Waar wordt Madopar voor gebruikt?
Madopar is een medicijn dat bij de behandeling van de ziekte van Parkinson wordt gebruikt. Het bestaat uit twee actieve ingrediënten, 200 milligram levodopa en 50 milligram benserazide. Het wordt in tabletten met een kruisvormige groef geleverd, waardoor de patiënt erin kan snijden om vier doses te krijgen.
Hoe werkt Madopar en waar wordt het voor gebruikt?
Levodopa is een stof die een voorloper van dopamine is. Levodopa zit in de medicatie, omdat dopamine zelf de hersenen niet kan bereiken. Zijn voorloper, levodopa, kan echter wel het hersengebied bereiken. Dit is waar levodopa in dopamine wordt omgezet en het dopaminegehalte in de hersenen verhoogt.
Levodopa is het meest effectieve actieve ingrediënt voor de behandeling van symptomen die met beweging en stijfheid bij de ziekte van Parkinson verband houden.
Als je Madopar gebruikt, dan moet je niet plotseling met het gebruik stoppen. Het gevolg zou kunnen zijn dat je dan bijwerkingen zoals koorts, spierstijfheid en verwardheid kunt krijgen.
Misschien ook interessant om te lezen:
LATE: een nieuwe vorm van dementie
Waarom combineert Madopar levodopa met andere actieve ingrediënten?
Levodopa wordt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson gebruikt. Als er alleen levodopa zou worden toegediend, dan zou het lichaam het uitgebreid metaboliseren voordat het de hersenen bereikt. Om deze reden wordt het met andere actieve ingrediënten, zoals carbidopa of benserazide gecombineerd.
Deze actieve ingrediënten zorgen ervoor dat een voldoende hoeveelheid levodopa de hersenen bereikt. Hierdoor wordt de effectiviteit verbetert en de mogelijke bijwerkingen worden verminderd.
De combinatie in Madopar heeft van de twee ingrediënten een verhouding van 4: 1. Op deze manier kunnen ze een effect bereiken dat praktisch identiek is aan wat ze met een hoge doses levodopa zouden kunnen. Dit is dan wel met een betere tolerantie.
Na de behandeling met het medicijn Madopar zullen na verloop van tijd over het algemeen gezien alle symptomen van de ziekte van Parkinson significant verbeteren.
Hoe moet je Madopar innemen?
Madopar is een medicijn dat je 30 minuten voor de maaltijd of 2 uur erna oraal inneemt. Als je maagklachten hebt, dan kun je het samen met voedsel innemen, maar je moet er wel voor zorgen dat het voedsel niet rijk aan eiwitten is.
De waarschuwing om het gebruik van dit geneesmiddel samen met eiwitrijk voedsel te vermijden (Spaanse link), is omdat de eiwitten in het voedsel de opname van levodopa kunnen verminderen.
Madopar-tabletten worden geleidelijk vrijgegeven en zorgen voor een langdurige werking. Als je dit geneesmiddel gebruikt, dan moet je voorzichtig zijn bij het autorijden, aangezien het de reflexen kan beïnvloeden.
Dosering van Madopar
Een arts zal de dagelijkse dosis Madopar in elk geval bepalen, afhankelijk van de patiënt. Over het algemeen zijn de meest gebruikelijke doses echter meestal de volgende.
Aanvang van de behandeling
Aangezien dopamine zelf niet in de hersenen kan komen, gebruiken artsen de voorloper levodopa als medicijn. Artsen beginnen de behandeling gewoonlijk met driemaal daags een halve tablet. Hierbij wordt de dagelijkse dosis elke week met een halve tablet. Dit gebeurt totdat de dosis is bereikt die voor elke patiënt effectief is.
Als ze de patiënt nauwlettend in de gaten kunnen houden, dan kunnen ze de dosis sneller verhogen. Het is dan mogelijk om deze dan met één tablet per week te verhogen in plaats van met de helft.
Het zal daarom even duren voordat een effectieve dosis wordt bereikt. Deze effectieve dosis is tussen de 2 en 4 tabletten per dag, verdeeld over drie of vier doses.
Onderhoudsdosering
In ieder geval moet de dagelijkse dosis (Spaanse link) in ten minste drie doses worden verdeeld en de arts zal gemiddeld drie doses van één tablet per dag verhogen. De dosering van de dagelijkse onderhoudsdosis hangt echter af van wat het meest geschikt is voor elke patiënt.
Een andere optie om de onderhoudsdosering vast te stellen, is het handhaven van de dagelijkse dosis met de mogelijkheid om de hoeveelheid met een kwart tablet te veranderen en deze vaker in te nemen.
Madopar geneest niet, maar het helpt wel
Momenteel is er geen behandeling die de ziekte van Parkinson kan genezen, maar dit medicijn heeft de belangrijkste symptomen kunnen verlichten, waardoor de kwaliteit van leven van patiënten is verbeterd.
Madopar is een goede behandelingsoptie. Het wordt ook wereldwijd door duizenden mensen met Parkinson gebruikt. Het is belangrijk dat je arts de dosis controleert en aanpast, afhankelijk van elk geval.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
FERREIRA, F. D; FERREIRA, F.M.D; HELENO, R.B; MELLA, S. E. J. (2010). Parkinson’S Disease: Physiopathologic and Therapeutic Aspects. Revista de Saúde e Pesquisa.
-
Díaz, F., Chaná, P., Droguett, P., Gutiérrez, A., & Martínez, C. (1995). Complicaciones motoras precoces en parkisonianos de novo tratados con L-Dopa más inhibidor periférico de la decarboxilasa. Rev. Chil. Neuro-Psiquiatr.
-
Fernandez Pardal, M. M., Gatto, E., Micheli, F., Casas Parera, I., & Diaz, S. (1991). UN NUEVO PREPARADO DE LEVODOPA BENSERAZIDA EN PARKINSONIANOS CON FLUCTUACIONES MOTORAS REFRACTARIAS A TRATAMIENTOS CON L-DOPA STANDARD. Medicina.