Wat betekent de kleur blauw in de psychologie?

Blauw is dankzij alle positieve eigenschappen die het uitstraalt vaak de kleur met de meeste fans. Dit zijn de meest populaire betekenissen van blauw, volgens de psychologie.
Wat betekent de kleur blauw in de psychologie?

Laatste update: 28 juli, 2021

Wist je dat kleuren onze mentale en emotionele toestand beïnvloeden? Het is waar dat elke toon veel verschillende effecten kan produceren, zelfs tegenstrijdige. Het draait allemaal om de context. In dit artikel bespreken we de verschillende toestanden die de kleur blauw volgens de psychologie bij ons kan oproepen.

Socioloog en psycholoog Eva Heller, een specialist in kleurenpsychologie, ontdekte dat blauw meestal de favoriete kleur van veel mensen is. Het is moeilijk om iemand te vinden die het niet leuk vindt!

Dat komt omdat we, onbewust, de neiging hebben om deze kleur met een verscheidenheid aan positieve eigenschappen te associëren, zoals vertrouwen, loyaliteit, sympathie, rust en rationaliteit. Laten we dit eens wat beter bekijken.

Wat betekent de kleur blauw in de psychologie?

De kleur blauw wordt vaak met water geassocieerd (vooral de zee) en de lucht. De associaties met deze elementen geven het een symboliek van rust en vrede, vooral wanneer de tinten licht zijn, zoals lichtblauw.

Het is ook een van de kleuren die het meest met de mogelijkheid om te controleren wordt geassocieerd. Tolerantie, introspectie en begrip zijn eigenschappen die het ook overdraagt. Op zijn beurt is het onder andere gekoppeld aan:

  • Vertrouwen
  • Zorg voor anderen
  • Geloofwaardigheid
  • Macht
  • Ernst
  • Creativiteit
  • Fysieke energie
  • Hartelijkheid
  • Technologische ontwikkeling

In het licht van al deze positieve gevoelens hebben veel collectieve entiteiten de kleur blauw geleend om ze over te brengen. We kunnen hier bijvoorbeeld het volgende noemen:

  • De uniformen van veiligheidstroepen roepen vertrouwen en ernst op.
  • In politieke campagnes inspireert het autoriteit, geloofwaardigheid en vrede.
  • Banken, verzekeringen en farmaceutische bedrijven proberen veiligheid, vertrouwen en zorg over te brengen.
  • In marketing is het bedoeld om consumentenaankopen te beïnvloeden.

Experts hebben ontdekt dat de kleur blauw ideaal is voor het promoten van dieetvoeding of voor het decoreren van de keuken, omdat het ons helpt om minder honger te hebben en dus minder te eten. Dit komt omdat deze kleur meestal niet in voedingsmiddelen voorkomt.

Ten slotte wordt het ook met negatieve eigenschappen in verband gebracht, zoals verdriet, melancholie en nostalgie. Dit kan aan de weerstand tegen warme kleuren te wijten zijn.

Volgens de kleurenpsychologie (Engelse link) is blauw de koudste kleur en op onze ervaringen met lage temperaturen gebaseerd. De huid krijgt onder deze omstandigheden namelijk een blauwachtige tint en ijs en sneeuw worden met deze tinten geassocieerd.

Betekenis van de verschillende tinten blauw

Man en vrouw in blauwe kleding

Volgens Eva Heller zijn er 111 tinten blauw. Slechts 23 variëteiten van deze kleur dragen echter specifieke psychologische percepties. Hier zijn de meestvoorkomende tinten en de betekenis die er gewoonlijk mee wordt geassocieerd.

Lichtblauw of hemelsblauw

Deze toon wordt met gevoelens van stilte, rust, bescherming en vrijgevigheid geassocieerd. Lichtere tinten worden meestal met herinnering, introspectie en communicatie met jezelf geassocieerd.

De kleur is daarom ideaal om staten van ontspanning en concentratie te bevorderen. Het wordt vaak in slaapkamers aanbevolen om te helpen om slapeloosheid te bestrijden.

Donkerblauw

Donkerblauw wordt met waarheid, gematigdheid, stabiliteit, orde en ernst geassocieerd. Het is heel gebruikelijk om deze kleur in politie- of veiligheidsuniformen te gebruiken.

Marineblauw

Deze tint is meestal aan trouw, toewijding, oneindigheid, dat wat heilig is en royalty gekoppeld. Dit kan zijn omdat de nachtelijke hemel, waar de goden wonen, als marineblauw wordt waargenomen. Het werd ook veel gebruikt door farao’s en maagden. Tegelijkertijd wordt het ook met elegantie en economische macht geassocieerd.

In het verleden was het zeer representatief voor de high society. Dat kwam omdat het moeilijk te fabriceren was, wat het duur maakte. Tegenwoordig is het een kleur die men veel gebruikt om elegante pakken te maken. Marineblauw roept ook gevoelens van rust en ontspanning op, omdat het de diepten van de zee oproept.

Turquoise

Dit is een kleur die tussen blauw en groen in ligt, dus het brengt de kwaliteiten van beide over. Rust en groei bijvoorbeeld. We associëren het ook met mentale helderheid, creativiteit, introspectie, balans en emotionele controle. Als je dus een creatief project wilt ondernemen, dan kun je ruimtes met deze kleur decoreren. Hierdoor zullen inspiratie en creativiteit makkelijker stromen.

De kleur blauw in andere culturen

Schaaltje met bessen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de betekenis van de kleur blauw, afhankelijk van de cultuur kan variëren. Bedenk dus dat het effect dat het op ons heeft voor een groot deel van de context afhangt.

De Chinezen fronsen bijvoorbeeld soms de wenkbrauwen bij de kleur blauw, omdat ze het met pornografie associëren. Dat komt omdat ze die films daar vaak ‘blauwe films’ noemen. In België is blauw vaak een kleur voor meisjes. En in Zuid-Korea associëren ze de kleur met de dood, waardoor het voor Koreanen de kleur van rouw wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.