Was je haar met appelazijn, een natuurlijk alternatief
Appelazijn is over de hele wereld een zeer populair product. Het staat vooral bekend om zijn vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en ook zelfs als geneesmiddel. Wat kun je doen met appelazijn?
De meesten van jullie weten waarschijnlijk al dat dit natuurlijke product onder andere kan helpen om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan. Ook kan het de bloedsuikerspiegel onder controle houden, het natuurlijke ontgiftingsproces bevorderen en huidproblemen en infecties behandelen.
Waar je je misschien echter nog niet van bewust bent, is dat appelazijn ook een geweldig product is om te gebruiken bij je schoonheidsroutine, met name als het gaat om het verzorgen van je haar.
Er bestaan tegenwoordig genoeg producten die beweren je haar glanzend en zijdezacht te kunnen maken. Veel van deze producten zijn echter veel te agressief voor je hoofdhuid en haar. Ze kunnen daardoor uiteindelijk problemen veroorzaken als haaruitval en roos.
Daarom zijn natuurlijkere en vriendelijkere opties zoals appelazijn soms een veel betere keus. Dit soort opties zijn veel beter voor je haar en bieden tegelijkertijd nog altijd evenveel voordelen als commerciële producten. Vervang ze dus gewoon met appelazijn!
Lees ook:
Tips voor gezond en glanzend haar
De voordelen die appelazijn biedt voor je haar
De pH-waarde van je haar en hoofdhuid in balans met appelazijn
Zoals we hierboven ook al aangaven, bestaan er een hoop verschillende haarverzorgingsproducten die je haar en hoofdhuid op de lange termijn eigenlijk alleen maar beschadigen. Ze tasten namelijk de natuurlijke pH-waarde aan en als gevolg maken ze je haar droog en broos.
Gezond haar heeft een pH-waarde van tussen de vier en vijf. De zuurgraad in appelazijn kan dus zeer behulpzaam zijn om deze balans te bereiken. Bovendien kun je met appelazijn je natuurlijke pH-waarde herstellen zonder de oliën die je hoofdhuid aanmaakt te beschadigen.
Je haarschubben sluiten met appelazijn
Door appelazijn op je haar aan te brengen zorg je ervoor dat de haarschubben sluiten. Daardoor zal je haar er gladder en glanzender uit zien. Bovendien zal dit er ook voor zorgen dat je haar gehydrateerd blijft en je gespleten puntjes kunt voorkomen.
Het gaat roos tegen
Dankzij de antibacteriële en antifungale eigenschappen die appelazijn heeft, kan het product helpen om de bacteriën en schimmels die roos veroorzaakt, alsook een jeukende en droge hoofdhuid, te bestrijden.
Roos kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De voornaamste boosdoener is echter een schimmelsoort die ook wel Malassezia furfur genoemd wordt. Deze schimmelsoort zorgt ervoor dat er kleine korstjes op de hoofdhuid ontstaan die de hoofdhuid irriteren.
Uiteindelijk kunnen die infecties veroorzaken. Deze azijn heeft een krachtige desinfecterende werking die kan helpen om deze schimmel te bestrijden.
Een natuurlijke conditioner
Met appelazijn kun je je haar uit de klit te halen, waardoor het zachter en beter handelbaar wordt. Het is dan ook een perfect vervangmiddel voor de commerciële conditioners die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.
Terwijl het ervoor zorgt dat je haar gezond blijft, zal het er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je haar zachter en glanzender wordt.
Stimuleert de haargroei
Dezelfde antiseptische en desinfecterende eigenschappen die zo behulpzaam zijn om de problemen die roos veroorzaken tegen te gaan, kunnen ook helpen om de bloedsomloop in je hoofdhuid te verbeteren. Hierdoor worden de haarwortels sterker en dit bevordert weer een gezonde haargroei.
Hoe kun je appelazijn het beste gebruiken voor je haar?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort je het beste kunt gebruiken. De verschillende soorten appelazijn die je bij de supermarkt kunt kopen zijn vaak namelijk niet 100% puur. Probeer een merk te kiezen dat biologische appelazijn maakt. Biologische appelazijn bevat namelijk veel meer gunstige eigenschappen.
Pure en ongefilterde, biologische appelazijn bevat natuurlijke enzymen, bacteriën, pectine en spoormineralen die niet alleen hartstikke goed zijn voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je haar.
Ingrediënten
- 1 kop water (250 ml)
- 2 eetlepels biologische appelazijn (30 ml)
Instructies
- Meng in een spuitfles het water en de azijn door elkaar. Spuit je haar vervolgens, nadat je het hebt gewassen met shampoo, in met dit mengsel.
- Spuit het ook op je hoofdhuid en masseer het daarna zachtjes in je huid en haar om ervoor te zorgen dat het goed verdeeld is.
- Laat het mengsel vervolgens een paar minuten zijn werk doen voordat je het uitspoelt. Je hoeft daarna niet ook nog je gebruikelijke conditioner te gebruiken.
Misschien ook interessant: 7 natuurlijke ingrediënten waar je haar lekker van gaat ruiken
Als je haar doorgaans heel vet is, dan kun je beter een grotere hoeveelheid appelazijn gebruiken dan de hoeveelheid die wij hierboven aanraden. Dit zal namelijk helpen om je haar minder vet en juist superzacht en fris te maken.
Om erachter te komen wat voor jouw haar de beste hoeveelheid is, kun je het in eerste instantie proberen met de hoeveelheden die wij aanraden. Vervolgens als het nodig is kun je meer appelazijn toevoegen om de gewenste resultaten te bereiken.
Appelazijn heeft in eerste instantie een vrije sterke en misschien enigszins onaangename geur. Naarmate je haar echter opdroogt, zal deze geur gelukkig verdwijnen. Probeer appelazijn op deze manier twee keer per week te gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rizg WY, Hosny KM, Elgebaly SS, Alamoudi AJ, Felimban RI, Tayeb HH, Alharbi M, Bukhary HA, Abualsunun WA, Almehmady AM, Khallaf RA. Preparation and Optimization of Garlic Oil/Apple Cider Vinegar Nanoemulsion Loaded with Minoxidil to Treat Alopecia. Pharmaceutics. 2021 Dec 14;13(12):2150.
- Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018 Apr 10;23(4):863.
- Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018 Jan 29;8(1):1732.