Waarom buikvet kwijtraken niet lukt en de oplossing hiervoor

Heb je het moeilijk om buikvet te verliezen? We leggen je hier uit hoe dat komt en hoe je het kan doen verdwijnen!
Waarom buikvet kwijtraken niet lukt en de oplossing hiervoor
Lourdes Martínez

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Lourdes Martínez.

Laatste update: 28 november, 2018

Er beter uitzien als we onszelf in de spiegel bekijken is niet de enige reden waarvoor buikvet kwijtraken belangrijk is.

We weten dat buikvet niet ideaal is. Het is duidelijk dat we niet graag buikvet hebben. Maar het belangrijkste is dat het niet gezond is.

Overmatig buikvet is een rechtstreekse voorspeller van meerdere ziekten die ermee gepaard gaan. Dit zijn enkele voorbeelden: hartaandoeningen, type 2 diabetes of insuline-resistentie.

Gewicht verliezen in deze zone van het lichaam is niet gemakkelijk en zal ook niet van de ene op de andere dag lukken: je moet consequent zijn, toegewijd en zo vlug mogelijk je leefgewoonten verbeteren.

In dit artikel willen we je helpen. We gaan in op de redenen waarom buikvet kwijtraken niet lukt en we zullen je leren hoe je dit doel toch kunt bereiken.

Zes redenen waarom buikvet kwijtraken niet lukt

Zes redenen waarom buikvet kwijtraken niet lukt

1. Je eet nog steeds te veel bewerkte voedingsmiddelen

Misschien ben je op dieet en volg je het heel trouw. Je kan zelfs die oefeningen doen die men je heeft aangeraden. Toch zie je geen resultaten… Wat doe je verkeerd dat je buik zich niets aantrekt van alle inspanningen die je geleverd hebt?

 • Eén van de voornaamste redenen is dat je nog steeds dit uitgebreide assortiment bewerkte voedingsmiddelen eet of drinkt: wit brood, crackers, chips, geraffineerde suikers, koolzuurhoudende dranken en zoetstoffen.
 • Onthoud dit: buikvet houdt verband met ontstekingen. Als je dus te veel bewerkt voedsel eet, dan wordt het veel moeilijker om buikvet te verliezen.

2. Je denkt dat je “alle” soorten vetten uit je dieet moet schrappen

Buikvet kwijtraken met gezonde vetten

Sommige mensen doen dit. Ze nemen zichzelf voor om helemaal geen vet meer te eten. Daarom verwijderen ze vele voedingsmiddelen uit hun dieet, die hen juist zouden helpen om buikvet te verbranden.

In onze artikelen vertellen we je heel vaak over de goede vetten die enkelvoudig verzadigde vetten genoemd worden. Dit soort vetten hebben ontstekingsremmende effecten. Ze helpen ons om zorg te dragen voor ons hart en om een gezond gewicht te bereiken.

Aarzel niet om deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen die dit soort vetten bevatten. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 • Olijfolie
 • Avocado’s
 • Noten
 • Zonnebloemzaden
 • Vette vis (zoals zalm)

3. Misschien doe je de juiste oefeningen niet

Soms is het niet genoeg om een half uur te wandelen, of te zwemmen, dansen, of yoga te doen.

Deze routines zijn allemaal gezond. Maar ze dwingen ons eigenlijk niet om te werken op deze “sleutelgebieden”, die zich bevinden in je buik, bekken en rug enz. Je moet beseffen dat als je buikvet kwijtraken wilt, je iets meer inspanning moet leveren. Het is dus nodig dat je een zeer specifieke reeks oefeningen doet die voor dit doel opgesteld zijn.

4. Je hebt veel last van stress

Buikvet kwijtraken en stress

Dit is een belangrijk punt omdat niet iedereen hieraan denkt. Maar je moet er wel rekening mee houden en er aandacht aan schenken.

Je kan nauwgezet een fenomenaal dieet volgen dat men je heeft aangeraden. Misschien ga je ook naar de sportschool en heb je een coach die je uitlegt welke oefeningen je moet doen om een platte buik te krijgen.

En toch zie je geen veranderingen. Waarom?

 • Lange perioden van stress veranderen je metabolisme en verhogen het cortisolniveau in het bloed.
 • Het gevolg van dit hoger peil aan cortisol in het bloed is het risico dat het niveau van visceraal vet stijgt en gemakkelijker blijft “plakken.”

5. Je slaapt niet genoeg

Onthoud dit en probeer dit uiterste belangrijke stuk informatie in je hersenen “op te slaan”: minder dan zes uren per dag slapen is schadelijk voor je leven, je gezondheid en je psychologische welzijn.

Als je twee of drie maanden na elkaar slechts tussen de vijf en de zes uren per nacht slaapt, zal je niet alleen niet in staat zijn om centimeters rond je middel te verliezen. Je loopt ook het risico om aan te komen in gewicht en diabetes te ontwikkelen.

7. Ben je peervormig?

Het klinkt misschien ironisch maar we kunnen het uitleggen. Het is normaal om over de vorm van ons lichaam te praten en over onze erfelijke aanleg om vet op te stapelen in bepaalde gebieden van het lichaam.

 • Sommige vrouwen zijn dunner in de bovenste helft van hun lichaam: hun gezicht, borsten, armen enzovoort. Maar ze hebben de neiging om gewicht te verzamelen rond hun buik en heupen.
 • In dit geval en door genetische redenen is het normaal dat het moeilijk is om in die lichaamszones vet te verliezen. Toch is “moeilijk” geen synoniem voor onmogelijk.

Buikvet kwijtraken: essentiële tips om in vorm te raken

Buikvet

In het begin van dit artikel hebben we al onder de aandacht gebracht dat een stevige platte buik en buikvet kwijtraken vereist dat we veel van onze leefgewoonten veranderen.

Om deze metamorfose te bereiken moet je in het ideale geval eerst voor een verandering in je eigen geest zorgen.

 • Je kan dagelijks eenvoudige zinnen tegen jezelf zeggen: “Ik ben gewicht aan het verliezen” (in plaats van “Ik wil gewicht verliezen”) of “Ik ben trots op de inspanningen die ik lever” (in plaats van “Ik zal hard werken”).

Met deze uitspraken leg je de klemtoon op de huidige actie en het gewenste resultaat en niet alleen op het proces. Soms verwaarlozen we dat of vergeten we eraan te denken.

Onze aanbevelingen

Maak nu notities van de aanbevelingen. Ze zullen je helpen om erin te slagen buikvet te verliezen. Je moet je onmiddellijk op enkele veranderingen focussen:

 • Begin de dag met een glas lauw water met citroen. Gedurende de dag kan je saliethee drinken.
 • Eet meer oplosbare vezels en verminder het gebruik van bewerkte koolhydraten. Sla tijdens de dag geen maaltijden over.
 • Schrap alcohol en transvetten uit je dieet. Vervang die vetten door enkelvoudig onverzadigde vetten en eet meer eiwitten.
 • Houd je stress onder controle en doe aerobics en krachtoefeningen.
 • Slaap elke dag tussen de zeven en de negen uren.
 • Eet vis zoals zalm, makreel, haring en sardines.
 • Eet probiotische voedingsmiddelen die voor je darmflora zorgen.
 • Volg je dieet en volg deze raadgevingen samen met iemand anders.

Wanneer je een gemeenschappelijk doel hebt samen met een vriend, een gezinslid of een partner, dan zal je je gemotiveerder voelen.

Tot besluit willen we je er nog op wijzen dat je niet mag vergeten dat je geen resultaten zal zien na een paar weken en misschien zelfs niet na een maand.

Maar volg deze richtlijnen en zorg voor een goede manier van leven en een geschikt dieet en je zal je buikvet kwijtraken.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
 • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.