Wat is een buikwandcorrectie of buikwandoperatie?

Abdominoplastiek, of een buikwandoperatie, is een chirurgische ingreep. Het is niet alleen esthetisch, maar het wordt ook gebruikt als onderdeel van gezondheidsbehandelingen. Degenen die er het meest van profiteren zijn meestal degenen die een proces van aanzienlijk gewichtsverlies hebben ondergaan.
Wat is een buikwandcorrectie of buikwandoperatie?

Laatste update: 12 juli, 2021

Abdominoplastiek, of een buikwandcorrectie, is een operatie die in een stroomversnelling is geraakt en de laatste jaren steeds bekender wordt. Hoewel de meeste mensen denken dat het een procedure is die bijdraagt aan gewichtsverlies, is dat niet het geval.

We kennen deze chirurgische ingreep ook als abdominale plastische chirurgie. Het bestaat uit het verwijderen van overtollige huid van dit deel van het lichaam, wat meestal nodig is voor mensen die plotselinge gewichtsveranderingen hebben ervaren.

Naast het verwijderen van overtollige slappe huid, kan een buikwandcorrectie dienen om een deel van het buikvet te verwijderen. Zelfs om de buikspieren te corrigeren, die ook slapper kunnen zijn dan normaal.

Het is tegenwoordig een van de meest gevraagde operaties. Het helpt niet alleen esthetisch, maar verbetert ook de eigenwaarde van iemand. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een buikwandcorrectie is en waarom deze wordt uitgevoerd.

Wat is een buikwandcorrectie?

Wanneer we last hebben van plotselinge gewichtsveranderingen, zowel grote toenames als verliezen, kan dit de huid veranderen als gevolg van overmatig uitrekken. Hierdoor verliest het zijn elasticiteit en krijgt het zijn natuurlijke vorm niet meer terug, waardoor het slap en uitgerekt wordt.

Een buikwandoperatie omvat het verwijderen van deze overtollige huid om een plattere en stevigere buik te krijgen. Bovendien corrigeert het ook overtollig buikvet en spierverslapping die gepaard gaan met deze veranderingen.

Er zijn verschillende soorten buikoperaties, waaronder het traditionele type en mini-buikwandcorrectie. Een traditionele buikwandcorrectie vereist algemene anesthesie en een ziekenhuisopname van enkele dagen. Het duurt tussen de 2 en 6 uur en omvat een grotere incisie.

Artsen voeren een mini-buikwandcorrectie uit wanneer alleen het gebied onder de navel moet worden behandeld. Het is een eenvoudigere en kortere procedure. De incisie is kleiner en dat geldt ook voor de hersteltijd. Ook is het herstel gemakkelijker dan bij een traditionele buikwandoperatie.

Wie kan er een buikwandcorrectie krijgen

Wie kan er een buikwandcorrectie krijgen?

Hoewel men denkt dat een buikwandcorrectie een operatie is die helpt bij het afvallen, is dat niet het hoofddoel. Het wordt uitgevoerd bij mensen die slank zijn maar een teveel aan huid hebben in dat gebied. Ook wanneer er een teveel aan vet is dat niet verbetert met een dieet of lichaamsbeweging.

De eerste kandidaten voor deze operatie zijn vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad. Dit komt omdat na meerdere zwangerschappen de huid en spieren van de buik hun oorspronkelijke vorm niet meer terugkrijgen.

Als men het om deze reden uitvoert zou de vrouw daarna niet meer zwanger moeten worden. Als de huid en spieren die zijn opgezwollen worden gecorrigeerd, kunnen ze bij een nieuwe zwangerschap weer te veel uitrekken,  waardoor de operatie zinloos is.

Een andere groep die baat kan hebben bij een buikwandcorrectie zijn mensen met obesitas die veel zijn afgevallen. In deze gevallen is het gebruikelijk dat de huid naar beneden gaat hangen en op zichzelf al vele kilo’s kan wegen.

Voorbereiding voor de operatie

Waar moet je rekening mee houden?

Deze procedure is erg handig. Het kan namelijk niet alleen een esthetisch probleem oplossen, maar ook aanzienlijk helpen om het zelfvertrouwen van de persoon in kwestie te verbeteren. Het zal ook het comfort van het individu verbeteren, aangezien veel overtollige huid een behoorlijke last kan zijn.

We mogen echter niet vergeten dat het om een chirurgische ingreep gaat. Daarom is het niet zonder risico. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het resterende litteken zeker goed zichtbaar zal zijn. Het is een grote incisie die de positie van de navel kan veranderen.

Bovendien bestaat er, net als bij elke andere chirurgische ingreep, een risico op infectie of slechte genezing. Er zijn ook risico’s met betrekking tot het gebruik van anesthesie. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat de gevoeligheid van het gebied verandert.

Tot slot is het essentieel om te weten dat het het beste is om je gewicht gedurende ten minste zes maanden stabiel te houden voordat je een buikwandcorrectie uitvoert. Om al deze redenen moet je je goed laten informeren en is je arts degene die je moet helpen bij het nemen van de beslissing.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.