Wat is colloïdale havermout en wat zijn de voordelen?

Colloïdale havermout is een populair ingrediënt in huidverzorging geworden. Vanwege zijn voordelen is dit product een geweldig hulpmiddel voor het behandelen van een aantal huidaandoeningen.
Wat is colloïdale havermout en wat zijn de voordelen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Colloïdale havermout is een natuurlijk ingrediënt dat vanwege de vele voordelen voor de gezondheid van de huid populair is. Volgens een artikel gepubliceerd in het Journal of Drugs in Dermatology (Engelse link), is deze havermout een kalmerend middel.

Het wordt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gereguleerd vanwege het farmacologische gebruik ervan. In feite is dit product direct in verschillende formats verkrijgbaar, van badpoeders tot shampoos, scheerschuim en lotions. Wat zijn dus de voordelen van dit product en hoe gebruiken mensen het gewoonlijk?

Wat is colloïdale havermout?

Colloïdale havermout wordt gemaakt door haverkorrels (Avena sativa) tot een fijn poeder te malen. Tegenwoordig gebruikt de cosmetica-industrie dit product in een breed scala aan formules voor persoonlijke gezondheid, vooral in huidverzorgingsproducten.

Een studie in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology legt uit (Engelse link) dat colloïdale havermout een complexe chemische samenstelling heeft en bestaat uit:

  • Polysacchariden
  • Lipiden
  • Eiwitten
  • Flavonoïden
  • Vitamines
  • Mineralen

Consumenten waarderen dit ingrediënt bovendien vanwege zijn hydraterende kwaliteit, evenals zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het dermatologische gebruik van colloïdale havermout wordt ook door talrijke wetenschappelijke studies ondersteund.

Voordelen van colloïdale havermout

Colloïdale havermout in een kom

De voedingssamenstelling van haver biedt de consument een scala aan gezondheidsvoordelen, vooral bij de behandeling van huidaandoeningen. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen (Engelse link) en verzachtende middelen, helpt het bij het herstellen van een beschadigde huid en kan het een aantal aandoeningen verlichten, zoals:

  • Huiduitslag
  • Huidvlekken
  • Jeuk en eczeem
  • Droge huid
  • Atopisch eczeem
  • Brandwonden
  • Luieruitslag

De verzachtende middelen in haver maken de huid glad en hydrateren het, waardoor symptomen zoals jeuk en schilfering worden verlicht. Natuurlijk zijn er veel natuurlijke producten die bij huidproblemen kunnen helpen, maar veel mensen kiezen voor havermout, omdat het voor alle huidtypes gebruikt kan worden.

Studies suggereren (Engelse link) dat colloïdale havermout ook kan worden gebruikt om de ernstige symptomen van xerose en een extreem droge huid te bestrijden.

Deze behandeling is veilig, mild en kan zelfs helpen om de behoefte aan lokale cortisonsteroïden te verminderen, waardoor mogelijk ongemakkelijke bijwerkingen worden vermeden.

Nu moeten we duidelijk maken dat colloïdale havermout geen eerstelijns verdediging bij het voorkomen van huidproblemen is. Als het om matige tot ernstige brandwonden, acne en dermatitis gaat, moet je altijd eerst een dermatoloog bezoeken.

Bij de dermatoloog zal je meer over andere behandelingsopties te weten te komen. Haverproducten worden vaak samen met andere medicijnen gebruikt om huidongemakken te verzachten.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 eenvoudige tips om je huid gehydrateerd te houden

Hoe dit ingrediënt te gebruiken

De meest gebruikelijke manier om colloïdale havermout te gebruiken is in een haverbad, waar je het fijne poeder in badwater mengt. Zoals we eerder vermeldden, zijn er echter ook havergels, lotions, zalven en een verscheidenheid aan andere producten verkrijgbaar.

Volg nauwgezet de instructies zoals aangegeven op de verpakking en neem bij vragen contact op met je arts of apotheker. Je moet indien nodig colloïdale havermoutlotions op de getroffen gebieden aanbrengen. Als je droge handen hebt, dan raden we aan om de lotion elke keer nadat je je handen hebt gewassen aan te brengen.

Wanneer je een haverzalf of -lotion gebruikt om luieruitslag te behandelen, dan moet je het gebied altijd goed wassen en drogen voordat je het aanbrengt.

Het is verstandig om voorzichtig te zijn of het aanbrengen van zalven of crèmes op gevoelige gebieden zoals rond je ogen, in je mond en neus en op de geslachtsdelen te vermijden. Niet aanbrengen op een kapotte, gebarsten of bekraste huid.

Zijn deze producten veilig?

Colloïdale havermout is voor de meeste mensen veilig. In feite zijn er tot op de dag van vandaag geen meldingen van negatieve bijwerkingen na gebruik (Engelse link). Toch raden we aan om geen havermoutproducten te gebruiken om huidaandoeningen te behandelen als je een haverallergie hebt.

Gebruik het ook niet als je gevoelig bent voor bijproducten van haver. Als je jeuk verergert of als je uitslag krijgt na het gebruik van colloïdale havermout, stop dan met het gebruik.

Hoe colloïdale havermout thuis te bereiden

Schaaltje haverpoeder

Hoewel het zeker handig is om kant-en-klare colloïdale havermout in de winkel te kopen, kun je het in slechts een paar eenvoudige stappen ook thuis maken. Het eindproduct is ideaal om aan je bad toe te voegen of om er een natuurlijk masker van te maken.

Ingrediënten

  • 125 gram volkoren haver (1/2 kopje)
  • Een keukenmachine of blender

Werkwijze

  • Doe als eerste volkoren haver in je keukenmachine of blender.
  • Zet het aan tot de haver een zacht, fijn poeder vormt.
  • Meng een kleine hoeveelheid met water om te zien of het poeder fijn genoeg is. Als het water melkachtig wit wordt, dan is je zelfgemaakte colloïdale havermoutpoeder klaar.

Colloïdale havermout is een verzachtend ingrediënt voor de huid

Er zijn veel redenen om colloïdale havermout aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen. Het is een mild ingrediënt dat zelfs mensen met de meest gevoelige huid kunnen gebruiken en door de samenstelling helpt het de huid te beschermen en droogte te bestrijden.

Het meest interessante aan dit product is dat het in vele formats verkrijgbaar is. Je kan het zelfs thuis gemakkelijk met volkoren haver maken. Wat denk je, wil je het dus eens proberen? Denk eraan om met je dermatoloog te praten als je vragen of opmerkingen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175.
  • Criquet M, Roure R, Dayan L, Nollent V, Bertin C. Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5:183-193. doi:10.2147/CCID.S31375}
  • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
  • Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.
  • Diluvio L, Dattola A, Cannizzaro MV, Franceschini C, Bianchi L. Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9. Epub 2018 Sep 12. PMID: 30207438.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.