Oorzaken en behandelingen van urosepsis

Urosepsis is een ernstige medische aandoening die door een infectie in de urinewegen wordt veroorzaakt, die zich naar de bloedbaan verspreidt.
Oorzaken en behandelingen van urosepsis

Laatste update: 22 juli, 2020

Vandaag gaan we het hebben over de oorzaken en behandelingen van urosepsis. Urosepsis is een ernstige gezondheidsstoornis. Het bestaat namelijk uit een ontsteking in het lichaam die door een ernstige infectie veroorzaakt wordt.

De onderliggende infectie kan verschillende oorzaken en kenmerken hebben. Urosepsis geeft aan dat de aandoening in de urinewegen van de patiënt zit. Het kan op basis van de omvang van de infectie worden geclassificeerd. Milde urosepsis heeft alleen invloed op de urinebuis en blaas, terwijl hoge urosepsis de nieren aantast.

Eigenlijk is het een vrij vaak voorkomend probleem, vooral bij patiënten met onderliggende gezondheidsproblemen. Hoe dan ook, experts kunnen de aandoening met een behandeling verbeteren. Hierdoor zijn volgens recente studies de sterftecijfers veroorzaakt door urosepsis de afgelopen jaren gedaald.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van urosepsis?

Vrouw met blaasontsteking

Afhankelijk van waar de infectie zich bevindt, kunnen we het over sepsis in de bovenste of onderste urinewegen hebben. Over het algemeen worden sepsis-gerelateerde infecties door verschillende soorten bacteriën veroorzaakt (Engelse link).

Het kan echter ook door andere micro-organismen worden veroorzaakt zoals virussen, parasieten en zelfs schimmels. De patiënt kan deze van externe bronnen oplopen of uit een ander deel van zijn eigen lichaam.

Als dit het geval is, dan kan de infectie zich naar de bloedbaan verspreiden. Dit gebeurt namelijk zodra de infectie het urinewegweefsel heeft bereikt. Sepsis ontwikkelt zich afhankelijk van micro-organismen en het welzijn van de patiënt. Patiënten met een zwak immuunsysteem lopen dus meer risico.

Behandelingen voor urosepsis

Medicijnen om urosepsis te behandelen

Het identificeren van sepsis is noodzakelijk om de behandeling vroeg te starten. Voordat sepsis wordt behandeld kan worden, moet de sepsis correct worden geïdentificeerd. Het controleren op symptomen van een infectie bepaalt de diagnose.

Er zijn talloze organismen die dit type infectie kunnen veroorzaken. Er zijn ook meerdere symptomen die daarvan een indicatie kunnen zijn. Symptomen kunnen daarom zijn:

Hierdoor kan het hart niet genoeg bloed naar de organen pompen. Wanneer dit de nieren aantast, dan kunnen ze niet goed functioneren, wat de urineproductie beïnvloedt. Wanneer patiënten dus urosepsis oplopen, dan kunnen ze niet zoveel urine als normaal verwijderen.

Medicatie om te gebruiken

Hoe het ook zij, je medisch team zal richtlijnen voor de juiste behandeling kunnen identificeren en voorstellen. Het is een ernstig gezondheidsprobleem. Hoe eerder de behandeling begint, hoe groter de kans dat deze verbetert. Hieronder volgen standaardbehandelingen voor urosepsis:

  • Vasoconstrictieve medicijnen gebruiken. Dit zou de bloeddruk moeten verhogen. Deze worden meestal via een infuus gegeven tegelijk met een zoutoplossing.
  • Antibiotica gebruiken. Dit zou alle resterende infectie moeten verwijderen. De arts zal de patiënt een kuur met algemene antibiotica geven als ze het geïnfecteerde gebied niet kunnen identificeren.

Bij het vermoeden van urosepsis wordt er daarom een groep verbindingen tegen alle mogelijke micro-organismen gebruikt. Hoe het ook zij, het medische team zal eventuele veranderingen die door deze infectie kunnen ontstaan, behandelen. Bijvoorbeeld alles met betrekking tot de urinewegen (boven of onder).

De beste manier om sepsis te voorkomen is dus door goede hygiënische normen te handhaven. Besteed dus speciale aandacht aan het wassen van je handen en het schoonmaken van instrumenten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.