Wat betekent het om over je ex te dromen?

Dromen over je ex is een betrekkelijk veelvoorkomende ervaring. In dit artikel hebben we zes betrekkelijk frequente verklaringen voor deze veelvoorkomende droom opgesteld.
Wat betekent het om over je ex te dromen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dromen over je ex is heel gewoon. Veel mensen denken echter dat dit een buitengewone droom is en maken zich zelfs zorgen over een zich herhalende ervaring. Volgens onderzoekers (Engelse link) heeft tussen de 17% en 35% van de mensen dromen over hun ex-partner.

Hoewel de meeste dromen van dit type betrekking hebben op de onmiddellijk vorige partner, kunnen ze ook gaan over iedereen met wie je ooit in je leven bent geweest. Als je maar niet op kunt houden met dromen over je ex, willen we je graag zes mogelijke interpretaties voorstellen van wat er achter het gordijn verborgen kan zitten.

Waarom je over je ex kunt dromen

We hebben de neiging relaties in het verleden te begraven en ze niet meer te willen herinneren. Er zijn er ook die we dierbaar koesteren om alle gedeelde ervaringen. Of je nu in een nieuwe relatie zit of niet, dromen over je ex kan een beetje verontrustend zijn. Laten we eens kijken wat dit soort dromen over de werkelijkheid kunnen betekenen.

Misschien vind je dit interessant:
De angst voor verlating in romantische relaties

1. Je droomt over je ex omdat je terugverlangt naar de tijden die jullie samen doorbrachten

Ja, de eerste interpretatie van dromen over je ex heeft te maken met de tijden die jullie beiden in het verleden beleefden. Of je ze je nu bewust herinnert of niet, deze momenten zijn er nog steeds en kunnen onverwacht naar boven komen.

Er is meestal een externe prikkel voor nodig om je een gemeenschappelijke ervaring te laten herinneren. Een kleur, een geur, een beeld, een smaak, of welke externe prikkel dan ook kan bewust of onbewust een herinnering uit het verleden opwekken. Dit kan zich materialiseren in je dromen.

De relatie komt duidelijker naar voren als het een hechte herinnering is of als je vrijwillig probeert ze levend te houden. Hoewel je huidige beoordeling van je relaties kan verschillen, zijn je herinneringen onvermijdelijk doorspekt met goede tijden. Afgezien van de slechte zijn dit de herinneringen die je een verlangen naar je ex laten voelen dat in je dromen kan opduiken.

2. Je bent momenteel eenzaam

Eenzame man
Als je je eenzaam voelt, mis je misschien de plezierige momenten die je met je ex had.

Het onderzoek waarnaar we in het begin verwezen geeft aan dat meer dan een derde van de mensen vaak droomt over hun partner. Als je nu vrijgezel bent, is het natuurlijk om over je partner uit je onmiddellijke verleden te dromen.

Zoals we al opmerkten kun je, behalve de slechte momenten, uit elke relatie ook altijd goede ervaringen redden. Deze doen je heroverwegen of het al dan niet een goed idee was dat jullie tweeën ieder jullie eigen weg gingen. Tegelijk kan pech in de liefde deze overtuiging verder versterken.

Hoe het ook zij, het niet formeel in een stabiele relatie zitten kan je aan de vorige laten denken. Dit wordt nog versterkt als je de laatste weken eenzaam bent geweest, weinig vrienden hebt, of zelfs als je veel vrije tijd hebt om met je gedachten te spelen. Obsessie kan deze dromen ook verklaren.

3. Je hebt onopgeloste gevoelens over je ex-partner

Dit is een van de interpretaties van dromen over je ex-partner die bij veel ervaringen past.

Met onopgeloste gevoelens bedoelen we alles wat je verhinderd heeft de cyclus van de relatie te sluiten. Het kunnen, naast vele andere dingen, de volgende zijn:

  • Er was geen wederzijdse overeenkomst toen de relatie eindigde.
  • Je hebt je ex-partner nog dingen te vertellen.
  • Er waren interne problemen die nooit besproken werden.
  • De relatie eindigde op de slechtste manier.
  • Je hebt het gevoel dat je nog steeds uitleg verschuldigd bent.
  • Ze hebben nog steeds dingen die van jou zijn.

Het bovenstaande zijn maar enkele voorbeelden van conflicten die je onbewust dwars kunnen zitten. Ze kunnen je ertoe brengen om over je ex te dromen. Als dit gebeurt, kwelt het je niet alleen af en toe tijdens het waken, maar ook tijdens je rust. Dit is de reden waarom je over je ex kunt dromen.

Dit vind je misschien ook interessant:
Manieren om over Ghosting heen te komen

4. Je hebt seksuele of emotionele verlangens

Een andere mogelijke verklaring voor het dromen over je ex is dat je seksuele of emotionele verlangens naar hem of haar hebt. Ja, dit kan aanhouden. Het maakt daarvoor niet uit of je wel of geen belangstelling hebt om de relatie te hervatten. Het is ook niet belangrijk of je spijt hebt dat die beëindigd is, of dat er al verscheidene jaren verstreken zijn.

Er zijn vele verklaringen voor dit schijnbare seksuele of emotionele verlangen. Sommige onderzoekers (Engelse link) wijzen bijvoorbeeld op de rol van seksueel verlangen. Dit kan tot uiting komen door aanwezige seksuele (of emotionele) ontevredenheid, alleenstaandheid, of een hoge mate van gehechtheid, naast andere variabelen.

Andere Studies (Engelse link) wijzen erop dat dromen over een ex waarschijnlijker is als je huidige relatie heel recent is of als je er algemene ontevredenheid over voelt (niet alleen seksuele ontevredenheid). Deze ervaringen zijn niet uitzonderlijk, maar eerder het tegendeel.

Mannen hebben gemiddeld meer kans om dromen te hebben die te maken hebben met seksuele ontmoetingen met hun ex-partners.

5. Over je ex dromen omdat je je ex-partner onlangs gezien hebt

Een verliefd stel
Ook mensen die langere tijd hun ex-partner niet gezien hebben, kunnen sommige vroegere gebeurtenissen in dromen ervaren.

Terugkomend op de echte katalysatoren die je over je ex kunnen doen dromen, willen we ook het volgende onder de aandacht brengen. Je ex-partner in de afgelopen dagen gezien hebben. Hier hebben we het over zowel fysiek als virtueel via sociale media.

Zelfs alleen al hun beeltenis kan een reeks herinneringen opwekken die je dromen kunnen doordringen. Ongeacht de omstandigheden van de breuk, kun je dromen met je ex-partner hebben die zowel de goede als de slechte tijden verkennen.

6. Je huidige relatie lijkt op de relatie je met je ex had

Ten slotte is het ook mogelijk dat je dromen over je ex hebt omdat je huidige relatie lijkt op die welke je toen had. Of het nu in zijn positieve of negatieve aspecten is, je kunt bewust of onbewust parallellen vinden met je andere relatie.

Het is zelfs waarschijnlijk dat sommige vormen van je huidige partner je aan de vorige laten denken. Hoe ze zich uitdrukken, kleden, of gedragen zijn maar enkele voorbeelden. Hoe het ook zij, door deze verbinding kun je je gebeurtenissen herinneren die je in het verleden deelde. Dat kan zich manifesteren in het dromen over je ex.

Zoals je ziet is er niets mis mee om over je ex te dromen. Het hoort bij het rouwproces, de breuk, of gewoon bij het omgaan met emoties waar we allemaal mee te maken hebben.

Als je echter denkt dat je een onopgelost probleem hebt, aarzel dan niet om te zoeken naar een manier om het op te lossen. Dit is alleen als je de droomervaringen onaangenaam vindt of in elk geval ongeschikt voor wat je nu voor je leven wilt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Coutts, R. Variation in the frequency of relationship characters in the dream reports of singles: A survey of 15,657 visitors to an online dating website. Comprehensive Psychology. 2015; 4: 09-CP.
  • Muise, A., Kim, J. J., Debrot, A., Impett, E. A., & MacDonald, G. Sexual nostalgia as a response to unmet sexual and relational needs: the role of attachment avoidance. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020; 46(11): 1538-1552.
  • Vaillancourt-Morel, M. P., Daspe, M. È., Lussier, Y., & Zadra, A. Targets of erotic dreams and their associations with waking couple and sexual life. Dreaming. 2021; 31(1): 44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.