Pijn in de borsten na plastische chirurgie

Borstpijn na plastische chirurgie komt vaak voor en is normaal omdat het weefsel zich opnieuw moet aanpassen en het genezingsproces moet voortzetten. Wat kun je eraan doen? We vertellen je het in dit artikel.
Pijn in de borsten na plastische chirurgie

Laatste update: 13 november, 2020

Pijn in de borsten na plastische chirurgie is een veelvoorkomend probleem. Natuurlijk heeft elke chirurgische ingreep zijn risico’s, voordelen en bijwerkingen. Operaties zijn invasieve procedures die meestal pijn met zich meebrengen. Hetzelfde geldt als het gaat om borstoperaties.

In de afgelopen jaren is borstchirurgie een van de meest uitgevoerde plastische ingrepen geworden. We hebben het echter niet alleen over borstvergrotingen, maar ook over borstverkleiningen, het herstellen van misvormingen en zelfs het retoucheren van de vorm van de tepel.

Ongeveer 1 op de 400 vrouwen (Spaanse link) heeft borstimplantaten. Dit is een zeer hoog aantal dat aantoont dat veel vrouwen mogelijk vragen hebben over dit type procedure. Daarom zullen we in dit artikel praten over pijn in de borst na plastische chirurgie.

Waarom ervaren mensen pijn in de borsten na plastische chirurgie?

Pijn in de borsten na plastische chirurgie

Het borstgebied zit vol zenuwuiteinden die de gevoeligheid verhogen. Daarom is pijn in de borsten na plastische chirurgie in de meeste gevallen normaal.

Deze pijn hangt natuurlijk af van de exacte interventie die een persoon ondergaat. Om te begrijpen waarom pijn optreedt, gebruiken we het voorbeeld van een borstvergroting. Dit is een operatie die onder algemene anesthesie plaatsvindt en die doorgaans ongeveer twee uur duurt.

Een borstvergroting omvat twee incisies onder in de borst (Engelse link). Met de nieuwste technieken kunnen chirurgen echter langs de contouren van de tepel of langs de oksels snijden. Wat je moet begrijpen, is dat al deze gebieden gevoelige zenuwen bevatten.

Om borstimplantaten in te brengen, moeten chirurgen ruimte maken onder de borstklier, net zoiets als een soort zakje. Ze doen dit door al het weefsel weg te snijden. De meeste protheses worden onder de borstspier geïmplanteerd. Dit is iets agressiever, maar het stelt vrouwen in staat later borstvoeding te geven.

Hoe dan ook, zoals we al zeiden zit dit gebied vol met zenuwen. De incisies kunnen de zenuwuiteinden die gevoeligheid overbrengen, veranderen. Daarom is het normaal dat de gevoeligheid van de borsten verandert na de operatie.

Pijn in de borsten na plastische chirurgie

Zoals we al zeiden, kunnen personen in de weken na de ingreep een verandering in de gevoeligheid van de borsten ervaren. De meeste vrouwen krijgen echter na verloop van tijd weer een normale gevoeligheid, omdat zenuwen zich makkelijk herstellen.

Desondanks is het gebruikelijk dat vrouwen pijn in de borsten krijgen na plastische chirurgie, evenals krampen of prikkelingen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de huid moet worden uitgerekt om zich naar de vorm van het implantaat te kunnen vormen. De spieren en het weefsel moeten genezen, dus het is normaal om pijn te ervaren.

Veel vrouwen leggen uit dat ze na een borstvergroting moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken. Ze hebben bijvoorbeeld pijn tijdens het aankleden of het doen van hun haar, vooral als het implantaat onder de borstspier is ingebracht. Anderen zeggen echter dat de pijn draaglijk is (Engelse link).

Wat kun je doen tegen de pijn?

Pijnstillers kunnen helpen

We moeten benadrukken dat pijn in de borsten na plastische chirurgie iets fysiologisch en natuurlijks is tijdens het opnieuw aanpassen van weefsel. Bovendien moeten de incisies en hechtingen correct genezen. Zoals je je kunt voorstellen, kost dit proces tijd.

Als de pijn in de borst echter lang aanhoudt, moet je je arts raadplegen. Wellicht zijn er tijdens de operatie enkele complicaties opgetreden. Hoe dan ook, plastisch chirurgen bevelen doorgaans periodieke controles (Engelse link) aan na interventies.

Om het herstelproces te verbeteren, zijn er eenvoudige maatregelen die je kunt nemen. De eerste is om zoveel te rusten als je arts je aanbeveelt. Over het algemeen moet je elke inspanning en intensief sporten vermijden. Artsen waarschuwen er zelfs voor om gedurende ten minste één maand na de operatie geen training van het bovenlichaam te doen.

Bovendien is het het beste om met je gezicht naar boven te slapen en druk op het borstgebied te vermijden. Je mag de borsten niet masseren en er zelfs niet op drukken. Ook moet je een speciale beha dragen om de goede ondersteuning te bieden.

In sommige gevallen, vooral na de ingreep, is het vaak een goed idee om pijnstillers in te nemen voor pijn in de borsten. In elk geval dien je eventuele vragen met je chirurg te bespreken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calderón, J. M., & Carriquiry, C. (2016). Actualidad en mamoplastía de aumento. Horizonte Médico (Lima), 16(2), 54–62. https://doi.org/10.24265/horizmed.2016.v16n2.10
  • Problemas a largo plazo tras una cirugía de aumento de pecho | AECEP. (n.d.). Retrieved May 20, 2020, from https://aecep.es/2016/11/16/problemas-a-corto-plazo-tras-una-intervencion-de-aumento-de-pecho-ii/
  • Ramachandran K. Breast augmentation. Indian J Plast Surg. 2008;41(Suppl):S41-S47.
  • Takayanagi S. Augmentation mammaplasty using implants: a review. Arch Plast Surg. 2012;39(5):448-451. doi:10.5999/aps.2012.39.5.448
  • Broyles JM, Tuffaha SH, Williams EH, Glickman L, George TA, Lee Dellon A. Pain after breast surgery: Etiology, diagnosis, and definitive management. Microsurgery. 2016;36(7):535-538. doi:10.1002/micr.30055
  • Spivey TL, Gutowski ED, Zinboonyahgoon N, et al. Chronic Pain After Breast Surgery: A Prospective, Observational Study. Ann Surg Oncol. 2018;25(10):2917-2924. doi:10.1245/s10434-018-6644-x
  • Vadivelu N, Schreck M, Lopez J, Kodumudi G, Narayan D. Pain after mastectomy and breast reconstruction. Am Surg. 2008;74(4):285-296.
  • Urits I, Lavin C, Patel M, et al. Chronic Pain Following Cosmetic Breast Surgery: A Comprehensive Review. Pain Ther. 2020;9(1):71-82. doi:10.1007/s40122-020-00150-y
  • Ducic, I., Zakaria, H. M., Felder, J. M., & Fantus, S. (2014). Nerve Injuries in Aesthetic Breast Surgery: Systematic Review and Treatment Options. Aesthetic Surgery Journal, 34(6), 841–856. https://doi.org/10.1177/1090820×14536726

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.