Jezelf verzorgen na een keizersnede

28 april 2019
Een keizersnede is een veilige procedure, maar heeft net als alle operaties een zeker risico. Ontdek hoe je voor jezelf moet zorgen nadat je je baby via een keizersnede de wereld in hebt gebracht.

Het is belangrijk om jezelf goed te verzorgen na een keizersnede. Het is een veilige operatie, maar er zijn mogelijke risico’s op complicaties achteraf. Voordat we beginnen, zullen we het eerst gaan hebben over wat de operatie inhoudt.

Wat is een keizersnede?

Volgens een literatuuronderzoek is een keizersnede een bevalling van de baby via de buik van de moeder door middel van een incisie door de buikwand en de baarmoeder. Technisch gezien bestaat het uit twee operaties:

Vandaar de complexiteit en de daaruit voortvloeiende mogelijke risico’s. Deze grote ingreep is nodig wanneer het leven van de moeder en de baby in gevaar is.

Door het succes en de technologische vooruitgang begint het echter een favoriet voor jonge, nieuwe moeders te worden. Het is echter heel belangrijk om jezelf goed te verzorgen na een keizersnede.

Zie ook:
De risico’s van een zwangerschap na je 40ste

Wat zijn de mogelijke risicofactoren van een keizersnede?

Dokter die hand zwangere vrouw vasthoudt

Een keizersnede is een ingrijpende operatie. De bijbehorende risico’s zijn dus groter dan bij een vaginale bevalling. Hoewel het een zeer veilige operatie is, zijn er mogelijke complicaties, vooral voor de vrouw.

Deze omvatten mogelijk:

 • ernstige bloedingen
 • infecties van de urinewegen
 • infecties van de huid-incisie
 • complicaties door de verdoving
 • beschadiging van de nabijgelegen organen

Jezelf verzorgen na een keizersnede

Na de operatie zal je je waarschijnlijk zorgen maken over de verzorging van je baby, maar je zal mogelijk ook last hebben van symptomen als misselijkheid en slaperigheid. Laat je dokter weten hoe je je voelt, zodat hij of zij indien nodig medicijnen kan voorschrijven.

Na 24 uur geeft men je vaak toestemming om op te staan en te bewegen. Waarschijnlijk raden ze ook aan om pas rond de derde dag te douchen om infectie van de wond te voorkomen.

De meeste vrouwen verlaten het ziekenhuis in twee of drie dagen na een keizersnede. Dat geeft de dokter de tijd om te doen wat nodig is om na de operatie voor je te zorgen. Hieronder volgen enkele richtlijnen die nuttig kunnen zijn zodra je thuiskomt.

1. Kom in beweging, maar begin langzaam

Litteken keizersnede

Hoewel je hechtingen inmiddels zijn verwijderd, moet je toch heel voorzichtig zijn dat je jezelf niet te veel belast, want anders kan je jezelf pijn doen. Probeer korte wandelingen te maken om je herstel te versnellen, maar verder niets.

Doe geen huishoudelijk werk en draag niets zwaars, behalve je baby. Dat betekent dat je alle hulp van familie en vrienden nodig hebt. Als je moet niezen, hoesten of lachen, druk dan met een kussen op de plaats van de incisie. Na een aantal weken zal je huisarts je vertellen wanneer en hoe je terug kunt keren naar je dagelijkse activiteiten.

2. Verzorg je baby op de juiste manier

Het voeden van je baby lijkt misschien eenvoudig. Vergeet echter niet dat de verdoving inmiddels uitgewerkt is en dat je incisie pijn doet. Het medische team zal je laten zien hoe je tijdens de borstvoeding je baby vast moet houden op een manier die de minste inspanning vergt.

Ze zullen je waarschijnlijk leren om het hoofdje van je baby op je borst en de benen onder je arm te plaatsen, zodat hij/zij tijdens het voeden niet op de wond op je buik drukt.

3. Wees geduldig terwijl je baarmoeder zijn normale vorm weer terugkrijgt

Moeder met baby

Zodra je baby geboren is, begint je baarmoeder met het proces om de oorspronkelijke grootte en vorm terug te krijgen. Om dat te doen, zal je lichaam een vloeistof van bloed en dood weefsel uit je baarmoeder afvoeren. Het is rood en wordt kraamvloed of lochia genoemd.

Het kan zes weken of minder duren en gedurende deze tijd kan je de kompressen gebruiken die je ziekenhuis ter beschikking stelt of je eigen. De kleur van de lochia zal na verloop van tijd veranderen tot dit helder of geelachtig wordt.

4. Drink voldoende water

Naast alle andere voordelen van een goede hydratatie, kan water drinken ook helpen om constipatie te voorkomen. Maar je moet vaak plassen, anders zal je blaas vollopen en tegen je incisie drukken.

Ook aanbevolen:
Met gemak vaker water drinken: 7 simpele tips

5. Intimiteit

Intimiteit na keizersnede

Op dit gebied raadt men meestal aan om 6 tot 8 weken te wachten. Dat gezegd hebbende, moet je dit aan je huisarts vragen, omdat hij/zij je specifieke situatie kent en je kan vertellen hoelang je moet wachten voordat je weer intiem kan zijn.

6. Houd een oogje in het zeil voor tekenen van infectie

Een onderzoek heeft enkele van de meest voorkomende problemen na een keizersnede vastgesteld. Eén daarvan was een infectie van de incisie en een andere was endometriose veroorzaakt door micro-organismen, zoals Staphylococcus aureus en Escherichia coli.

Hoewel de infectiecijfers dalen als gevolg van de technologische vooruitgang bij medische procedures, is het in de gaten houden van een infectie een belangrijke manier om jezelf te verzorgen na een keizersnede. Sommige mogelijke tekenen van infectie zijn:

 • Toenemende pijn
 • Koorts
 • Rode kleur, pus of een warm gevoel rond de incisie
 • Stinkende vaginale afscheiding
 • Donkerkleurige urine
 • Ernstige beenpijn of zwelling

Ter afsluiting

Het is klopt dat het herstel van een keizersnede meestal veel langer duurt dan een vaginale bevalling, net als de periode daarna waarin je voor jezelf moet zorgen. Een dokter zal je echter helpen beslissen wat de beste manier is om je baby ter wereld te brengen.

 • Clement S. Psychological aspects of caesarean section. Best Practice and Research: Clinical Obstetrics and Gynaecology. 2001.
 • Nikolajsen L, Sørensen HC, Jensen TS, Kehlet H. Chronic pain following Caesarean section. Acta Anaesthesiol Scand. 2004;
 • Ituk U, Habib AS. Enhanced recovery after cesarean delivery. F1000Research. 2018;
 • National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Surgical Site Infection: Prevention and treatment of surgical site infection. NICE Clin Guidel 74 – Surg site Infect. 2008;