomens, M., González, V., Higgie, R., Mérola, V., … Silvariño, R. (2012). Hiperpotasemia severa en emergencias. Archivos de Medicina Interna.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.