Wat is een zwangerschapskussen, het gebruik en de voordelen
Naarmate de zwangerschap vordert en lichaamsveranderingen optreden, neemt ook het slaapongemak toe. Een zwangerschapskussen kan een prima oplossing zijn om je te helpen in slaap te vallen.
Het is gebruikelijk dat vrouwen lichamelijk ongemak voelen als ze zwanger zijn, vooral tijdens het laatste trimester. Deze speciale kussens die voor zwangere vrouwen gemaakt zijn, kunnen je ongemak helpen verlichten.
Ook kun je door zonder zoveel ongemakken te slapen in een beter humeur wakker worden zonder pijntjes en kwaaltjes. Dus, wat zijn deze wonderkussens? Waar zijn ze van gemaakt? We vertellen je er alles over in dit artikel!
Wat is een zwangerschapskussen en wat zijn de kenmerken ervan?
Een zwangerschapskussen is een accessoire dat ontworpen is om aanstaande moeders te helpen comfortabel uit te rusten. Bovendien bevordert het gebruik van prenatale kussens het welzijn van de baby.
Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door The Journal of Physiology verzekert dat de variabiliteit van de foetale hartslag beïnvloed wordt door de houding van de moeder. Volgens deze bewering is de houding die de moeder aanneemt heel belangrijk en zijn gewone kussens soms niet voldoende.
In plaats daarvan bevorderen zwangerschapskussens ergonomische houdingen die pijn in rug, nek, benen, bekken en heupen tot een minimum beperken. Zulke kwalen bemoeilijken het inslapen en worden ervaren door slapeloosheid, krampen, vermoeidheid en gewichtstoename.
Zwangerschapskussens variëren in lengte, zodat je kunt kiezen naar gelang je lengte. Wat de samenstelling betreft, ze zijn gevuld met katoen, veren, of schuim. Ze zijn vrij elastisch en gaan niet gemakkelijk kapot.
Soorten zwangerschapskussens
Er zijn lange en rechte prenatale kussens, maar afhankelijk van je behoeften vind je meer dan één soort. Hier zijn ze.
Wigkussens
De term verraadt het uiterlijk van het kussen. Het is een kleine wig van schuim. Deze kussens hebben een traditioneel kussen nodig als compliment, om je hoofd of rug op te leggen als je ligt of zit. Ze worden vaak als “hard” ervaren, omdat ze gemaakt zijn om pijn in de lendenstreek, de benen en de enkels te verzachten
Twee-in-één zwangerschapskussens
Deze worden ook wel “zwangerschapskussens” genoemd. Ze zijn ideaal om het hoofd, de rug en de buik te ondersteunen als je op je zij slaapt. De structuur bestaat uit twee kussens die met klittenband aan elkaar verbonden zijn.
Buiskussens
De essentie van dit kussen is een zachte buis die de vrouw omhelst om haar buik op te vangen.
Halve maan kussenkussens
In theorie zijn ze gemaakt om de positie van het kind en het comfort van de moeder tijdens het geven van borstvoeding te vergemakkelijken. Tijdens de zwangerschap fungeren ze echter als aanvulling op de maternale rust.
Alfabetkussens
Met verschillende maten en simulerende letters behoren deze kussens tot de meest populaire onder aanstaande moeders:
- Type C. Deze zijn ongeveer anderhalve meter lang. Je slaapt ermee op je zij, waarbij je heupen, buik en rug ondersteund worden. Je kunt ze ook tussen je benen leggen. Ze zijn aan te bevelen om bekkenspanning en vochtretentie in de enkels te verzachten.
- Type J. Als je in een middelgroot bed slaapt, is dit een goede optie. Het is geschikt om je hoofd en benen op te laten rusten.
- Type L. Dit is ontworpen voor vrouwen die op hun zij slapen.
- Type U. Dit type past zich aan de kromming van het lichaam aan. Wie op zijn rug slaapt vindt volledige steun bij dit model. Bovendien kun je er je knieën en heupen mee verhogen, waardoor gewrichtsstijfheid wordt verzacht.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Yoga tijdens de zwangerschap: welke houdingen kan ik doen?
De voordelen van zwangerschapskussens
Hoewel het in het laatste trimester niet gemakkelijk is een aangename houding te vinden, verwennen deze alternatieven kwetsbare punten en passen ze zich aan de fysionomie van elke zwangere vrouw aan.
Ze zijn heel compact. Ze nemen niet zo veel plaats in in het bed of als het tijd is om ze op te bergen. Laten we eens kijken naar enkele andere voordelen.
1. Ze helpen je slapen
In het begin van de zwangerschap stijgt het progesterongehalte en wordt de stofwisseling versneld. De situatie kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid, volgens een artikel uit de Mayo Clinic (Engelse link).
Het belangrijkste voordeel van deze kussens hangt samen met de rust. Als je een zwangerschapskussen hebt en het goed positioneert, verminder je de beweging in bed. En als je je ontspant, val je beter in slaap.
2. Zwangerschapskussens helpen tegen lage rugpijn
Lage rugpijn overheerst onder de veel voorkomende klachten van zwangere vrouwen (Spaanse link) , volgens de Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD (Klinisch Tijdschrift van de UCR-HSJD School voor Geneeskunde). De tekst stelt dat de aandoening overeenkomt met de hormonale, fysiologische en lichamelijke transformatie van de conceptie.
Met deze kussens maakt de moeder misschien een eind aan deze en andere pijnen of vermindert ze, dankzij de anatomische bijzonderheden van het artikel.
3. Ze bevorderen een gezonde doorbloeding
De bloedsomloop van zwangere vrouwen kan worden beïnvloed, vooral door het gewicht dat ze dragen. Dit helpt om met de benen omhoog en naar links te rusten.
In dit verband benadrukt een door de National Library of Medicine van de Verenigde Staten gepubliceerde studie (Engelse link) dat sommige beroepsbeoefenaars vragen om op de linkerzij te slapen om de bloedstroom tussen het hart, de baarmoeder, de foetus en de nieren te verbeteren .
Ze voegen eraan toe dat deze houding de druk op de lever wegneemt. Een prenataal kussen is in deze opdracht nuttig.
4. Zwangerschapskussens geven steun bij het geven van borstvoeding
De investering loopt door tot na de bevalling. Net zoals je het gebruikte om uit te rusten, is de ergonomie van de kussens nuttig bij het geven van borstvoeding. Maak er gebruik van om je baby te voeden zonder kramp in je armen of schouders.
5. Ze helpen de buikdruk te verzachten
Als je een een keizersnede gehad hebt, is het waarschijnlijk dat je buikstreek in de weken daarna nog steeds gevoelig en een beetje pijnlijk is. Het kussen gebruiken om te gaan liggen of om de baby vast te houden voorkomt ongemak en vermindert de druk op de buik.
6. Ze zijn hypoallergeen
De fabricagematerialen zijn zo ontworpen dat ze zowel moeder als kind ten goede komen. Omdat ze ademend en hypoallergeen zijn, is er geen risico op allergieën of huiduitslag.
Behalve katoen, schuim en veren zijn deze kussens ook verkrijgbaar in polyestervezel en polystyreen kralen. Ze kunnen ook van latex of gel gemaakt zijn, vanwege de consistentie van deze materialen en hun vermogen om huisstofmijt te weerstaan.
7. Schoonmaken is eenvoudig
Het wassen van zwangerschapskussens is heel eenvoudig: ze gaan bijna allemaal in de wasmachine. Bij sommige kun je de voering verwijderen. Raadpleeg in elk geval de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Vier manieren om kussens te wassen en te desinfecteren
Tips voor het gebruik van een zwangerschapskussen
Zolang je het kussen goed gebruikt, krijg je de rust die je wilt. Neem nota van de volgende tips om je ervaring te verbeteren:
- Het gaat onder de buik. Door hem onder de buik te plaatsen, breng je het gewicht in evenwicht en overbelast je de dijen en knieën niet.
- Biedt plaats aan je nek. Probeer de wervelkolom zo recht mogelijk te houden.
- Kruis je benen. Door je ledematen tussen het prenataal kussen te klemmen verlaag je de druk op je onderrug.
- Zet je knieën hoger. Deze gewrichten hebben te veel te lijden onder het gewicht in de late zwangerschap. Verhoog je knieën voor de vochtcirculatie en om het vasthouden van vocht te voorkomen.
- Ondersteun je rug. Als je een goede rugsteun hebt, treden er ‘s nachts geen houdingsveranderingen op, en onderbreek je je slaap niet.
Hoe kies je het juiste zwangerschapskussen?
Om het juiste zwangerschapskussen te kopen, controleer je factoren als fabricagemateriaal, afmetingen, duurzaamheid, reinigingsvoorschriften, comfort en flexibiliteit.
Bij het kiezen van zo’n kussen is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de manier waarop je gewend bent te slapen en met je lichaamsbouw. Op die manier kun je er het meeste uit halen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bennet L, Burgess W, Gunn A, Lear C, McIntyre J, Mitchell E, Piedra P, Thompson J, et al. Efecto de la posición materna sobre el estado de comportamiento fetal y la variabilidad de la frecuencia cardíaca en un embarazo saludable al final de la gestación. The Journal of Physiology. Reino Unido; 2016. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/JP273201
- El sueño durante el embarazo: sigue estos consejos. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2019. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sleep-during-pregnancy/art-20043827#:~:text=Durante%20el%20comienzo%20del%20embarazo,podr%C3%ADas%20estar%20a%C3%BAn%20m%C3%A1s%20cansada.
- Problemas para dormir durante el embarazo. MedlinePlus en español. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2020. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000559.htm
- Murillo Saviano JA, Sánchez Lydna G, Sánchez Más ES, Sandoval Loría DF, Sequeira Calderón D. Lumbalgia en el embarazo: abordaje para el médico general. Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD. Vol. 9. Núm. 5. pp. 34-38. Costa Rica; 2019. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcliescmed/ucr-2019/ucr195f.pdf