Wat gebeurt er met je lichaam bij het kauwgom kauwen?
Een stukje kauwgom kauwen kan onschuldig lijken. Dit is echter niet helemaal waar. Het doel van dit artikel is niet om paniek te veroorzaken, maar wel om bewustzijn te creëren over wat er met je lichaam gebeurt als je kauwgom kauwt. We pakken vaak een stukje kauwgom als we gestrest zijn, honger hebben, of simpelweg uit gewoonte.
Als je kauwgom kauwt dan kunnen de zoete smaken en stevige textuur verslavend werken. Daarom gaan we in dit artikel de voor- en nadelen doornemen van het dagelijks kauwen van kauwgom.
Kauwgom: goed of slecht?
Kauwgom is niet schadelijk als je na het kauwen ervan je tanden poetst. Als je goed voor je orale hygiëne zorgt, dan is er geen reden om te denken dat het slecht is. Kauwgom helpt veel mensen om te ontspannen, om afleiding te zoeken en om stress te vermijden. Het kan ook helpen tegen een middagdip. Laat we dit eens nader bekijken.
De voordelen van kauwgom kauwen
1. Betere concentratie
Kauwgom kauwen verandert de cortisolspiegels in je speeksel. De hoeveelheid van dit stresshormoon in je lichaam vermindert met circa 16% als je kauwgom kauwt.
2. Het vermindert je eetlust
Er wordt gezegd dat kauwgom een trucje met je maag uit kan halen waardoor je niet meer constant de behoefte hebt te eten. Dit is vooral een voordeel als het gaat om het vermijden van levensmiddelen die weinig voedingswaarden hebben, zoals bijvoorbeeld snoep en frisdrank.
3. Zeg maagzuur vaarwel
Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel. Daardoor kan eten en drinken zich makkelijker verplaatsen door de slokdarm. Als gevolg daarvan kan het lichaam de zuren die door de slokdarm heen gaan makkelijker neutraliseren.
Smaken zoals pepermunt, munt en eucalyptus zijn in het bijzonder aan te bevelen. Fruitsmaken kunnen onprettig zijn omdat je er maagpijn van kan krijgen.
Nadelen van het kauwen van kauwgom
1. Het consumeren van te veel suiker kan leiden tot overgewicht
Net zoals ander snoep, bevatten sommige soorten kauwgom ook geraffineerde suiker, toevoegingen en andere chemische componenten. Dit kan er een ongezonde zoete traktatie van maken die, als je het regelmatig eet, kan leiden tot het overmatig eten van levensmiddelen met weinig voedingswaarden.
2. Kijk uit voor aspartaam
Aspartaam is een zoetstof die wordt gebruikt in suikervrije kauwgom. Dit ingrediënt bevat fenylalanine, een stof die schadelijk is voor personen met fenylketonurie, een erfelijke aandoening die kan leiden tot mentale retardatie.3. Een gevaarlijk laxeermiddel
Suikervrije kauwgom bevat sorbitol, een laxeermiddel dat, indien het overmatig wordt gebruikt, chronische diarree en buikpijn kan veroorzaken. Jurgen Bauditz, een Duitse gastro-enteroloog, adviseert om niet meer dan vijf gram sortibtol per week te eten.
4. Kaakpijn
Het stevig kauwen van kauwgom kan leiden tot problemen bij het goed sluiten van je kaken. Dit gebeurt als het kaakgewricht versleten raakt (het gewricht dat je gebruikt om je mond open en dicht te doen)Lees ook: Kaakpijn: heb jij er weleens last van?
5. Gaatjes, plaque en andere problemen
Suiker uit kauwgom kan aan je tanden blijven kleven, waardoor bacteriën zich ophopen. Dit kan leiden tot het ontstaan van gaatjes, plak en andere problemen met je orale hygiëne.
Tandartsen adviseren hierom aan om niet op kauwgom te kauwen. Als je er toch voor kiest om dit te doen, dan moet je ervoor zorgen dat je direct je tanden poetst nadat je je kauwgom weggooit.
6. Het bevat bestanddelen die van schapen afkomstig zijn
Kauwgom bevat lanoline en dit is afkomstig van schapenwol. Het is een wasachtige substantie die je kauwgom zacht houdt. Er zijn geen bewijzen dat het slecht is voor je gezondheid, maar het tegendeel kan ook niet worden bewezen.
Houd in gedachten dat het kauwen van kauwgom goed voor je kan zijn als je weet hoe je van de voordelen gebruik moet maken. Diëtisten zullen je echter altijd adviseren om niet overmatig veel kauwgom te kauwen. Ook raden zij aan om je bewust van te zijn van de risico’s als je geen voorzorgsmaatregelen neemt.
Onthoud dat uiteindelijk alleen jij degene bent die beslist hoe je hiermee verder gaat. Snoep kan voor je neergezet worden, maar jij besluit of en hoe je het gaat ‘gebruiken’.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
- DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.