Wat doe je om de interesse voor lezen te wekken bij kinderen?
Wil je weten hoe je bij een kind de interesse voor lezen kunt wekken? Het is tenslotte voor iedereen op elke leeftijd een zeer verrijkende en gezonde hobby. Kinderen kunnen van individueel lezen genieten als een gelegenheid voor leren en entertainment. Door dit te doen, biedt het het kind de gelegenheid om anderen te ontmoeten en dingen uit te wisselen.
Het lezen van boeken kan op een kind een stempel drukken die eeuwig duurt. Het is een gewoonte die al op jonge leeftijd ontwikkeld wordt wanneer kinderen net leren te praten. Dat is voor ouders het beste moment om hun kinderen voor lezen te interesseren.
Hoe bij een kind de interesse voor lezen te wekken
Je kunt met het voorlezen van je kind beginnen als hij nog in de baarmoeder zit. Het luisteren naar de toonhoogte en intonatie van je stem terwijl je leest, is een vorm van communicatie tussen kind en moeder. Bovendien is het het begin van een fascinerende gewoonte.
Zodra je kind geboren is, dan kun je boeken vinden die voor baby’s zijn gemaakt. De grote tekeningen en levendige kleuren van dit soort boeken zouden zijn eerste kennismaking met boeken moeten zijn. Vanaf zijn eerste levensjaar kun je met het lezen van kinderverhalen beginnen.
Om de interesse van een kind voor lezen te wekken, begin je door elke dag te gaan lezen. Deze routine van lezen voor het slapengaan kan een van de meest aangename momenten in het begin van iemands leven zijn. Dit moet echter een beetje worden aangemoedigd. Laten we eens kijken hoe.
Lees ook dit artikel:
5 karaktereigenschappen van hoogbegaafde kinderen
1. Lees hardop voor aan je kind
Kinderen zijn gefascineerd als ze worden voorgelezen. Het is een geweldige oefening om aan te moedigen, niet alleen als het gaat om de liefde voor lezen, maar ook om hun taal te verrijken.
Er zullen zeker boeken zijn die je meerdere keren zult lezen. Zelfs als je hetzelfde boek steeds opnieuw leest en het saai lijkt, zal je kind er zeker van blijven genieten alsof het de eerste keer is.
2. Laat boeken liggen, zodat het kind ze kan zien
Er moeten altijd boeken binnen handbereik van je kind zijn. Dit omvat in hun slaapkamer en naast het bed. Neem ze bovendien mee als je op vakantie bent of met de metro of trein reist.
Er moeten altijd een of meer boeken beschikbaar zijn om gelezen te kunnen worden, zelfs als het maar om enkele minuten gaat. Je kunt ook thuis een leesruimte maken.
3. Blijf samen lezen, zelfs als hij al zelf kan lezen
Hoewel je kind leert om zelf te lezen, zal hij het nog steeds geweldig vinden als je hem voorleest. Het is een van die onvergetelijke momenten die ze dicht bij je door kunnen brengen. Als ze naar je luisteren terwijl je leest, dan leren kinderen dat boeken magische momenten bevatten die de moeite waard zijn om samen met familie door te brengen.
4. Profiteer van de boeken die verfilmd zijn
Er zijn veel films of televisieseries die op boeken gebaseerd zijn. Nadat je de film hebt gezien, gebruik dan het boek om samen met je kind de scènes of het verhaal te imiteren of de delen te vinden die in de film zijn weggelaten. Je kunt deze oefening ook andersom doen. Nadat je het boek hebt gelezen, kun je de film bekijken.
5. Zoek naar nieuwe boeken om de interesse voor lezen te wekken
Ga tijdens je wekelijkse uitje naar boekenwinkels en bibliotheken. Tweedehands boekhandels kunnen grote schatten verbergen die de moeite waard zijn om te vinden. Dit is niet alleen een manier om boeken voor je kinderen te vinden, maar ook boeken voor jezelf!
6. Interactie met leestechnologie
Apparaten zoals Kindles, Nooks en iPads kunnen je bondgenoten zijn om interesse in lezen te bevorderen. Dit elektronische formaat is voor kinderen of onwillige lezers zeer aantrekkelijk. Hoewel interactieve boeken aantrekkelijk zijn, kunnen ze het begrijpend lezen belemmeren. Gebruik deze bronnen, maar zonder gedrukte boeken uit te sluiten.
7. Het is de moeite waard om alles te lezen
Een verscheidenheid aan titels en thema’s wekt interesse. Hoewel kinderverhalen vaak de beste opties zijn, kun je ook andere boeken lezen, waaronder educatieve of informatieve boeken.
Als je kind van piraten, dinosaurussen of planeten houdt, zoek dan naar boeken over deze onderwerpen. Klassieke boeken of stripboeken zijn ook goede keuzes voor kinderen.
Lees ook dit artikel:
Je kind motiveren om na de vakantie weer te leren
8. Neem deel aan evenementen om de interesse voor lezen te wekken
Er zullen vast wel bibliotheken in je stad of dorp zijn, die dagen organiseren voor het lezen van verhalen. Neem je kinderen mee om te genieten van het voorlezen wat andere mensen doen.
Daarnaast zijn het bijwonen van boekenbeurzen geweldige mogelijkheden om een verscheidenheid aan boeken en prijzen te vinden. Ze laten kinderen ook ontmoetingen met auteurs beleven, wat een andere manier is om boeken te introduceren.
Lezen: een gezinsactiviteit
Om een kind te hebben dat van lezen houdt, zal het ouders moeten hebben die van lezen genieten. Kinderen leren wat ze zien en interesse krijgen in lezen is geen uitzondering.
Geniet van het lezen met je kinderen. Vandaag kun je verhalen aan ze voorlezen, terwijl ze morgen een boek kunnen ruilen en er een middag over praten. De waarde van de gewoonte om binnen het gezin te lezen, is de beste manier om je kinderen aan te moedigen om te lezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bravo, Luis, Malva Villalón, and Eugenia Orellana. “La conciencia fonológica y la lectura inicial en niños que ingresan a primer año básico.” Psykhe 11.1 (2011).
- Jiménez, Santiago Yubero, and Elisa Larrañaga Rubio. “El valor de la lectura en relación con el comportamiento lector. Un estudio sobre los hábitos lectores y el estilo de vida en niños.” Ocnos: Revista de estudios sobre lectura 6 (2010): 7-20.
- Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.