Waar moet je op letten bij het volgen van een glutenvrij dieet?

Thuis een glutenvrij dieet volgen is betrekkelijk eenvoudig omdat het slechts enkele kleine aanpassingen vereist. Houd rekening met de volgende tips om het voor elkaar te krijgen.
Waar moet je op letten bij het volgen van een glutenvrij dieet?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je net de diagnose glutenintolerantie of coeliakie hebt gekregen, lijkt het onmogelijk om een gezond en plezierig dieet te volgen. Het volgen van een glutenvrij dieet vergt echter maar een paar kleine aanpassingen.

Het echt lastige deel is vaak wennen aan het idee dat je bepaalde voedingsmiddelen van het menu zult moeten schrappen . Daarom is een totale eliminatie van die voedingsmiddelen de sleutel tot succes.

Hoe minder verleidingen je bij de hand hebt, hoe gemakkelijker het volgen van een glutenvrij dieet zal zijn. Neem deze eerste stappen en maak een succesvol begin van je nieuwe levensstijl.

Waar moet je op letten bij het volgen van een glutenvrij dieet?

Doe een totale schoonmaak van je keuken

We hebben het over het uit je keuken elimineren van alles wat gluten bevat en wat je niet meer mag consumeren . Tot de producten op deze lijst behoren:

 • Commerciële kruiden en specerijen.
 • Het meeste kant-en-klare meel voor de bereiding van brood en gebak.
 • Gewoon brood en koekjes.
 • Meel met gluten van welke soort dan ook.
 • Pasta gemaakt met tarwe.

Bovendien is het raadzaam dat je die gebruiksvoorwerpen en voorwerpen elimineert die gebruikt worden om voedsel met gluten te bereiden. Een voorbeeld is de broodrooster. Je zult een nieuw broodrooster moeten kopen dat alleen voor glutenvrij brood gebruikt wordt, en het apart houden van alle andere broodroosters in huis. Zelfs een kruimeltje glutenbrood kan een coeliakiepatiënt ernstig schaden.

Een ander voorbeeld zijn zeven, en het is aan te raden een zeef te hebben voor glutenhoudende pasta en een andere voor glutenvrije pasta.

Rust je keuken uit met producten die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet

Als je alle gluten uit je voorraadkast hebt verwijderd, kan die er echt leeg uitzien! Gelukkig is er nu een hele industrie die zich op deze toestand concentreert. Er zijn veel producten die speciaal ontworpen zijn om ons alle voedingsstoffen te geven die we nodig hebben zonder gluten te hoeven consumeren.

Idealiter begin je met het kopen van verse voedingsmiddelen, zoals fruit, natuurlijke oliën, verse of gedroogde specerijen en groenten . Vul dan aan met een paar commerciële mogelijkheden, maar beperk die tot een minimum. Door je keuken goed uitgerust te hebben, zal het gemakkelijker zijn om een menu te bedenken.

Onder enkele aanbevolen voedingsmiddelen zijn:

 • Vers fruit in het seizoen
 • Mager vlees en wat orgaanvlees
 • Verse groenten
 • Vis
 • Maïsmeel
 • Havermout in zowel vlokken als meel (maar let op dat havermout invloed kan hebben op mensen die bijzonder gevoelig zijn voor gluten – koop voor de zekerheid een specifiek glutenvrij product)
 • Quinoa
 • Glutenvrij meel om brood en gebak te bereiden

Let er bij het kopen van glutenvrije producten in elk geval op dat ze geen overmatige hoeveelheden suiker bevatten, want deze voedingsstof kan bij overmatige consumptie de gezondheid verslechteren, zoals staat in een studie gepubliceerd in Frontiers in Bioscience (Engelse link).

Stel je geest en smaakpapillen open voor nieuwe producten en ervaringen

Glutenvrij gaan dwingt je om nieuwe smaken en texturen in je dieet op te nemen. Je voelt je misschien wat terughoudend om dit te doen, maar het is belangrijk dat je hier zo snel mogelijk mee experimenteert.

Glutenvrije producten

Hoe sneller je het doet, hoe sneller je je aan de veranderingen zult aanpassen en hoe minder honger en ongemak je zult ervaren. Ons voorstel is dat het grootste deel van je eten bestaat uit verse ingrediënten die je al kent.

Je zou bijvoorbeeld een frisse salade kunnen klaarmaken en die vergezellen met glutenvrije crackers of hartige quinoa-toast. Door iets te hebben dat je al kent, zal de drempel om crackers te accepteren lager zijn.

Leer etiketten lezen

Als je een glutenvrij dieet gaat volgen is het belangrijk te weten dat sommige voedingsmiddelen gluten kunnen bevatten, ook al denk je van niet. Als op het etiket “glutenvrij” staat, ben je veilig, maar als dat niet zo is, kijk dan bij de ingrediënten of er sporen van gluten in kunnen zitten. Zo ja, dan kun je het beter vermijden.

De officiële Celiac Society van het Verenigd Koninkrijk geeft een boek uit met alle aanvaardbare producten voor coeliakiepatiënten, ook die waarop niet “glutenvrij” staat.

Een andere reden om etiketten te lezen is dat commerciële merken veel producten verwerken. Tijdens die processen kunnen sommige ingrediënten in kleine hoeveelheden gemengd worden. Daarom is het belangrijk dat je etiketten leest om dit vast te stellen.

Als deze mogelijkheid bestaat, voegen merken een disclaimer toe die verwijst naar de mogelijkheid van zo’n kruisbesmetting.

Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om na te gaan of het product dat je gaat kopen additieven in zijn samenstelling heeft. Van dit soort producten is aangetoond (Engelse link) dat ze in bepaalde gevallen een negatief effect op de gezondheid hebben. Een voorbeeld hier zouden nitrieten zijn, conserveringsmiddelen die in de vleesindustrie gebruikt worden.

Ontdek hier meer over glutenvrije producten:
Glutenvrije voedingsmiddelen: zijn ze goed voor iedereen?

Leer hoe je buitenshuis glutenvrij kunt eten

Thuis een glutenvrij dieet volgen is betrekkelijk eenvoudig. Maar dat buitenshuis doen, impliceert een zekere inspanning, en ook weten welke voedingsmiddelen toegestaan zijn. Als je het niet zeker weet, vraag dan in het restaurant of ze je kunnen verzekeren dat er glutenvrije producten verkrijgbaar zijn.

Als je voelt dat ze gewoon niet begrijpen wat je vraagt, of dat ze niet veel kennis over glutenvrije producten lijken te hebben, neem dan het zekere voor het onzekere en vraag om gerechten met groenten en vraag of ze wat vlees zonder saus in een aparte pan kunnen bakken.

Je zult al gauw restaurants vinden met kennis van zaken, die zo nodig speciaal voor jou gerechten bereiden. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants die glutenvrij eten aanbieden en zo kun je daar met een gerust hart eten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci, 2018. 23: 2255-2266.
 • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites, and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.