Wat is de huidbarrière en hoe kun je die verzorgen?

De opperhuid vertrouwt voor bescherming op de huidbarrière. Deze mantel staat bekend als het stratum corneum en bevindt zich in de bovenste laag van de opperhuid, de dunne, buitenste laag. Het fungeert als een schild tegen omgevingsfactoren die de gezondheid van de huid bedreigen.
Wat is de huidbarrière en hoe kun je die verzorgen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 25 juni, 2023

De huidbarrière beschermt onze huid tegen vrije radicalen die de natuurlijke productie van elastine en collageen, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het goede uiterlijk van de huid, beschadigen. Om deze wand zijn werk te laten doen, is het dus belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden en te zorgen voor de behoeften van je huid. We laten je in dit artikel zien hoe je dat doet.

Wat is de huidbarrière?

De huidbarrière (CB) is een van de verdedigingslinies van de huid, zo staat (Spaanse link) in een artikel in het Pascua Dermatologisch Centrum Magazine. Ze blokkeert dus de doorgang van schadelijke elementen uit de omgeving.

De weerstand en hardheid van deze barrière komt dus vooral overeen met de corneocyten verenigd door een lipidenplaat met natuurlijke vochtinbrengers, keratine, ceramiden en vetzuren, met een zure pH tussen 4,5 en 5,5.

Juist deze samenstelling voorkomt dermatologische veranderingen, evenals de aanval van biologische agentia of irritatieve reacties. Andere taken van de BC houden bovendien verband met bescherming tegen toxines, UV-stralen en infecties.

Schade die de huidbarrière kan oplopen

DermatologíaVenezolana wijst erop (Spaanse link) dat de BC kan worden aangetast door aangeboren fouten in het metabolisme of door verworven ziekten, waardoor de doorlaatbaarheid en de kwaliteit van de huid worden beschadigd. Ook wonden, klimaat en overmatig wassen kunnen de huidbarrière verslechteren, evenals de volgende factoren:

  • Allergenen
  • Veroudering
  • Hete douches
  • Angst en stress
  • Slaapstoornissen
  • Gebruik van steroïde medicijnen

Evenzo verzet de epidermale laag zich tegen het wrijven van sommige textielsoorten en het voortdurend aanbrengen van cosmetica die ongeschikt is voor bepaalde omstandigheden. Het is dus een vergissing om schoonheidsrituelen uit te voeren met welke stof dan ook, zonder te bedenken dat alle huidtypen andere eisen stellen.

Als de huidbarrière niet goed werkt, beginnen bovendien symptomen als schilfering, droogheid en jeuk op te treden. Bovendien begint de huid er gerimpeld en verkleurd uit te zien, en zijn mensen vatbaarder voor virale of bacteriële infecties.

Een van de veel voorkomende diagnoses is bijvoorbeeld atopische dermatitis; volgens de National Eczema Association vertoont de patiënt ontstekingen, roodheid, pijn en verdikking.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Vlinderhuid: extreme kwetsbaarheid van de huid

Manieren om de huidbarrière te beschermen

Vrouw verwijdert huidmasker
Gebruik cosmetica volgens je huidtype om te voorkomen dat je je huidbarrière beschadigt.

Door de huid te beschermen verdedig je de integriteit, zachtheid en sterkte van de huidbarrière – ook in de toekomst. Dus, hoe kun je het pantser van deze laag behouden? Dat gaan we je hieronder vertellen.

Kies voor huidverzorging met dermatologische goedkeuring

Maak je huidverzorging niet ingewikkeld met tientallen producten zonder je dermatoloog te vragen welke geschikt zijn. Virale cosmetica op sociale netwerken beloven je weer te laten stralen, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Het kost minder en levert meer op om de dermis te behandelen met wat ze echt nodig heeft.

De American Academy of Dermatology stelt (Engelse link) voor een eenvoudige routine te ontwikkelen op basis van reiniging, hydratatie en zonbescherming, rekening houdend met de kenmerken van een droge, gevoelige, vette of gecombineerde huid.

Hydrateer en bevochtig je huid

De doeltreffendheid van de huidbarrière hangt grotendeels af van de reiniging en de toevoer van vochtinbrengende middelen die waterverdamping voorkomen.

Dit wordt benadrukt in het tijdschrift Folia Dermatológica Peruana, waarin het belang wordt benadrukt (Spaanse link) van het bedekken van de hoornlaag met minerale oliën en andere ingrediënten zoals petrolatum en lanoline.

Probeer te hydrateren met stoffen op waterbasis die glycerine en melkzuur bevatten.

  • Als je huidaandoeningen hebt, kun je verzachtende middelen (Spaanse link) nodig hebben.
  • Crèmes met ceramiden (Spaanse link) ondersteunen ook de structuur en functie van de barrière.
  • Formules met hyaluronzuur zijn krachtige vochtinbrengers die diep doordringen en schade door oxidatieve stress, fotoveroudering en rimpels herstellen.

Exfoliëren met de juiste zuren

Vrouw krijgt een gezichtsbehandeling
Raadpleeg een professional om de juiste producten voor je huid te gebruiken.

Exfoliëren is heilzaam als het minstens 15 dagen na elkaar wordt toegepast. Je kunt het doen met natuurlijke preparaten of kiezen voor chemische exfolianten , die vaak alfahydroxyzuren (AHA) en bètahydroxyzuren (BHA) gebruiken.

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie (AEDV) wijst erop (Spaanse link) dat beide ingrediënten het intracellulaire cement verdunnen, waardoor het diepste deel van de huid wordt gereinigd. Het beste is dat de chemische procedures door professionals worden uitgevoerd.

Dit type exfoliant wordt echter ook thuis gebruikt voor cosmetische doeleinden; de sleutel is om met de dermatoloog de zuren te bepalen in overeenstemming met het doel en de doses, want de AEDV wijst erop dat zelfs de laagste doses nadelige effecten kunnen hebben op de gevoelige huid. Er is een groep vaak voorgeschreven AHA’s en BHA’s.

  • Salicylzuur. Naast exfolianten is het te vinden in crèmes, lotions, gels en pleisters om de huid te reinigen. Verder is het nuttig bij oneffenheden, onvolkomenheden en acne.
  • Mandelic. Gemengd met glycolzuur heeft het bacteriedodende en bacteriostatische activiteit, volgens onderzoek gepubliceerd (Spaanse link) door het Braziliaanse Journal of Scientific Aesthetics.
  • Glycolzuur. Dit is ideaal voor de foto-verouderde huid. Uit een experiment met patiënten die dit zuur 6 maanden gebruikten, bleek (Spaanse link) dat de topische toediening ervan de huidtextuur en -kleur verbeterde. In combinatie met salicylzuur werkt het als een peeling (Spaanse link) die de stimulatie van de huid bevordert.

Gezond eten komt je huid ten goede

Een gezonde voeding komt het uiterlijk van de huid zeer ten goede. Clinical Nutrition and Hospital Dietetics benadrukt (Spaanse link) dat sommige dieetaanpassingen de behandeling en preventie van huidaandoeningen als psoriasis, acne, en dermatose die samenhangen met overgewicht en huidveroudering versterken.

Wat moet je dan toevoegen aan je dieet? Bijvoorbeeld hele voedingsmiddelen en antioxidanten, gezonde vetten, en veel water drinken. Het menu overweegt ook maaltijden met de volgende ingrediënten:

  • Granen
  • Noten
  • Vis
  • Bladgroenten
  • Gele en oranje vruchten

Vind je dit artikel leuk? Lees dan ook zeker dit artikel:
6 natuurlijke middelen voor een droge huid

Bescherm jezelf tegen de zon

Een pil en de zon

Zonnestraling is een van de belangrijkste vijanden van de huidbarrière, want het versnelt huidveroudering en veroorzaakt hyperpigmentatie, en verhoogt het risico op huidkanker.

Vermijd dus de zon tussen 10.00 en 16.00 uur, en draag lange mouwen en hoeden. Evenzo is het essentieel om dagelijks zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) aan te brengen en maximaal elke 4 uur opnieuw.

Een door Community Pharmacists gepubliceerd onderzoek concludeerde (Spaanse link) dat het reinigen van de huid met lichte surfactanten en het gebruik van een brede SPF fotoveroudering en fotocarcinogenese voorkomt; bovendien is dit gunstig voor de huidwand.

Houd je stress onder controle

Hormonale onevenwichtigheden veroorzaakt door stress ondermijnen de huidbarrière – ze veroorzaken bijvoorbeeld vaak acne. In een uitgave van Dermatología Peruana wordt zelfs opgemerkt (Spaanse link) dat het gezicht het gebied is dat het meest getroffen wordt door uitbraken, gezien de hogere concentratie talgklieren. De diagnose kan dus psychologische gevolgen hebben en een vicieuze cirkel vormen die de aandoening verergert.

Hoewel het ingewikkeld lijkt, is het vanwege de invloed op het persoonlijke uiterlijk essentieel om emotionele stress te beheersen om de laesies of het stratum corneum niet te verergeren.

Kennis over de pH

Zoals het Dermal Evaluation Center opmerkt, regelt de oppervlakkige pH (Spaanse link) van de huid de stabiliteit van de epidermale barrière en is verantwoordelijk voor de afscheiding van de lamellaire lichaampjes, van belang bij de vorming van de huidbarrière.

Verder is het bij de producten die je aan de huid verstrekt, aan te bevelen dat de pH tussen 4,0 en 5,0 ligt om een gezond niveau te waarborgen ter bescherming tegen ichthyosis, acne, dermatitis of infecties.

Probeer plantaardige oliën

Plantaardige essentiële oliën zijn een verademing tegen veel voorkomende huidbarrièreaandoeningen. Verder zijn er preparaten met een antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Bovendien kun je ze rechtstreeks aanbrengen of door ze te mengen met bodylotions en crèmes, die het vocht beter vasthouden. Dus, hier zijn enkele heilzame oliën voor het masseren van de huid:

  • Kokosolie
  • Arganolie
  • Zonnebloemolie
  • Amandelolie
  • Rozenbottelolie

Vermijd roken

De Healthy Skin Foundation waarschuwt voor de schade van nicotine (Spaanse link) op de vezels en textuur van de huid; bovendien maakt het vlekken op de vingers die de sigaret vasthouden. Rokers kunnen ook te maken krijgen met vernauwing van bloedvaten, droogte, en verminderd collageen en elastine.

Roken verhoogt ook iemands risico op zowel long- als huidkanker.

Wat te doen als je schade aan je huidbarrière opmerkt

Tot slot, als je na voortgezette toepassing van een product bijwerkingen opmerkt of symptomen aanhoudt die verband kunnen houden met veranderingen van de huidbarrière. De eerste stap is dus stoppen met de formules die de effecten kunnen veroorzaken. Zeker, deze tekenen wijzen erop dat de huid de samenstelling van dergelijke stoffen afwijst.

Ten slotte is de volgende stap het bezoeken van een dermatoloog. Pas dan weet je welke behandelingen of cosmetica de structuur van de hoornlaag in gevaar brengen en welke de manier is om je opperhuid gezond, gehydrateerd en beschermd te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.