Waarom krijgen we koude handen en voeten
Ben jij een van die personen die altijd koude handen en voeten heeft, alhoewel de temperatuur buiten niet koud is? Weet je waarom dit gebeurt? In dit artikel zullen we de reden uitleggen. Het interessante is dat dit probleem gerelateerd is aan het spijsverteringsstelsel.
Ontdek hoe de lichaamstemperaturen functioneren en hoe je ze natuurlijk kan reguleren.
Lichaamstemperaturen
Over het algemeen zijn er personen die meer gevoelig zijn voor de kou en andere meer voor warmte en wanneer je ze in hetzelfde klimaat plaatst, reageren ze dus verschillend. De sleutel is onze lichaamstemperatuur balanceren, want het is niet goed om te warm of te koud te zijn.
Normaal gesproken worden de ledematen het snelst koud. Dat zijn de handen en voeten. Onze interne organen die het vaakst koud worden en daarom het meeste warmte nodig hebben, zijn de lever en nieren, terwijl de maag en darmen vaak warmte vasthouden.
Wanneer ons lichaam zich extra in moet spannen om op te warmen, dan wordt over het algemeen de bloedsomloop versneld. Dit veroorzaakt een soort van ontsteking en in de realiteit is dit een inspanning om op het genezingsproces te focussen.
Wanneer dit gebeurt ontstaat er een gebrek aan circulatie in de schijnbaar minder vitale gebieden, wat de handen en voeten zijn.
Het spijsverteringsstelsel
Ons spijsverteringsstelsel kan blootgesteld worden aan een overtollige hoeveelheid warmte, aangezien deze bijna non-stop werkt door slechte voeding of continu eten gedurende de dag. De maag wordt geforceerd om harder te werken, waardoor de hoeveelheid maagzuur verhoogd wordt en zodoende ook de temperatuur.
Deze inspanningen gaan vervolgens door in de darmen. Als we onze maag voelen, dan merken we op dat zelfs de huid koud voelt, maar dat is alleen maar een symptoom van overtollige warmte binnenin.
Daarom kan het constant hebben van koude handen of voeten mogelijk het gevolg zijn van een overtollige hoeveelheid warmte in ons spijsverteringsstelsel.
Naast het ongemak dat het met zich meebrengt, is het belangrijk om dit proberen te voorkomen, aangezien het op de lange duur voor gewrichtsproblemen kan zorgen.
Kan je je lichaamstemperaturen in evenwicht brengen?
Natuurlijk. Een snelle manier om dat te doen is op externe wijze warmte te bieden aan de ledematen, zoals op de volgende verschillende manieren:
- Het nemen van een heet bad.
- De gebieden te bedekken met kledingstukken van fleece of wol.
- Warmtegenererende crèmes aan te brengen, zoals die met gember, kaneel etc.
- Het gebied te masseren.
- Een elektrische deken of heetwaterkruik te gebruiken.
Onthoud echter wel dat dit alleen maar remedies zijn om de symptomen te verlichten. Als we onze lichaamstemperatuur willen balanceren en ook onze algehele gezondheid willen verbeteren, dan moeten we de functie van ons spijsverteringsstelsel versnellen.
Misschien ook interessant om te lezen:
De geneeskrachtige toepassingen van gember
Warmte in het spijsverteringsstelsel verwijderen
Hoe doen we dat?
- Kies gezonde voedingsmiddelen en vermijd schadelijke etenswaren, vooral rood vlees, worst, vettige kaas, gefrituurd voedsel en sommige zoetigheden.
- Pas goed op dat je voedingsmiddelen vermijd die moeilijk te verteren zijn, zoals bepaalde groenten, zuivelproducten etc.
- Kauw je voedsel goed.
- Eet geen grote hoeveelheden. Weet wanneer je moet stoppen voordat je je te vol voelt.
- Eet niet voordat de vorige maaltijd volledig verteerd is.
- Begin niet te laat met het avondeten en eet ook niet te veel.
- Voorkom constipatie.
- Behandel hyperaciditeit van de maag of brandend maagzuur met natuurlijke remedies als je hier last van hebt.
- Alkaliseer je lichaam.
- Probeer een beetje te rusten na het eten, voordat je je weer in gaat spannen.
Watertherapie voor koude handen en voeten
Water kan ons ook helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar we moeten het stapsgewijs doen. We douchen vaak met heet of warm water, maar stukje bij beetje zouden we moeten proberen om het douchen te eindigen met koud water over het hele lichaam (behalve het hoofd).
De eerste paar keer is een paar seconden al genoeg, maar geleidelijk aan kunnen we deze tijd van koud water verlengen en zelfs afwisselen met heet water.
Het is belangrijk dat we ons voor of na het douchen niet koud voelen, zodat het contrast groter is. Wrijf jezelf na het douchen goed droog met een handdoek om natuurlijke warmte te stimuleren.
Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Taras Khimchak, Intercontinental Hong Kong en Filip Bunkens.