Wanneer kun je weer beginnen met seks na een keizersnede?

Na de bevalling vragen veel stellen zich af wanneer ze weer met seks moeten beginnen. Het is aan te raden het te vermijden gedurende een periode die bekend staat als quarantaine. In dit artikel laten we je enkele aanbevelingen zien.
Wanneer kun je weer beginnen met seks na een keizersnede?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Na een keizersnede moet de vrouw rekening houden met bepaalde voorzorgsmaatregelen, ook met betrekking tot haar seksleven. Opgemerkt moet worden dat een keizersnede een chirurgische ingreep is die bestaat uit het maken van een insnijding in de buikwand van de moeder. Daarom vereist het rust en verzorging.

In tegenstelling tot een vaginale of natuurlijke bevalling vereist een keizersnede postoperatief herstel en een langer verblijf in het ziekenhuis (meestal ongeveer vier dagen). Er rijst echter een vraag… wanneer begin je met seks na een keizersnede?

Algemene feiten over een keizersnede

Volgens gegevens gepubliceerd in de U.S. National Library of Medicine (Engelse link) is een keizersnede een operatie die meestal wordt uitgevoerd in de volgende situaties:

 • De bevalling vordert niet zoals het zou moeten.
 • Het is een meerlingzwangerschap.
 • Er zijn gezondheidsrisico’s voor de moeder of de baby.
 • De baby ligt in een positie die niet aanbevolen is voor een vaginale bevalling.
 • De baby heeft een grootte die dat rechtvaardigt.

Een interessant feit is dat er nog steeds controverse bestaat over het aantal keizersneden dat een vrouw kan doorstaan. Hoewel sommige artsen niet meer dan drie keizersneden aanraden, zijn er geen wetenschappelijke gegevens die dit gegeven ondersteunen. In feite vond een studie uit 2017 (Engelse link) geen verschillen in sterfte in verband met het herhalen van deze operatie.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Jezelf verzorgen na een keizersnede

Wat te doen onmiddellijk na de operatie?

Een keizersnede

Na een keizersnede zijn er een aantal algemene aanbevelingen die de meeste vrouwen moeten opvolgen. In het algemeen zijn de adviezen:

 • Loop regelmatig, maar langzaam en gecontroleerd, vanaf het moment dat de dokter het voorstelt. Dit zal het herstel verbeteren en zelfs bespoedigen.
 • Vermijd zelfmedicatie. Als je pijn hebt, zal je arts je pijnstillers voorschrijven die je ook tijdens de borstvoeding kunt innemen.
 • Houd de hoeveelheid lochia onder controle: je zult merken dat het bloedverlies dezelfde kenmerken heeft als bij een natuurlijke bevalling, al is het verlies soms kleiner. Beetje bij beetje zal het verdwijnen, dus maak je geen zorgen!
 • Neem wat rust: je hebt een paar weken nodig voor de organen weer op hun oorspronkelijke plaats en grootte zijn.
 • Wees voorzichtig met de chirurgische hechtingen, die 10 tot 15 dagen na de keizersnede verwijderd worden.
 • Vermijd plotselinge bewegingen en zwaar tillen.
 • Wacht met het hebben van seks na een keizersnede tot je je beter voelt en je seksueel verlangen terugkeert.

Belangrijk!

Volgens een document van het University of Washington Medical Center (Engelse link) mag je na de operatie je dieet nooit verwaarlozen. Het dieet moet evenwichtig zijn en het is aan te bevelen het te begeleiden met andere goede gewoonten, zoals goed hydrateren.

Bedenk dat door de hele dag voldoende te drinken, het lichaam een deel krijgt van wat het nodig heeft om zijn functies uit te voeren en, natuurlijk, te herstellen.

De complicaties

Moeder geeft borstvoeding
Eenmaal volledig hersteld van een keizersnede kan een vrouw weer seksueel verlangen voelen. Er is echter nog een hindernis te overwinnen: vaginale droogheid.

Als de moeder geen borstvoeding geeft, herstelt het vaginale membraan zijn toestand als de normale menstruatiecyclus hervat wordt (na 6 weken). Kiest ze er echter voor borstvoeding te geven, dan kan de hormonale verandering lage oestrogeenspiegels veroorzaken die kunnen leiden tot een broos vlies. Dit kan op zijn beurt moeilijkheden bij de geslachtsgemeenschap veroorzaken.

Het gebruik van smerende crèmes kan droogheid helpen verbeteren.

De quarantaine periode

Het is het beste om seks na een keizersnede tijdens de kraamtijd te vermijden. Als je echter besluit dat je toch weer met seks wilt beginnen, moet je je arts raadplegen over de mogelijke risico’s.

 • Wacht 6 weken (40 dagen) voor je weer met seks begint. Deze periode is ideaal om je goed te voelen over je lichaam en een optimaal herstel te hebben.
 • Aan de andere kant, als je borsten vol zijn, kan de druk pijn veroorzaken, dus raden deskundigen aan je baby borstvoeding te geven vóór de seksuele activiteit.
 • Het is ook belangrijk te weten dat er tijdens de borstvoeding effectieve orale voorbehoedsmiddelen zijn die veilig zijn voor de baby. Een ander goed voorbehoedsmiddel is het spiraaltje (IUD).
 • Als het herstelproces van een keizersnede voorbij is, kun je je seksuele activiteit hervatten.

Seksuele gemeenschap na een keizersnede

Stel gaat seks hebben

Na een keizersnede is het aan te bevelen zes weken (40 dagen) te wachten voor je je seksuele activiteit hervat.

Na een keizersnede zal het lichaam verschillende veranderingen ondergaan hebben die de vrouw zorgen kunnen baren als ze weer aan geslachtsgemeenschap denkt. Het stel zal geleidelijk aan deze veranderingen moeten wennen en het rustiger aan moeten doen. Om dit te doen kun je proberen de lichten te dimmen, het zoenen te verlengen en je over te geven aan meer voorspel, enz.

Probeer vooral seksstandjes te gebruiken die voor jou comfortabel zijn en waarmee je het ritme van de penetratie kunt controleren, en waarmee je ook eventuele ongemakken snel kunt opmerken.

Raadpleeg echter je arts voordat je je seksleven hervat, om ongemakken te voorkomen en veilig en gezond van seks te genieten. En vergeet niet voorzorgsmaatregelen te nemen om een nieuwe zwangerschap te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona (s.f)
 • Gloria Navalón Catalá, Amparo Ballester Llopis, Ada Belda Pérez, “La cesárea, nunca un impedimento”, Revista Matronas, DICIEMBRE 2016 N° 3 Volumen 4
 • Woolhouse H, McDonald E, Brown SJ. Changes to sexual and intimate relationships in the postnatal period: women’s experiences with health professionals. Australian Journal of Primary Health, 2014; 20:298–304.
 • Consejería de salud. Embarazo, Parto y puerperio. Recomendaciones para futuros padres, 2004. Junta de Andalucía – Consejería de Salud. Gráficas Monterreina – Sevilla
 • MedlinePlus. Cesárea. https://medlineplus.gov/spanish/cesareansection.html
 • Pak J Med Sci. 2017 Sep-Oct; 33(5): 1074–1079. Is it safe to have multiple repeat cesarean sections? A high volume tertiary care center experience. doi: 10.12669/pjms.335.12899

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.