Waarom een urineweginfectie vroegtijdig behandelen?
Deze aandoening is de op een na meestvoorkomende infectie die buiten het ziekenhuis wordt opgelopen. Het komt normaal gesproken ongeveer 30-35 meer keer voor bij vrouwen dan bij mannen. Weinigen zijn zich echter bewust van de complicaties als je een urineweginfectie niet vroegtijdig behandelt.
Voordat we verder gaan, moet je weten dat er verschillende soorten urogenitale infecties zijn, afhankelijk van het aangetaste deel. Er is namelijk meer dan alleen de bekende cystitis. Artsen zullen ze dus behandelen op basis van hun oorzaak.
In dit artikel leggen we de verschillende soorten urineweginfectie die er zijn uit en waarom het belangrijk is dat je een diagnose stelt en het vroegtijdig behandelt.
Soorten urineweginfecties
We kunnen ze in twee hoofdgroepen verdelen:
Lagere urineweginfecties
Deze omvatten infecties die optreden langs het pad van de blaas naar het uiteinde van de urethra, waar urine naar buiten komt. De infecties die hier kunnen optreden zijn de volgende:
- Cystitis: ontsteking van de urineblaas.
- Prostatitis: ontsteking van de prostaat.
- Urethritis: ontsteking van de urethra.
Infecties van de bovenste urinewegen
Deze infecties tasten de nieren aan en de structuren die de urine eruit halen en deze naar de blaas transporteren, de zogenaamde urineleiders. Het gaat om de volgende infecties:
- Pyelonefritis: een nierinfectie.
- Nierabces.
Risicofactoren
De urinewegen zijn steriel, wat wil zeggen dat er zich geen micro-organismen bevinden. Dit komt door drie fundamentele factoren:
- De pH is erg zuur.
- De aanwezigheid van ureum.
- Continue urinestroom die voorkomt dat micro-organismen zich verspreiden.
Daarom kan elke verandering in deze factoren ervoor zorgen dat bacteriën zich in de urinewegen verspreiden en infecties veroorzaken. Een obstructie bijvoorbeeld, hetzij als gevolg van een groei van de prostaat of een steen, veroorzaakt een onderbreking van de continue urinestroom en produceert een overgroei van bacteriën.
De uitwendige geslachtsorganen, vooral die van vrouwen, bevatten bacteriën van het Lactobacillus-type die melkzuur, bactericiden en waterstofperoxide produceren. Deze stoffen doden elk pathogeen micro-organisme dat de urinewegen in wil gaan.
Er kan echter een verandering van de Lactobacillus optreden als je te vaak antibiotica gebruikt. Dit leidt vervolgens tot een hoger risico op infecties.
Daarnaast is blaaskatheterisatie een belangrijke risicofactor. De katheter, een buis die de urinewegen binnengaat via de blaas om urine door te laten, is een perfecte plek voor bacteriën om zich te hechten en infecties te veroorzaken.
Lees ook eens:
Wat weet jij over vaginale schimmelinfecties?
Hoe beïnvloeden deze infecties mensen op basis van leeftijd of geslacht?
In de kinderjaren kun je urineweginfecties hebben, maar deze zijn meestal gerelateerd aan afwijkingen die kinderen vanaf de geboorte in de urinewegen hebben. Dit is iets dat aandacht vereist, omdat het mogelijk chirurgisch moet worden verholpen.
Er zijn verschillende gevallen van urineweginfecties, afhankelijk van het geslacht van een persoon:
- Mannen hebben meestal geen urineweginfecties tot ze rond de 60 jaar zijn. Ze hebben een langere urethra en het prostaatvocht dat ze afscheiden is zuur en doodt bacteriën. Na de leeftijd van 60 jaar neemt de grootte van de prostaat echter toe en neemt het risico op infectie door obstructie van de urinewegen toe.
- Vrouwen lopen hun hele leven veel meer risico op deze infecties. Dit komt doordat de vrouwelijke urethra veel korter is en micro-organismen sneller toegang hebben tot de blaas. Bovendien nemen de oestrogenen na de menopauze af, waardoor de bescherming tegen ziekteverwekkers vermindert.
Ook interessant om te lezen:
Hoe tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen
Om welke micro-organismen gaat het?
De micro-organismen die deze infecties veroorzaken, komen meestal uit het darmkanaal. Meer specifiek, de meeste zijn bacteriën. De meestvoorkomende is Escherichia Coli, ongeacht de toestand van de persoon in kwestie.
Andere micro-organismen zijn Klebsiella en Proteus-bacteriën. Als de persoon in kwestie echter meer gecompliceerde infecties of een katheter heeft, moeten artsen rekening houden met de mogelijkheid van multiresistente micro-organismen. Ze kunnen ook te wijten zijn aan de aanwezigheid van meerdere bacteriën.
Complicaties als je een urineweginfectie niet vroegtijdig behandelt
Als je een infectie van de lagere urinewegen hebt gekregen, zoals een blaasontsteking, en je hebt er niet goed voor gezorgd, kunnen de bacteriën verder opstijgen en de nieren bereiken. Dit is dus het probleem als je een urineweginfectie niet vroegtijdig behandelt.
Deze nierinfectie wordt, zoals we hierboven hebben uitgelegd, pyeonefritis genoemd. Als het vroeg wordt ontdekt, is het soms niet ingewikkeld en kan het worden genezen met de juiste medicatie. Het kan echter complicaties veroorzaken (Spaanse link) door nierabcessen te veroorzaken.
Nierabcessen zijn massa’s in de nier. In deze abcessen vinden we samen met onze afweercellen een ophoping dode micro-organismen, die een verzameling pus genereren. Ze moeten intraveneus worden behandeld met antibiotica. Als ze erg groot zijn moeten ze worden afgetapt.
Bacteriën die de urineweginfectie veroorzaken, kunnen ook in het bloed terechtkomen en sepsis veroorzaken. Als het blijft evolueren, kan het septische shock en zelfs de dood veroorzaken. Dit gebeurt omdat de passage van micro-organismen in het bloed de afweerreactie van je lichaam activeert, wat schade aan de verschillende weefsels veroorzaakt.
Behandel een urineweginfectie vroegtijdig
Om alle redenen die we hebben genoemd, moet je een urineweginfectie vroegtijdig behandelen om complicaties te voorkomen. Als je symptomen voelt, moet je naar je arts gaan.
Enkele van deze symptomen zijn de volgende:
- Pollakisurie: vaker plassen gedurende de dag.
- Dysurie: pijn bij het urineren.
- Tenesmus: een dringende behoefte om te plassen waardoor je meerdere keren naar het toilet moet.
- Urinaire urgentie.
- Kleurveranderingen in de urine: kan de aanwezigheid van bloed in de urine aangeven.
- Buikpijn.
Een specialist is degene die de behandeling die je nodig hebt kan voorschrijven. Als ze je gedurende een bepaalde periode een antibioticakuur geven, moet je deze kuur correct volgen om deze en andere complicaties te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Infecciones urinarias. Prevención y tratamiento | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-infecciones-urinarias-prevencion-tratamiento-13049604
- Complicaciones de las infecciones del tracto urinario – Infección del tracto urinario – Enfermedades de los riñones y las vías urinarias – Enfermedades – Medicina Interna Basada en la Evidencia. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://empendium.com/manualmibe/chapter/B34.II.14.8.13.
- Cortes, J. A., Perdomo, D., Morales, R. A., Alvarez, C. A., Cuervo, S. I., Leal, A. L., Gómez, J. C., Reyes, P., Pinilla, A. E., Castellanos, E., & Donoso, W. (2015). Guía de práctica clínica sobre diagnóstico y tratamiento de infección de vías urinarias no complicada en mujeres adquirida en la comunidad. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v63.n4.44185
- Cherry JD, Harrison G, K. S. y otros. (2018). Cistitis y pielonefritis. In Libro de texto de Feigin y Cherry sobre enfermedades infecciosas pediáricas.