Waar let je op bij een verzwakt immuunsysteem?

Constante vermoeidheid, verkoudheid en keelpijn kunnen duidelijke symptomen zijn van een verzwakt immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om signalen van je lichaam te kunnen herkennen wanneer dit gebeurt.
Waar let je op bij een verzwakt immuunsysteem?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Constante vermoeidheid, verkoudheid en keelpijn kunnen duidelijke symptomen zijn van een verzwakt immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om signalen van je lichaam te kunnen herkennen wanneer dit gebeurt. Vergeet niet dat je immuunsysteem een sleutelrol speelt in je welzijn.

Wat is het immuunsysteem?

Volgens Stanford Children’s Health “houdt het immuunsysteem besmettelijke micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, buiten het lichaam.”

Het kan echter gebeuren dat het immuunsysteem zwakker wordt. Slechte voeding, stress of andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het zijn basisfuncties niet kan vervullen. Waar moet je op letten om te weten of je een zwak immuunsysteem hebt? We leggen het je in dit artikel uit.

Hoe herken je een verzwakt immuunsysteem?

Je immuunsysteem is je verdediging tegen bepaalde externe stoffen die je lichaam kunnen binnendringen en schade kunnen toebrengen. Het netwerk van cellen, weefsels en organen waaruit dit systeem bestaat, is verantwoordelijk voor de samenwerking om je lichaam te beschermen. Deze beschermende cellen worden lymfocyten genoemd, een soort witte bloedcel.

Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het aanvallen van de micro-organismen die ziekten veroorzaken. Deze cellen bevinden zich in de thymus, de milt en het beenmerg. Ze worden lymfatische organen genoemd.

Als je op een bepaald moment een laag niveau van witte bloedcellen hebt, is het moeilijk voor je om met ziektes om te gaan. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Op dat moment moet je naar de huisarts gaan. Je arts is degene die op zoek gaat naar de oorzaak van een verzwakt immuunsysteem en die vervolgens een behandelplan opstelt. Blijf lezen om uit te vinden wat de symptomen zijn.

1. Constante vermoeidheid

Constante vermoeidheid kan wijzen op een verzwakt immuunsysteem

Er zijn inderdaad veel dingen die vermoeidheid veroorzaken. Als je je constant vermoeid voelt, waarbij je ook het gevoel hebt dat al je uitgeput bent als je ‘s morgens wakker wordt, is dat een duidelijk teken dat je immuunsysteem is verzwakt.

Een ander teken waar je op moet letten is een gevoel van vermoeidheid, zelfs nadat je niet veel hebt gedaan. Ook kun je je ongemakkelijk voelen als de temperatuur verandert. Al deze symptomen zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Misschien ben je geïnteresseerd in het volgende artikel:
Chronische vermoeidheid voorkomen met 5 kruiden

2. Veelvoorkomende infecties kunnen een verzwakt immuunsysteem veroorzaken

Urineweginfecties, maaginfecties, of gezwollen of rood tandvlees zijn allemaal symptomen dat er iets niet in orde is. Als je vaak last hebt van diarree, kan dit bovendien ook wijzen op een verzwakt immuunsysteem.

Nu kun je je afvragen waarom dit soort dingen gebeuren. Waarschijnlijk is het zo dat het immuunsysteem de externe stoffen niet bestrijdt zoals zou moeten, dus die stoffen profiteren hiervan en vallen je aan. Met andere woorden, je immuunsysteem kan je niet verdedigen tegen bacteriën, schimmels en virussen.

3. Allergieën

Sommige mensen zijn gevoeliger voor allergische reacties dan anderen. Dingen als stof, stuifmeel of andere omgevingsfactoren kunnen een bedreiging vormen voor je huid of slijmvliezen.

Daarom is ook dit iets wat uiteindelijk je gezondheid kan aantasten. Als jij veel last hebt van allergieën, is het ook mogelijk dat je een verzwakt immuunsysteem hebt.

4. Steeds terugkerende verkoudheid

Een vrouw snuit haar neus

Hoeveel verkoudheden krijg jij normaal gesproken per jaar? Eén per maand? Doet je keel altijd pijn? Krijg jij vaak de griep? Dan is het een goed idee dat je naar de huisarts gaat om je witte bloedcellen te laten controleren. Je hebt misschien een verzwakt immuunsysteem, en dat betekent dat het je niet afdoende beschermt.

5. Wonden genezen niet snel

Wonden die niet genezen, maar wel geïnfecteerd en ontstoken raken en ook veel pijn doen, zijn meestal symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Als je merkt dat dit gebeurt, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal weten wat je het beste kunt doen.

Hoe versterk je een verzwakt immuunsysteem

1. Let op je dieet

Een goed dieet gaat samen met een goede gezondheid. Soms letten we er alleen op een als we ziek zijn. Om dat te voorkomen is het belangrijk om altijd een gevarieerd en evenwichtig dieet te volgen.

Het moet rijk zijn aan fruit, groenten en magere eiwitten, maar tegelijkertijd moet je suiker, vetten en alcohol vermijden. Ook zijn citrusvruchten heel goed om je verdediging te versterken.

Misschien ben je ook hier geïnteresseerd in het volgende:
Hoe de schil van citrusvruchten optimaal te gebruiken

2. Zorg voor voldoende slaap

Het krijgen van een rustgevende slaap is essentieel om je immuunsysteem sterk te houden. Op deze manier kan je lichaam zijn energie aanvullen om ervoor te zorgen dat al je systemen goed werken. Slapeloosheid en stress zijn de vijanden van een goede gezondheid.

3. Hygiëne en schoonmaken

Je handen wassen om bacterieën te voorkomen

Het is belangrijk om je handen een paar keer per dag te wassen. Het is eigenlijk net zo belangrijk voor je gezondheid als het schoonhouden van je voedsel.

Was ook de groenten die je kookt en het fruit dat je eet grondig. Houd ze onder stromend water en zorg ervoor dat je het vuil dat je ziet er van afspoelt. Dit alles is essentieel om te voorkomen dat je immuunsysteem verzwakt.

5. Houd je stress onder controle

Stress is niet alleen het antwoord van je lichaam op een vervelende situatie. Als het in de loop van de tijd aanhoudt, kan het een chronische aandoening worden, waardoor je gezondheid geleidelijk aan achteruit zal gaan. Ook kan de opbouw van gifstoffen in je lichaam je immuunsysteem verzwakken. Dan word je ziek.

Houd al deze tips in gedachten. Stel je prioriteiten, zorg voor jezelf en besteed wat tijd aan jezelf. Dan weet je zeker dat je veilig bent voor de veelvoorkomende gevaren die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Blijf gezond!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Camps, C.; Sánchez, P. T., & Sirera Pérez, R. (2006). Inmunología, estrés, depresión y cáncer”, Psicooncología: investigación y clínica biopsicosocial en oncología. 3 (1): 35-48.
  • Lozano Soto, F. (2012). “Introducción al sistema inmunológico, sus principales elementos y la respuesta inmunitaria”. En Farreras, R. Medicina Interna. Barcelona: Elsevier, pp. 2453-2488.
  • Matzinger, P. (2002). “The danger model: a renewed sense of self”, Science, 296 (5566): 301-305.
  • Pancer, Z., and Cooper, M. D. (2006). “The evolution of adaptive immunity”, Annual Review of Immunology, 24: 497-518.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.