Wat is het holiday heart-syndroom?

Het holiday heart-syndroom veroorzaakt hartkloppingen, benauwdheid en duizeligheid. Blijf lezen om erachter te komen wat de oorzaak is en hoe het gebeurt.
Wat is het holiday heart-syndroom?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het vakantieseizoen neemt het aantal feesten en gelegenheden om veel te eten en te drinken toe. Daarom kan het holiday heart-syndroom weer alle aandacht opeisen.

Dit syndroom is een aandoening die vrij kortgeleden, in 1978, voor het eerst werd beschreven. Het is een verandering van het functioneren van het hart, door veel alcohol in korte tijd.

De eerste keer dat het holiday heart-syndroom werd gediagnosticeerd was tijdens de winter. Er zijn echter ook veel gevallen in de zomer. Dit geldt vooral voor jonge mensen die geen andere hartziekte hebben.

Specialisten denken dat dit syndroom een groot aantal hartritmestoornissen veroorzaakt. Eerste kerstdag is dan ook de dag met de meeste sterfgevallen door hartfalen per jaar. Daarom leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over het holiday heart-syndroom.

Wat is het holiday heart-syndroom?

Zoals we al weten, is het hart een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Het pompt bloed door ons hele lichaam. Ook krijgen de cellen de zuurstof die ze nodig hebben om te leven.

Om dit te laten gebeuren, klopt het hart ritmisch en continu. Omdat er een constant ritme is, vult het hart zich goed met bloed. Bloed kan dan met de juiste hoeveelheid druk bewegen.

Bij het holiday heart-syndroom treedt een hartritmestoornis op. Meestal gebeurt dit in een van de boezems, de bovenste kamers van het hart. Dan neemt het tempo toe, en klopt het sneller per minuut.

Het wordt veroorzaakt door het drinken van veel alcohol in korte tijd. Op specifieke feestdagen zoals Kerstmis of oud en nieuw, komt dit dus vaker voor. Dit zijn dagen waarop mensen meer drinken dan normaal.

Daarnaast heeft het holiday heart-syndroom invloed op jonge en gezonde mensen. We weten echter niet precies hoe alcohol deze reactie veroorzaakt. Het lijkt erop dat tijdens feesten adrenaline en noradrenaline vrijkomen die de hartslag versnellen.

Misschien ook interessant:
Kenmerken van aangeboren hartziekte

Een man grijpt naar zijn borst

Wat zijn de symptomen van het holiday heart-syndroom?

Zoals we al hebben gezegd, kan het holiday heart-syndroom iedereen treffen. Het komt echter het meest voor bij jonge en gezonde mensen zonder eerdere hartaandoeningen.

Aangezien het een aritmie is, is het meestvoorkomende symptoom hartkloppingen. Je hebt het gevoel dat je hart sterker en sneller klopt dan normaal. Daarnaast kun je ook pijn op de borst en kortademigheid voelen.

Het komt vaak voor dat mensen ook duizelig worden, waardoor ze kunnen vallen of flauwvallen. De meeste van de symptomen verdwijnen echter zodra het lichaam in staat is geweest om alle alcohol te metaboliseren.

Hoewel de symptomen ook tijdelijk kunnen zijn, is het belangrijk om iedereen met deze symptomen in de gaten te houden. Soms kan dit het leven van de patiënt in gevaar brengen.

Een dokter met een diagram

Kun je deze situatie voorkomen?

Holiday heart-syndroom ontstaat alleen als je in korte tijd te veel alcohol drinkt. Daarom is de eerste stap om dit te voorkomen om geen alcohol te drinken. Als je wel drinkt, zorg er dan voor dat je verantwoord drinkt.

Het is belangrijk om jongeren over dit syndroom te vertellen. Velen van hen negeren de gevaarlijke negatieve effecten die het kan hebben. Bovendien denken ze dat alleen oudere mensen hartziekten krijgen.

Aan de andere kant kan overmatig alcoholgebruik ook voorkomen bij barbecues of diners waar ook veel eten is. Meestal is daar ook veel voedsel met veel vet en suiker.

Dit soort eten zorgt er al voor dat je hart harder gaat werken. Let daarom, zeker in de zomer, niet alleen op de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Let bovendien op je dieet en vermijd natuurlijk ook andere soorten drugs.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.