10 dingen die zorgen voor een voortdurend hongergevoel

Honger hebben is als we ons voelen alsof we een "lege maag" hebben. Een voortdurend hongergevoel kan veroorzaakt worden door heel veel dingen. In dit artikel zullen we enkele mogelijke oorzaken uitleggen. Let goed op!
10 dingen die zorgen voor een voortdurend hongergevoel
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 december, 2022

Ben je constant aan het eten of denk je constant aan eten? Heb je een voortdurend hongergevoel?

Let goed op de mogelijke oorzaken die opgesomd staan in dit artikel.

10 dingen die zorgen voor een voortdurend hongergevoel

1. Dorst

Als je net veel gegeten hebt en nog steeds honger hebt, dan is het waarschijnlijk geen honger.

Bedenk je eens wanneer je voor het laatst water hebt gedronken. Drink een glas water en wacht een tijdje. De honger zal afnemen en je komt erachter dat je eigenlijk alleen maar dorst had.

Je kunt een voortdurend hongergevoel laten verdwijnen door simpelweg regelmatig water te drinken. De beste manier om je lichaam te laten wennen aan een toenemende inname van water is om ‘s ochtends een glas water te drinken en vervolgens een glas een half uur voor elke maaltijd.

2. Voedsel met lege calorieën

Voedsel met lege calorieën

Eet geen extra versnaperingen die veel suiker bevatten, omdat je daarmee alleen maar lege calorieën consumeert. Snoep, ook al eet je het in kleine hoeveelheden, zorgt alleen maar voor het opwekken van de eetlust, zonder dat je je lichaam er gezonde en voedzame dingen mee geeft.

Het werkt het beste om het aantal snelle koolhydraten en suikers te verminderen en deze te vervangen door gezondere voeding.

3. Slechte nachtrust

Niet goed slapen zorgt er vaak voor dat we het gevoel hebben meteen te moeten eten wanneer we wakker worden. Dit zou echter niet het geval zijn wanneer je 7 tot 9 uur goed slaapt.

Gedurende de nacht produceert het lichaam een hormoon genaamd melatonine. Melatonine speelt een belangrijk rol bij het correct functioneren van het lichaam. Dit heeft ook invloed op je eetlust.

During the night, the body produces a hormone called melatonin which plays an important part in the correct functioning of the body. This also has an impact on your appetite.

4. Stress

Stress

We vertonen allemaal een van de twee soorten gedrag wanneer we ons in stressvolle momenten bevinden. Er zijn mensen die niets kunnen eten en er zijn mensen die juist meer eten door stress.

Als je een van de mensen bent die meer eet wanneer ze gestrest en angstig zijn, dan moet je jezelf eraan herinneren dat stress geen goede reden is voor het eten van ongezond voedsel. Het zou beter zijn om een andere activiteit te ondernemen voor het tegengaan van een voortdurend hongergevoel.

Bel je vrienden, ga sporten, lees een boek…alles wat je maar afleidt en stopt met het denken aan eten.

5. Snacks en alcohol

Alcohol veroorzaakt gewichtstoename en stimuleert de eetlust.

Drink geen alcohol of drink het ten minste met mate. Als je uitgaat met vrienden, kies dan voor lichte maaltijden en gezonde snacks.

6. Gebrek aan eiwitten

Gebrek aan eiwitten

Om te voorkomen dat je teveel eet, is het belangrijk om voldoende eiwitten in je dieet te hebben.

Het voorziet ons zowel van energie als van een voller gevoel. Eet groenten en fruit, en daarnaast nog proteïnen.

7. Gebrek aan gezonde vetten

Niet alle vetten zijn hetzelfde. Fastfood, gefrituurd eten, vet eten, gerookt eten en gebakjes bevatten bijvoorbeeld allemaal ongezonde vetten. Deze verzadigde vetten zullen zorgen voor gewichtstoename.

Echter zijn er gezonde vetten die in je dieet zouden moeten zitten. Dit type vet kan worden gevonden in olijfolie, zalm, noten, avocado en zonnebloempitten.

8. Niet regelmatig eten

Niet regelmatig eten

Eet vijf maaltijden per dag: ontbijt, lunch, diner en twee tussendoortjes. Sla geen enkele maaltijd over. Als het mogelijk is, zou je ze altijd rond hetzelfde tijdstip moeten nemen.

Het is ook goed om geen overmatige porties te eten.

9. Denk niet de hele tijd aan eten

De toenemende mate waarmee afbeeldingen van voedsel op social media te zien zijn, zorgt ervoor dat we constant aan eten denken.

Probeer bijvoorbeeld niet de hele tijd op Instagram te zitten om te zoeken naar iets om te koken voor vanavond of je volgende feestje. Uiteindelijk wil je er alleen maar meer van eten.

10. Eet niet te snel

Eet niet te snel

Langzaam eten is essentieel om je op het juiste moment verzadigd en vol te voelen. Snel eten geeft je lichaam namelijk niet genoeg tijd om het op te nemen en uiteindelijk vraagt het lichaam dan om meer en zit je met een voortdurend hongergevoel.

Een goede manier om dit te doen is door je eten goed en langzaam te kauwen en kleine hapjes te nemen. De hersenen hebben tijd nodig om het signaal dat je maag vol is te herkennen, dus geef het een kans.

Als je erg snel eet dan neem je meer calorieën op en krijg waarschijnlijk meer binnen dan je nodig hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.