Waarom mannen van jongere vrouwen houden

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mannen zich aangetrokken voelen tot veel jongere vrouwen? Kom erachter in dit artikel.
Waarom mannen van jongere vrouwen houden
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 13 februari, 2023

Het maakt niet uit of het aan de midlifecrisis, de mode of het zelfbeeld ligt. De waarheid is dat sommige mannen op jongere vrouwen vallen. In sommige gevallen zelfs twee of drie keer hun leeftijd.

Hoewel ieder een andere reden kan hebben, is het ook zo dat er bepaalde factoren zijn die tot deze beslissing kunnen leiden. In die zin kunnen sociaal-culturele, psychologische en zelfs biologische motieven genoemd worden.

Mogelijk zou het zoeken naar een jongere partner vanuit evolutionair perspectief zorgen voor nageslacht en een groter bereik voor voortplanting. Maar kunnen deze oorzaken het keuzeproces daadwerkelijk beïnvloeden? Laten we dat hieronder eens bekijken.

Redenen waarom mannen van jongere vrouwen houden

Er wordt gezegd dat vrouwen volwassen mannen kiezen omdat ze zich beschermd voelen, maar ook dat mannen jongere vrouwen leuker vinden. Uit een onderzoek (Engelse link) blijkt zelfs dat naarmate mannen ouder worden, hun voorkeur voor jongere vrouwen sterker wordt.

Ongetwijfeld is dit een zeer controversieel onderwerp, dat niet bedoeld is om te oordelen, maar om te analyseren. Waarom zijn ze geneigd jongere vrouwen te kiezen? Dit zouden enkele van de redenen kunnen zijn.

1. Omdat ze hun jeugd willen herbeleven

De keuze van een jongere partner door een man kan -in de meeste gevallen- ook een verandering in hun gewoonten, kleding of stijl inhouden. Ze zullen waarschijnlijk hun haar verven om het grijs niet te laten zien. Ook kunnen ze meer ‘joviale’ kleding dragen, of activiteiten ondernemen voor jongere mensen.

Als een man van in de 40 of 50 een vrouw van in de 20 of 30 date, wil hij bij haar wereld passen. Misschien herkent hij het niet, of weet hij het zelf niet, maar psychologisch gezien wil hij zijn partner het beeld geven dat ze in die zin op één lijn zitten.

Dit kan in sommige gevallen enigszins gunstig zijn, omdat de man dan wat meer lichaamsbeweging moet krijgen, wat hem helpt om problemen in verband met een zittende levensstijl (Spaanse link) te voorkomen. Bovendien bleek uit een studie (Engelse link) dat mannen hun fitheid maximaliseerden door te trouwen met vrouwen die 15 jaar jonger waren.

2. Omdat jonge meisjes manipuleerbaar zijn

Er is een klasse van giftige mannen, die jonge meisjes zoeken om te verleiden en te manipuleren waarbij ze gebruik maken van hun onschuld en naïviteit. Ze geloven dat ze hen op die manier naar hun hand kunnen zetten.

Dit type mannen wil graag onderwijzen en zich superieur voelen, vooral in liefdes- en seksuele zaken. Als ze daarom een jonger meisje voor zich hebben, zullen ze geloven dat ze haar kunnen uitleggen wat ze weten en dat ze zal willen leren als een gehoorzame leerling.

Ze vertonen dus bepaalde trekken van het superioriteitscomplex, waarbij ze jongere meisjes beschouwen als manipuleerbaar en beïnvloedbaar. Ze kunnen echter voor een verrassing komen te staan: tegenwoordig weten veel jonge meisjes heel goed wat ze willen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
De angst voor verlating in romantische relaties

3. Omdat ze geen biologische klokproblemen hebben

Stel in gesprek

Mannen en vrouwen kunnen na hun puberteit kinderen krijgen. Sinds hun inlijving in de arbeidswereld komt het echter veel vaker voor dat het moment om kinderen te krijgen voor hen wordt uitgesteld.

Volgens onderzoeken (Spaanse link) gebruikt zelfs 70% van de vrouwen tot hun dertigste anticonceptie. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Veel vrouwen kiezen ervoor om jong moeder te worden, net zoals veel mannen ervoor kiezen om in diezelfde fase vader te worden.

Daar staat echter tegenover dat de reproductieve leeftijd van vrouwen korter is. De menopauze kan beginnen tussen de 45 en 50 jaar. Terwijl mannen zich na hun 60e en nog veel langer kunnen voortplanten.

Naast het bovenstaande is uit onderzoek (Engelse link) naar sekseverschillen in de voorkeuren van menselijke partners gebleken dat mannen zich meer richten op kenmerken die duiden op die van vrouwen. voortplantingsvermogen, waarvoor jeugd een uitstekende indicator is.

4. Omdat ze niet beoordeeld worden door de maatschappij

De maatschappij staat meestal niet negatief tegenover de verovering van een jongere vrouw door een man. Op een bijeenkomst van vrienden of kennissen zal hij waarschijnlijk worden gefeliciteerd. En met die sociale of culturele toestemming is het gemakkelijker om te handelen. Hetzelfde gebeurt echter meestal niet wanneer de vrouw de oudere is.

5. Omdat ze door een crisis gaan

Net zoals vrouwen door de menopauze gaan, gaan mannen door de zogenaamde ‘andropauze’. Volgens een onderzoek (Spaanse link), uitgevoerd door een team van het Hospital Clínico Universitario de Valencia hebben mannen vanaf hun vijftigste jaar te maken met een zeer aanzienlijke daling van het testosteron.

Het zou niet ongebruikelijk zijn dat ze tijdens deze overgang proberen een partner of minnaar te vinden die jonger is dan zijzelf. Dit zou een grotere stimulans kunnen betekenen vanuit het oogpunt van seksueel functioneren, om de afname van testosteron te compenseren.

6. Ego boost

Het feit dat een man besluit een relatie aan te gaan met een jongere vrouw kan hem in staat stellen verschillende dingen te bewijzen:

  • Functioneert nog steeds seksueel;
  • Je vindt jezelf nog steeds aantrekkelijk of begeerlijk, en dat kun je je ex zo laten weten.

Beide redenen versterken het gevoel van eigenwaarde en helpen het ego op te krikken, die beide een beetje afgenomen kunnen zijn als je een bepaalde leeftijd bereikt, als gevolg van aspecten die te maken hebben, juist, met seksuele disfunctie, zoals in sommige studies (Engelse link) wordt vermeld.

7. Omdat ze iets nieuws willen ervaren

Wanneer iemand, van beide seksen, al vele jaren met zijn partner samen is, is het normaal dat er routinematig iets ontstaat. Dit kan soms het leven van de relatie beëindigen.

Zo proberen sommige mannen de opwinding van het begin te herbeleven met jongere vrouwen. Ook al is het een illusie, voor een bepaalde periode kunnen ze ontsnappen aan de eentonigheid en een beetje vuur in hun leven brengen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Grenzen stellen voor gezonde relaties

8. Omdat ze langer leven

Haar weglaseren

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (Spaanse link) leven vrouwen meestal langer dan mannen. Volgens gegevens uit 2016 leven vrouwen gemiddeld 5 jaar langer dan hun mannelijke tegenhangers.

Het kan zijn dat sommige mannen, misschien daarom, een jongere partner wensen. Ze zullen verschillende dingen willen meemaken voordat ze sterven, waaronder dat doen met een jongere vrouw.

9. Waarom sommige jongere vrouwen zich aangetrokken voelen

Tot nu toe hebben we redenen genoemd vanuit het gezichtspunt dat mannen zich aangetrokken voelen tot vrouwen die jonger zijn dan zijzelf. Maar het omgekeerde is ook waar. In feite, volgens de resultaten van een onderzoek (Engelse link), “geven vrouwen over het algemeen de voorkeur aan oudere partners”.

Er zijn dus jonge vrouwen die verleid worden door de aantrekkingskracht van sommige oudere mannen. Denk daarbij aan zaken zoals ervaring, wijsheid, zekerheid, roem, rijkdom of macht.

10. Omdat leeftijd er niet toe doet

Omdat generalisatie tot fouten kan leiden, gelden deze redenen die we gezien hebben niet in alle gevallen. Zo is het ook mogelijk dat er een simpele verliefdheid is ontstaan tussen twee mensen die zich niets aantrekken van het leeftijdsverschil om een relatie aan te gaan.

Wat de leeftijd ook is, niets rechtvaardigt een ontrouw

Dat een man met een jongere vrouw wil zijn is zijn keuze, maar dat hij besluit dit parallel aan zijn relatie te doen is een probleem. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat ontrouw nooit gerechtvaardigd mag worden. Als er problemen zijn in de relatie, en als de man andere dingen wil ervaren, is het het verstandigst om er met zijn partner over te praten.

En als ze geen oplossing hebben, is er altijd nog de optie van scheiding. Ook al is dat pijnlijk, het is de eerlijkste manier om zowel de ander als zichzelf de kans te geven opnieuw te beginnen en, wie weet, een meer geschikte persoon te vinden; of een jongere, als dat de wens is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.