Waar wordt zure reflux door veroorzaakt?
Pijn of een branderig gevoel in de maagstreek is een veelvoorkomend symptoom bij volwassenen. We noemen het ook wel zure reflux. In dit artikel leggen we uit wat zure reflux is en waar het door veroorzaakt wordt.
Het branderige gevoel in je maag, dat zich soms tot achter het borstbeen kan verspreiden (het borstbeen voor het hart), lijkt niet altijd erg hinderlijk. Om dit probleem op te lossen, moet je in ieder geval enkele wijzigingen in je levensstijl aanbrengen.
Wat is zure reflux?
De maag is een orgaan dat deel van het superieure spijsverteringsstelsel uitmaakt. Het bevindt zich in de buik, in de bovenste centrale zone. Bovenaan vinden we de slokdarm en onderaan zit de dunne darm.
De maag heeft als functie om voedsel te helpen afbreken. Het zuur dat het produceert, maagzuur genaamd, helpt bij de vertering van eiwitten en de opname van ijzer, calcium en vitamine B12.
Maagzuur doodt bovendien een groot deel van de micro-organismen die we binnenkrijgen en het beperkt de groei van bacteriën. Dit helpt ook om darminfecties te voorkomen.
Als het maagzuur niet naar de darm doorgaat en daadwerkelijk terugreist naar de slokdarm, dan ervaren we door het terugkerende maagzuur gastro-oesofageale reflux.
Op dit punt moeten we duidelijk maken dat deze reflux tot op zekere hoogte fysiologisch is (Engelse link). Dergelijke momenten treden meestal op na het eten, zijn kort, veroorzaken geen symptomen en komen zelden voor tijdens de slaap.
Wanneer de reflux vervelende symptomen of complicaties veroorzaakt, dan staat het als niet-fysiologische gastro-oesofageale reflux bekend. Dit wordt door zure reflux of pyrosis veroorzaakt (Spaanse link), een branderig gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen.
Hoe en waarom krijgen we zure reflux?
Wanneer we eten, gaat het voedsel vanuit de mond, door de slokdarm en vervolgens naar de maag. In de slokdarm en maag bevindt zich een cirkelspier die de onderste slokdarmsfincter wordt genoemd. Dit helpt om te voorkomen dat de maaginhoud terugkeert naar de mond.
Wanneer om welke reden dan ook het zuurgehalte van de maag weer stijgt, verder dan wat we fysiologische reflux noemen, kun je last van zure reflux of brandend maagzuur krijgen. De exacte redenen (Engelse link) waarom we zure reflux ervaren, worden nog bestudeerd.
Er zijn verschillende theorieën mogelijk (Spaanse link), zoals veranderingen in de bewegingen van het spijsverteringskanaal, de zuurproductie door het lichaam, onze stressniveaus of voeding, naast psychologische en erfelijke factoren.
We moeten duidelijk maken dat we het hier niet over gedefinieerde diagnoses hebben, zoals zweren, gastro-oesofageale refluxziekte (Engelse link), prikkelbaredarmsyndroom of galstenen. In elk van deze situaties kun je echter ook last van brandend maagzuur krijgen.
Risicofactoren en wat zure reflux veroorzaakt
Zoals we al zeiden, blijven specialisten de oorzaken van zure reflux bestuderen. Er zijn echter elementen waarvan we nu weten dat ze ‘risicofactoren’ zijn. We moeten proberen deze waar mogelijk te vermijden om het risico op brandend maagzuur te verminderen.
Het dieet is een van deze factoren (Spaanse link). Het kan het maagzuurgehalte bij een aantal mensen beïnvloeden, vooral bij het nuttigen van bepaalde producten, zoals:
- Pittig, gebakken, vetrijk voedsel
- Citrusvruchten
- Producten die van tomaten zijn afgeleid (zoals ketchup)
- Munt
- Chocolade
- Koolzuurhoudende dranken
- Alcohol
Overgewicht is een andere factor die het risico op zure reflux kan vergroten. Tijdens de zwangerschap is het gebruikelijk om het om een vergelijkbare reden te ervaren, omdat de baarmoeder uitzet en tegen de maag drukt. Als gevolg daarvan ontstaat reflux.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat kunnen zwangere vrouwen eten bij de avondmaaltijd?
Wanneer je naar een dokter moet
In een aantal gevallen zijn aanvullende tests nodig als je vermoedt dat brandend maagzuur door iets specifieks wordt veroorzaakt. In dergelijke situaties is het altijd het beste om een specialist te bezoeken om te bepalen wat deze zijn.
Het is belangrijk om op te merken dat het reden tot bezorgdheid zou zijn als een patiënt ouder dan 60 jaar zure reflux krijgt en dit nog niet eerder heeft meegemaakt. Nog verontrustender is het als de patiënt ook gastro-intestinale bloedingen ervaart (gekenmerkt door het vinden van bloed in braaksel of ontlasting).
Een gebrek aan eetlust is een andere zorgwekkende factor, evenals een onverklaarbaar gewichtsverlies of moeite met slikken. Soms kan de patiënt ook pijn op de borst ervaren die geen verband met een cardiovasculaire gebeurtenis houdt, maar afkomstig is van het spijsverteringsstelsel.
Als er bovendien een voorgeschiedenis van kanker in de directe familie van de persoon is (Spaanse link), als hun ouders, ooms, tantes of grootouders enige vorm van kanker hebben gehad, dan is het belangrijk om goed op te letten. Als er symptomen zijn die erop wijzen dat ze last hebben van zure reflux en ga dan snel naar een specialist.
Wat je moet doen als je last van brandend maagzuur hebt
Voor degenen die last hebben van brandend maagzuur in de maag of het borstbeen, mild en sporadisch, zijn er enkele dingen die kunnen helpen. Hier zijn enkele stappen die nuttig zouden zijn om te volgen, omdat ze kunnen helpen om de symptomen te verbeteren.
- Afvallen in gevallen waarin de getroffen persoon te zwaar is (Spaanse link).
- Verhoog het hoofdeinde van het bed: dit kan worden gedaan door blokken hout of rubber onder twee poten van het bed te plaatsen of een wig onder het matras. Gebruik niet te veel kussens, want dat kan nekpijn veroorzaken.
- Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die de symptomen verergeren: deze omvatten koffie, chocolade, alcohol, munt of voedsel dat vettig, gebakken of sterk gekruid is.
- Stoppen met roken: Tabak is een oorzaak van brandend maagzuur (Spaanse link).
- Eet niet te laat: naar bed gaan met een volle maag kan de reflux verergeren. We moeten proberen om minstens twee tot drie uur voordat we naar bed gaan niet meer te eten.
Specialisten raden aan om met mate verkrijgbare maagzuurremmers te gebruiken. Het is altijd het beste om over dergelijke complicaties een medische professional te bezoeken. Als je symptomen heviger worden, ‘s nachts verschijnen of lange tijd aanhouden, dan raden we je aan om zo snel mogelijk een professional te bezoeken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vakil N., Physiology of gastric acid secretion, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-gastric-acid-secretion?search=stomach&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
- Kahrilas, Clinical manifestations and diagnosis of gastroesophageal reflux in adults, retrieved on 07 Oct 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-gastroesophageal-reflux-in-adults?search=pyrosis&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
- Díaz-Rubio, Manuel. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Vol. 2. Arán Ediciones, 2007.
- Norero, Enrique. “Cáncer gástrico hereditario. Indicaciones de estudio genético¿ Cuando ya quiénes?.” Revista de cirugía 71.5 (2019): 458-467.
- Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
- From 1906 to 2006 — A Century of Major Evolution of Understanding of Gastro-oesophageal Reflux, Aliment Pharmacol Ther. 2006;24(9):1269-1281. https://www.medscape.com/viewarticle/547076
- Michael AJ Sawyer, MD, Gastroesophageal Reflux Disease, retrieved on 07 Oct 2020, from Medscape. https://emedicine.medscape.com/article/368861-overview
- Heartburn and acid reflux, retrieved on 08 Oct 2020, from NHS services. https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/
- Escudero, O. Gómez, MF Herrera Hernández, and MÁ Valdovinos Díaz. “Obesidad y enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Revista de investigación clínica 54.4 (2002): 320-327.
- Bujanda, Luis, et al. “Influencia del estilo de vida en la enfermedad por reflujo gastroesofágico.” Medicina Clínica 128.14 (2007): 550-554.
- Mearin, Fermín. “¿ Qué es la dispepsia, la dispepsia orgánica y la dispepsia funcional?.” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 37.3 (2007): 178-182.
- Rodríguez, Luis Aníbal Pérez, et al. “Nutrición: Tratamiento para la gastritis.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 120-137.