Wat is een tandvleeslach en hoe behandel je het?
Glimlachen is een gezonde daad, een uiting van vreugde en verbondenheid met andere mensen. Voor een aantal mensen kan de aanwezigheid van een tandvleeslach deze eenvoudige handeling beïnvloeden.
Dit is een aandoening waarbij de glimlach van iemand meer tandvlees blootstelt dan normaal. Mensen die er last van hebben, denken dat hun tandvlees te groot is, dat hun tanden te klein zijn of dat hun lippen te veel bewegen als ze lachen.
Hieronder vertellen we je waaruit deze aandoening van het tandvlees bestaat en waarom deze optreedt. We zullen je ook vertellen welke mogelijke oplossingen er zijn.
Wat wordt als een tandvleeslach beschouwd?
Een tandvleeslach of gummy smile is een aandoening waarbij het tandvlees de overhand heeft op de tanden. De perceptie hangt van elke patiënt en de kenmerken van hun gezicht af. In het algemeen is dat wanneer er meer dan 3 of 4 millimeter tandvlees te zien is bij het glimlachen.
Dit gebrek aan verhouding tussen tanden en tandvlees kan visuele effecten veroorzaken, zoals zeer groot tandvlees, zeer kleine tanden of kleine lippen. Hoewel het geen gezondheidsprobleem vertegenwoordigt, is het een esthetisch probleem dat het welzijn van degenen die eraan lijden kan beïnvloeden.
Wat veroorzaakt een tandvleeslach?
Glimlachen is een belangrijke sociale handeling en daarom kunnen een aantal mensen zich onzeker voelen over hoe hun glimlach eruitziet. De oorsprong van een tandvleeslach kan tandheelkundig zijn, of aan de botten of spieren liggen (Spaanse link).
Het kan ook aan de aanwezigheid van occlusale of skeletaandoeningen te wijten zijn. Hieronder zullen we de meestvoorkomende oorzaken van een tandvleeslach voor je beschrijven.
Overtollig tandvlees
Dit is de aanwezigheid van meer tandvlees. Het tandvlees ziet er lang uit en de tanden, hoewel ze normaal van formaat zijn, lijken klein vanwege het gebrek aan verhouding tussen de twee weefsels.
Een aantal patiënten vertonen een toegenomen groei van idiopathisch tandvleesweefsel (dit betekent dat de oorzaak onbekend is). Het toegenomen volume van het tandvlees kan ook aan een tandvleesontsteking of gingivitis te wijten zijn en aan het gebruik van bepaalde medicijnen.
Medicatie om epileptische aanvallen te voorkomen, antihypertensiva of remmers van het immuunsysteem kunnen gingivale hyperplasie veroorzaken. Tandvlees groeit te veel rond de tanden en moet worden behandeld, omdat ze de tanden volledig kunnen bedekken en parodontale problemen kunnen veroorzaken.
Korte lip of met grotere mobiliteit
Als de lip kleiner is, dan is deze niet breed genoeg om het tandvlees te bedekken als iemand lacht. In het geval van hypertone of hyperactieve lippen, die mobieler zijn, strekken ze zich uit en tillen ze te veel op. Als gevolg hiervan onthullen ze een overmatige hoeveelheid tandvlees.
Verschillen in de groei van de tanden
Soms is een tandvleeslach aan de manier te wijten waarop permanente elementen van het gebit tevoorschijn komen. In deze gevallen is er meestal sprake van een erfelijke familiefactor.
De veranderde passieve uitbarsting vindt plaats wanneer het tandvlees meer van het tandoppervlak bedekt dan normaal wanneer de tanden tevoorschijn komen, waardoor een deel van de kroon van de tand bedekt blijft door het tandvlees. Dit geeft een tandvleeslach. Overmatige uitbarsting van tandvlees is de overmatige extrusie van een tand.
Occlusale problemen
In gevallen waarin de boventanden de ondertanden bijna volledig bedekken tijdens het afsluiten, hebben we het over een overbeet. In deze gevallen kan een tandvleeslach verschijnen, omdat de hoogte van de tanden en het bovenste tandvlees lager is dan normaal en zichtbaar wordt bij het glimlachen.
Een open beet kan ook de oorsprong van een tandvleeslach zijn. Wanneer de hoogte van de voorste sector toeneemt en niet kan worden afgesloten, dan bedekken de lippen het tandvlees niet, waardoor het zichtbaar blijft.
Oorzaken die met botten te maken hebben
Wanneer de bovenkaak meer dan normaal groeit, dan treedt er een aandoening op die de maxillaire verticale overmaat wordt genoemd. Het niveau van het tandvlees en de boventanden is lager dan de rest van het gezicht, waardoor ze beter zichtbaar zijn bij het glimlachen.
Misschien ook interessant om te lezen:
De mooiste ronding van een vrouw is haar glimlach
Beschikbare behandelingen voor een tandvleeslach
Er zijn verschillende opties om deze aandoening op te lossen en de glimlach van iemand te verbeteren. De keuze van de behandeling (Spaanse link) hangt van de oorzaken af die het probleem veroorzaken. Hier zijn enkele van de opties om dit esthetische probleem op te lossen.
Tandvleesoperatie
Gingivectomie is een kaakchirurgie die eruit bestaat om de contouren van het tandvlees door overtollig weefsel te verwijderen. Het is een eenvoudige ingreep onder plaatselijke verdoving, uitgevoerd door de parodontoloog in de tandartspraktijk.
Met een scalpel of een laser worden de tandvleesranden bijgesneden, waardoor het overtollige weefsel wordt geëlimineerd. Een groter oppervlak van de tanden blijft onbedekt. Het kan ook nodig zijn om het bot te trimmen. Het tandvlees kan na de operatie bloeden en pijn doen. Het herstel is echter snel, eenvoudig en laat geen littekens achter.
Chirurgie voor het herpositioneren van de lip
Wanneer de oorzaak van de tandvleeslach labiaal is, dan kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de positie van de lippen ten opzichte van de tanden te veranderen. Het bestaat uit het verwijderen van een deel van het bindweefsel van het onderste deel van de bovenlip om te voorkomen dat de spieren die bij het lachen betrokken zijn, het te veel optillen.
Dit wordt ook onder lokale anesthesie uitgevoerd. De insnijdingen worden voor het verwijderen van het bindweefsel in de lip gemaakt en vervolgens gehecht. Herstel is meestal snel en de resultaten zijn blijvend, hoewel er gevallen zijn van herhaling.
Orthognatische chirurgie
Orthognatische chirurgie wordt in gevallen gebruikt waarin de oorsprong van de tandvleeslach botgroei is. Door chirurgie van de kaken kan de hoogte van de kaken in evenwicht worden gebracht.
Deze gevallen moet men interdisciplinair benaderen, vereisen veel voorafgaande planning en gaan met een orthodontische behandeling gepaard. De verandering in het gezicht van de patiënt is erg merkbaar.
Het omvat het gebruik van algemene anesthesie in de operatiekamer. De chirurg snijdt een fractie van het boven- of onderkaakbot door en maakt vervolgens de uiteinden weer vast met plaatjes of schroeven.
De ziekenhuisopname duurt enkele dagen en het herstelproces verloopt traag. Elastische banden en apparaten worden gebruikt om de kaak onbeweeglijk te houden terwijl deze geneest. Het moet vervolgens met een orthodontische behandeling worden aangevuld. Het is een langzaam proces dat meerdere jaren in beslag neemt.
Orthodontie
Het gebruik van bevestigde of verwijderbare hulpmiddelen zal helpen om de gebitselementen in de juiste positie uit te lijnen. Het dient bijvoorbeeld om tanden met overmatige uitbarsting te verplaatsen. Het is ook nuttig om occlusale problemen te behandelen, zoals open beten en overbeten, die het visuele effect van de tandvleeslach produceren.
Botulinumtoxine-injecties
Injecties met botulinumtoxine (botox) kunnen de oplossing zijn (Spaanse link) voor gevallen waarin het tandvlees overdreven zichtbaar is door overmatige beweging van de lippen tijdens het glimlachen.
De injecties worden onderaan de neus geplaatst. Dit verlamt de lipheffende spieren, waardoor ze minder kracht hebben om ze bij het glimlachen volledig op te tillen.
Het nadeel van deze behandeling is dat je deze elke 3 of 4 maanden moet herhalen om de effecten te behouden. Als er te veel wordt geïnjecteerd, dan zal de glimlach vervormd raken.
Hyaluronzuur
Deze stof is ook nuttig voor tandvleeslachen vanwege hypermobiele lippen. Het bestaat uit het aanbrengen van vulmiddelinjecties in de lip. Dit beperkt de beweging van de spiervezels.
Het effect kan tot 8 maanden aanhouden. Hoewel de doses meestal klein zijn en complicaties door het gebruik zeldzaam zijn, is het belangrijk om de nadelige effecten van deze stof te kennen.
Glimlach zonder schaamte
Een gummy smile is over het algemeen niet aan een mondgezondheidsprobleem te wijten, maar het kan vervelend zijn voor degenen die eraan lijden. Complexen, schaamte en gewoonten zoals het bedekken van de mond bij het lachen komen bij deze mensen vaak voor.
Het is belangrijk om hun oorsprong te herkennen om tot een juiste diagnose te komen en zo een passende oplossing te kiezen. De behandelingen zijn gevarieerd, dus een consult bij een tandarts is de eerste stap om dit probleem op te lossen.
Glimlachen moet voor iedereen prettig zijn. Als een tandvleeslach dit belemmert om het vrij te doen, dan moet je naar een professional gaan. Zoals we al zeiden, zijn er veel mogelijkheden om een glimlach te krijgen die bij de persoonlijkheid en interesses van elk individu past.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ogando, Mónica González, Nuno Gustavo d’Oliveira, and Josep Mª Ustrell Torrent. “Protocolo diagnóstico de la sonrisa gingival.” Revista Española de Ortodoncia 47.3 (2017): 136-145.
- Pintado Barros, Ángela María. Diagnòstico y tratamiento para la corrección de la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
- Del Rey, Sulay Fonseca. “Sonrisa gingival. CaracterÃsticas, etiologÃa y opciones de tratamiento.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.1 (2018).
- Briones Manzo, Scarlett. Efectividad estética del alargamiento de corona en casos de sonrisa Gingival. BS thesis. 2020.
- Guaranda Acuña, Karen Michelle. Tratamiento quirúrgico para la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
- Falcón-Guerrero, Britto. “Tratamiento de la sonrisa gingival excesiva mediante reposicionamiento labial.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.2 (2018): 112-116.
- Gregnanin Pedron, Irineu, and Patricia Verónica Aulestia-Viera. “La toxina botulínica como adyuvante en el tratamiento de la sonrisa gingival.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 10.2 (2017): 87-89.
- Álvarez Romero, Cristina. “Papel de la toxina botulímica en el tratamiento de la sonrisa gingival.” (2018).
- Mancheno Gálvez, Davis Nicolas. Gingivectomía en paciente con sonrisa gingival a causa de erupción pasiva alterada en dientes anterosuperiores. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
- Díaz, Deysi Desirée Domínguez, and Ana Isabel López Flores. “Tratamiento multidisciplinario mínimamente invasivo de la sonrisa gingival.” Revista Científica Odontológica 8.2 (2020): e008-e008.