Waarom is het eten van één peer per dag belangrijk?

Wist je dat peren een goede bescherming tegen verschillende soorten kanker kunnen zijn? Leer hier meer over de andere voordelen van de peer.
Waarom is het eten van één peer per dag belangrijk?

Laatste update: 16 oktober, 2018

De peer is zonder twijfel één van de meest gezonde fruitproducten die er bestaat met een schat aan verfrissende eigenschappen die je niet kunt missen. Dus waarom eet je niet één peer per dag? Je zal er geen spijt van krijgen!

Rode, groene, gele peren… Er zijn veel verschillende soorten peren en ze zijn allemaal gezond. Ze zijn namelijk een bron van water, vezels, vitaminen en mineralen.

Ze zijn goed voor ieder gezinslid en ze zijn een perfect ingrediënt voor taarten en sap voor bij het ontbijt. Maar laten we eens kijken naar nog meer voordelen van het eten van één peer per dag.

De voordelen van de peer

De voordelen van de peer
Rijk aan voedingsstoffen

Peren bevatten:

  • vitamine C 
  • foliumzuur
  • vezels
  • kalium
  • mineraalzouten
  • suikers
  • jodium
  • ijzer
  • calcium

Ze zijn het perfecte vitaminesupplement om de dag mee te beginnen en daarom wordt de peer vaak aangeraden als een onmisbaar fruit tijdens het ontbijt.

Antibacteriële werking

Ze hebben ook een antibacteriële werking. Dankzij hun zuren beschermen zij het lichaam tegen verschillende infecties en ziektes.

Beschermende werking

Ze bestrijden de gevolgen van vrije radicalen. Het is bekend: vrije radicalen zijn de schadelijke substanties die cellen aanvallen en veroudering veroorzaken. Peren zijn rijk aan antioxidanten, waardoor ze je helpen jong te blijven.

Ze zijn zoals al gezegd ook fantastisch als bron van vitamine C en ook van vitamine K. Het is daarom een perfecte bron van gezondheid.

De hoge concentratie antioxidanten, samen met vitamine C, vezels en foliumzuur, zorgen voor een goede celconstructie. Hierdoor zorgen peren voor een geweldige bescherming tegen verschillende soorten kanker.

Veel studies lijken aan te geven dat peren helpen de kankerverwekkende stoffen die zich ophopen in de dikke darm te verwijderen. Peren zijn ook goed voor vrouwen in de overgang, door ze te beschermen tegen borstkanker.

Zorgen voor je hart

Peren zorgen voor het hart. Ze reguleren de bloedcirculatie en voorkomen beroertes. Peren bevatten namelijk veel vezels, die helpen galzouten af te breken en het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol te verminderen. Verscheidene studies lijken erop te wijzen dat het eten van één peer per dag de kans op een beroerte met 50% verkleint.

Verlicht constipatie

Dankzij de grote hoeveelheid vezels en hun ontgiftende werking zijn peren een perfecte manier om gezonde darmen te promoten en de darmflora te beschermen. Dit voorkomt dagen dat het toiletbezoek wat moeilijker is.

Als je regelmatig last hebt van de spijsvertering en je voelt je opgezwollen, zwaar of als je last hebt van gasvorming, aarzel dan niet om perensap te drinken of om een hele peer te eten. Het bevat namelijk pectine, wat helpt de effecten van een zware spijsvertering te voorkomen.

Recept voor perensap

Recept voor sap van peer

Peren zijn er het hele jaar door, maar het hangt af van het soort peer wanneer ze het lekkerste zijn. Volgens specialisten zijn de meeste peren het beste van juni tot februari. Als het mogelijk is om er een paar te vinden voor een goede prijs, raden we aan om er iedere dag één te eten.

Eet ze vers, als jam, gebakken of in een sap bij het ontbijt. We geven je hier een simpel en voedzaam recept voor een heerlijke sap om de dag mee te beginnen.

Wat heb je nodig?

  • 2 peren
  • 1/2 glas water
  • 1 theelepel honing
  • Een scheutje citroensap

Hoe maak je het?

Was en schil eerst de twee peren. Als je hiermee klaar bent, snij je ze doormidden. Doe ze vervolgens in de blender. Als het sap klaar is, mix er dan het water doorheen zodat het niet te dik is.

Voeg daarna een paar druppels citroensap toe en de theelepel honing als zoetmaker. Voeg een ijsblokje toe om het naast overheerlijk, ook extra verfrissend te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Venturim Mozzer, R. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.03.001
  • Fernandez, M. L., Lin, E. C. K., Trejo, A., & McNamara, D. J. (1992). Prickly pear (Opuntia sp.) pectin reverses low density lipoprotein receptor suppression induced by a hypercholesterolemic diet in guinea pigs. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/122.12.2330
  • Zhao, Y., Wu, P., Wang, Y., & Feng, H. (2013). Different approaches for selenium biofortification of pear-jujube (Zizyphus jujuba M. cv. Lizao) and associated effects on fruit quality. Journal of Food, Agriculture and Environment.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.