Wat is autonome hyperreflexie?

Autonome hyperreflexie is een aandoening die, indien niet correct behandeld, tot de dood kan leiden. Ruggenmergletsels zijn de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.
Wat is autonome hyperreflexie?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Autonome hyperreflexie is een complicatie die kan optreden bij patiënten met een dwarslaesie in de chronische fase. Het komt voor bij 85% van de patiënten met een ernstig ruggenmergletsel boven de zevende thoracale wervel, T7.

Het is een abnormale en overdreven reactie van het onvrijwillige of autonome zenuwstelsel op stimulatie. Autonome hyperreflexie kan veranderingen in de hartslag, overmatig zweten en ook hoge bloeddruk omvatten. Daarnaast kunnen er ook andere symptomen optreden die we in het hele artikel gedetailleerder zullen bekijken.

Wat zijn de oorzaken van autonome hyperreflexie?

Wat is autonome hyperreflexie

De meest voorkomende oorzaak is een dwarslaesie, zoals we aan het begin van het artikel hebben vermeld. Een patiënt waarbij autonome hyperreflexie optreedt, reageert te heftig op de soorten stimulatie die gezonde mensen niet storen.

Er zijn echter ook andere oorzaken van deze ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het syndroom van Guillain Barre. Het is een aandoening waarbij het immuunsysteem van ons lichaam een deel van het eigen zenuwstelsel aanvalt.

Enkele bekende oorzaken van dit probleem zijn onder andere:

 • bijwerkingen van bepaalde medicijnen
 • ernstig hoofdletsel
 • ander hersenletsel zoals subarachnoïdale bloeding

Ten slotte kan het consumeren van illegale stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamine een andere oorzaak zijn van autonome hyperreflexie.

Symptomen

Benen met kippenvel

Er zijn diverse symptomen die kunnen optreden als iemand te maken heeft met autonome hyperreflexie. Hieronder vallen symptomen zoals:

 • Bleekheid van de huid en onwillekeurige spiercontracties treden op in het lichaam onder het ruggenmergletsel.
 • Bovendien kunnen roodheid, aanzienlijk zweten en pupilverwijding of mydriase worden gezien in het gebied boven de laesie.
 • De patiënt ervaart meestal ook hoofdpijn, kortademigheid, wazig zien, angst en pijn op de borst.

Bovendien kunnen ze complicaties ervaren, zoals bewustzijnsverlies, epileptische aanvallen en hersenbloedingen. Voor deze gevallen wordt autonome hyperreflexie beschouwd als een medische noodsituatie. Naast de hierboven genoemde problemen, kunnen er andere symptomen optreden, zoals:

Ondanks de vele beschreven symptomen, zijn er situaties waarin de ziekte geen symptomen veroorzaakt, zelfs niet wanneer het een gevaarlijke verhoging van de bloeddruk veroorzaakt.

Hoe kun je autonome hyperreflexie voorkomen?

Om deze aandoening te voorkomen, moet je vermijden dat je medicijnen gebruikt die de bijwerkingen van autonome hyperreflexie kunnen veroorzaken of verergeren. Mensen met een ruggenmergletsel moeten een aantal richtlijnen volgen om autonome hyperreflexie zo goed mogelijk te voorkomen.

Bovendien moeten ze speciale aandacht besteden aan het onder controle houden van de pijn. Het is ook heel belangrijk dat ze het ontstaan van obstipatie voorkomen.

Prognose en mogelijke complicaties

De prognose van deze ziekte is afhankelijk van de oorzaak. Als de hyperreflexie te wijten is aan effecten van een farmacologische behandeling herstellen de patiënten in de regel meestal door de toediening van de verantwoordelijke geneesmiddelen te verminderen of te stoppen.

Als er echter iets anders de oorzaak is, hangt het herstel af van hoe goed de ziekte kan worden behandeld. Wat betreft de mogelijke complicaties, deze kunnen optreden als gevolg van de bijwerkingen van de gebruikte medicijnen. Ernstige en langdurige hypertensie kan onder andere de volgende problemen veroorzaken:

 • stuiptrekkingen
 • bloeding in de ogen
 • beroerte
 • de dood

Behandeling

Hand met pillen

Deze ziekte is potentieel dodelijk. Het is daarom erg belangrijk om het probleem snel te identificeren en te behandelen. De behandeling hangt zoals gezegd af van de oorzaak van de ziekte. Als de hyperreflexie wordt veroorzaakt door medicijnen, moet je meestal stoppen met het innemen ervan.

Als je hartslag de symptomen veroorzaakt kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals atropine, worden gebruikt. Bovendien is het noodzakelijk om een hoge bloeddruk snel te behandelen. Je moet het echter voorzichtig doen, omdat de bloeddruk ook heel sterk kan dalen. Als laatste zal de patiënt mogelijk een pacemaker nodig hebben als de hartslag onstabiel is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cheshire WP. Autonomic disorders and their management. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 418.
 • Cowan H. Autonomic dysreflexia in spinal cord injury. Nurs Times. 2015;111(44):22-24. PMID: 26665385 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26665385.
 • McDonagh DL, Barden CB. Autonomic dysreflexia. In: Fleisher LA, Rosenbaum SH, eds. Complications in Anesthesia. 3rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 131.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.