Wanneer wordt constipatie gevaarlijk

Constipatie, wie heeft hier geen last van gehad? Bijna iedereen wel een keer. Medicatie is niet altijd nodig. Ontdek hier enkele tips om het te bestrijden.
Wanneer wordt constipatie gevaarlijk

Laatste update: 02 oktober, 2018

Kan constipatie gevaarlijk zijn voor onze gezondheid? Constipatie komt veel voor en is een aandoening die behandeld moet worden terwijl je ook preventieve maatregelen neemt. Het is niet goed voor je gezondheid en als het chronisch wordt, kan het een gevaarlijk probleem worden.

Hoe komt dat? Constipatie kan namelijk leiden tot andere aandoeningen – andere problemen die je situatie kunnen verergeren. We zullen in het artikel hieronder uitleggen waarom constipatie gevaarlijk kan zijn.

Constipatie, een veelvoorkomend probleem

Wie kan er zeggen dat hij nog nooit aan deze aandoening heeft geleden? Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van constipatie op een bepaald moment in zijn leven. Sommigen hebben er misschien vaker last van. Dit betekent dat je dagen of soms weken niet normaal naar het toilet kunt. Maar wanneer wordt constipatie gevaarlijk?

Niet iedereen is in staat om regelmatig te poepen zonder pijn en de geneesmiddelenindustrie heeft een toename van dit probleem geregistreerd de afgelopen jaren.

Ben jij een van die mensen die medicijnen nodig heeft om naar het toilet te gaan? Soms is er geen andere mogelijkheid, maar in de regel zijn deze medicijnen niet aan te raden. Idealiter moet je je eetgewoonten en andere gewoonten aanpassen, zodat je lichaam deze situatie kan reguleren.

Wanneer wordt constipatie gevaarlijk?

Een sedentaire levensstijl, een gebrek aan vezels, slechte eetgewoonten en niet voldoende drinken zijn ongetwijfeld belangrijke factoren die ervoor zorgen dat mensen aan constipatie lijden.

En pas op, want vrouwen hebben meer kans dan mannen om last te krijgen van deze aandoening. Waarom? Het is vooral een kwestie van een andere lichaamsbouw. Het vrouwenlichaam is kwetsbaarder voor dit soort problemen.

We moeten ook uitleggen dat drukken voor iedereen anders is. We verteren niet allemaal op dezelfde manier ons voedsel en het is makkelijker of moeilijker voor sommige mensen. De meest normale situatie is om één keer per dag naar het toilet te moeten, zonder pijn of moeite. We weten echter dat dit niet altijd het geval is.

Hoe weet ik of ik last heb van constipatie?

Wanneer wordt constipatie gevaarlijk en hoe weet ik of ik er last van heb
  • Drie keer per week of minder moet je een grote boodschap doen.
  • Je ontlasting is of heel vloeibaar of heel hard.
  • Vaak moet je veel druk uitoefenen, gedurende tenminste tien of vijftien minuten.
  • Je voelt je opgezwollen, zwaar en winderig.
  • Je hebt last van hoofdpijn.
  • Als je al meer dan drie maanden last hebt van dit probleem, heb je last van chronische constipatie.

Wanneer wordt constipatie gevaarlijk?

Wanneer wordt constipatie gevaarlijk

Je weet dat constipatie niet gezond is en dat je altijd je best moet doen om het te voorkomen. Houd in gedachte dat als je lichaam niet in staat is om alle overtollige afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, deze afvalstoffen je ziek zullen maken.

Je darmen zullen pijnlijk worden en vol zitten met gifstoffen, waardoor je lichaam de voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet niet meer goed kan absorberen. In dit geval is constipatie gevaarlijk.

Een beetje verstopt zitten één of twee keer per maand is normaal. Als je last hebt van chronische constipatie moet je goed letten op deze symptomen, want die kunnen erop wijzen of je een ernstigere aandoening hebt en je contact op moet nemen met je huisarts.

Je hebt last van pijnlijke maagkrampen en veel ongemak als je naar het toilet gaat, waarbij je soms zelfs over moet geven.

  • Soms ga je wel zeven dagen lang niet naar het toilet, behalve wanneer je medicijnen gebruikt.
  • Als je bloed vindt in je ontlasting moet je meteen de huisarts waarschuwen.
  • Het is ook gevaarlijk om te schommelen tussen constipatie en diarree.
  • Kijk naar de vorm van je ontlasting. Als het heel dun is, neem dan contact op met je huisarts, want dit is niet gezond.
  • Let op dat je niet opeens gewicht verliest. Dit kan een symptoom zijn dat er iets aan de hand is in je lichaam, zoals een gebrek aan voedingsstoffen.
  • Nog een risico van constipatie is het risico om last te krijgen van aambeien. Als je vaak hard moet persen als je naar het toilet moet, zul je je darmen beschadigen. Als je iets abnormaals ziet aan de anus of bloed constateert, ga dan naar de huisarts.

Makkelijke tips om constipatie te voorkomen

Wanneer wordt constipatie gevaarlijk en tips om het te voorkomen
  • Beweeg meer. Een half uur per dag kan al verschil maken. Beweging stimuleert de darmactiviteit in je lichaam. Het is makkelijk en kan heel goed zijn voor je!
  • Drink ‘s ochtends aloëverasap met citroen of kiwi. Om dit simpele en effectieve drankje te maken, meng je gewoon wat water op kamertemperatuur met een eetlepel aloëvera. Laat het oplossen en voeg dan het sap van een halve citroen toe. Je kunt dit ook maken door aloë vera met twee kiwi’s te mengen in een blender. Heerlijk!
  • Een kom papaja, walnoot en Griekse yoghurt. Dit is een heel gezond alternatief voor het ontbijt. Het geeft je vezels, vitamines en bacteriën die goed zijn voor de gezondheid van je darmen.
  • Havermout met pruimen. Nog een hele goede keus voor het ontbijt.
  • Volkoren rijst. Dit is een goed voedingsmiddel om op te nemen in je lunch. Bruine rijst is goed voor het reinigen van je lichaam en geeft je veel vezels en antioxidanten.

Hydratatie en gezond eten

  • Voldoende vloeistoffen. Water, natuurlijke sappen… Ze zijn perfect om je gedurende de dag gehydrateerd te houden. Ze stimuleren ook de darmbeweging en ontgifting. Drink ten minste twee liter per dag.
  • Eet verschillende kleine maaltijden per dag. Je moet nooit maaltijden overslaan, vooral niet het ontbijt. Het is belangrijk om een eetschema aan te houden, zodat je lichaam een routine heeft. Eet ook geen zware avondmaaltijden. Een licht, uitgebalanceerd diner helpt bij de bestrijding van constipatie.
  • Zeg ‘ja’ tegen fruit en groenten. Je kunt salades eten of natuurlijke sappen maken die fruit en groenten met elkaar combineren. Heb je ideeën nodig? Probeer snijbiet, honingmeloen en limoen; wortel, ananas, watermeloen en gember of watermeloen, tomaat en basilicum. Alle drie deze combinaties zijn heerlijk!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
  • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
  • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.