Aambeien behandelen en voorkomen

Lees meer over aambeien, vooral die welke in de zomer voorkomen. Ontdek hun oorzaken en de natuurlijke remedies om ze te behandelen.
Aambeien behandelen en voorkomen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 25 januari, 2019

Aambeien zijn erg onaangenaam en kunnen zelfs zeer pijnlijk zijn. Veel mensen hebben maar al te vaak last van dit probleem en laten dit in veel gevallen aan niemand weten.

In dit artikel bespreken we daarom enkele eenvoudige en geheel natuurlijke tips om aambeien te voorkomen en snel te behandelen zonder enige bijverschijnselen.

Wat zijn aambeien precies?

Aambeien doen zich voor wanneer een ader in de rectum en anus ontstoken raakt. Iedereen heeft deze aderen. Ze vormen echter alleen een probleem wanneer ze uitzetten en opzwellen. In sommige gevallen kunnen de aderen zelfs uit de anus steken.

Deze ontsteking van de ader kan ongemakken veroorzaken zoals:

Meer dan de helft van de mensen boven de dertig heeft vaak last van dit ongemak, hoewel medisch advies vrijwel alleen wordt ingewonnen bij extreme gevallen van pijn of bloeding.

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op dit gezondheidsprobleem, zoals:

Sommige mensen hebben een aangeboren afwijking waarbij het lichaamsweefsel zwakker is en dit kan ook invloed hebben op de anale sluitspier.

Misschien ook interessant:
Alles wat je moet weten over anale jeuk

Zwangerschap kan aambeien veroozaken

Algemene behandeling

De behandeling om aambeien op natuurlijke wijze te voorkomen en behandelen is in de kern gebaseerd op een dieet dat rijk is aan fruit en groente. Om preciezer te zijn, een dieet dat rijk is aan water en vezels.

Het wordt ook aangeraden om voorzichtig te zijn met verwerkt voedsel en je consumptie van het volgende voedsel te verhogen:

  • peulvruchten
  • volkoren granen
  • noten
  • zaden

Het is echter wel uiterst belangrijk om voldoende water te drinken tussen de maaltijden in. Het lichaam heeft namelijk veel water nodig om vezels goed te kunnen verteren.

Ook is het van belang om jezelf in beweging te brengen en elke dag aan lichaamsbeweging te doen, met name wanneer je een sedentaire baan of routine hebt.

Tot slot is het belangrijk om altijd gelijk naar het toilet te gaan wanneer je de drang voelt en niet te wachten. Hoewel veel mensen liever niet op een openbaar toilet gaan, is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat het ophouden van de ontlasting constipatie kan verergeren.

We zullen nu enkele natuurlijke middelen bespreken die ervoor kunnen zorgen dat de behandeling effectiever wordt.

Geneeskrachtige voedingsmiddelen

Naast het aanhouden van een gezond dieet, kun je ook enkele van de onderstaande voedingsmiddelen in je dieet opnemen die de darmtransit zullen bevorderen en pijn en irritatie zullen verlichten.

Psyllium

Dit is ook wel bekend als psylliumvezel of Psyllii testa, en is een natuurlijke bron van oplosbare en onoplosbare vezels die kan helpen de darmen te reguleren.

  • Neem psyllium voor het ontbijt en het avondeten in samen met een groot glas water.

Agar-agar

Dit zeewier, dat wordt gebruikt om gelatine te maken, kan helpen de darmwerking te verbeteren. Je kunt het gebruiken bij het maken van allerlei desserts of om gerechten dikker te maken.

Hoe meer agar-agar je toevoegt, des te dikker en stijver je gerecht zal zijn.

Lijnzaad

Lijnzaad is een goede remedie tegen constipatie.

  • Meng voordat je gaat slapen een theelepel lijnzaad met een glas water en laat dit gedurende de nacht weken.
  • Drink het glas water vervolgens samen met de zaden de volgende ochtend op voor je ontbijt.
  • Wacht minstens vijftien minuten voordat je iets eet.
Lijnzaad tegen aambeien

Paardenbloem

Volgens de natuurlijke geneeskunde is de lever wanneer je last hebt van aambeien vaak overbelast doordat je te veel gegeten hebt. Een overbelaste lever kan een trigger zijn om andere aandoeningen op te wekken.

Paardenbloem is een zuiverende geneeskrachtige plant die opgehoopte gifstoffen uit de lever en nieren verwijdert.

  • Drink dagelijks drie infusies van dit kruid tot je symptomen verbeteren.

Je kunt paardenbloem ook in homeopathische vorm innemen als Taraxacum dens leonis 15CH.

  • Neem drie keer per dag drie tabletten onder de tong, zonder voedsel of sterke smaken zoals vaak aanwezig is in tandpasta of kauwgom.

Koud water drinken

Het aanbrengen van zeer koud water op het anale gebied zal onmiddellijk de pijn die veroorzaakt wordt door de aambei verlichten. Sommige bidets hebben een verticale straal die ideaal is voor dit doeleinde.

Je kunt echter ook een ligbad gebruiken en gaan zitten in een laag koud water, zonder de rug nat te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.