Vroege symptomen van genitale herpes

Genitale herpes kan jarenlang in het lichaam blijven zonder zich te vertonen. Maar ook als het geen symptomen heeft, is het besmettelijk.
Vroege symptomen van genitale herpes

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De vroege symptomen van genitale herpes blijven vaak onopgemerkt. Soms lijken ze op die van een gewone verkoudheid. In veel gevallen zijn er lange tijd geen symptomen, zelfs niet nadat je de ziekte hebt opgelopen.

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening. Ze treft leden van beide geslachten, maar komt vaker voor bij vrouwen. Geschat wordt dat een op de zes jonge, seksueel actieve vrouwen besmet kan zijn met genitale herpes.

Verreweg de meeste mensen raken besmet als ze seksueel contact hebben met iemand die nog geen vroege symptomen van genitale herpes heeft vertoond. Het herpesvirus kan verscheidene jaren in het lichaam leven zonder symptomen te veroorzaken.

Wat is genitale herpes?

Genitale herpes is een vrij algemene aandoening. Als het virus eenmaal verspreid is, blijft het levenslang in het lichaam. Het is een infectie die veroorzaakt wordt door twee soorten virussen: type 1 (HSV-1) en type 2 (HSV-2).

In het algemeen veroorzaakt HSV-1 orale herpes en HSV-2 genitale herpes. Dit is echter niet absoluut. Iemand kan HSV-1 of HSV-2 krijgen door bijvoorbeeld orale seks.

Herpes wordt verspreid door huid-op-huid contact. Dit gebeurt alleen als je bij iemand die besmet is in direct contact komt met de plek die herpes heeft. Dit gebeurt meestal door zoenen of geslachtsgemeenschap.

Herpes is ongeneeslijk. Maar met de tijd en goede medische zorg worden uitbraken minder frequent en ongevaarlijker. Voor mensen met een zwak immuunsysteem kan het ingewikkelder zijn.

Vroege symptomen van genitale herpes

Vrouw met herpes

Genitale herpes is een uitbraakziekte. Dit betekent dat er een moment is waarop de symptomen verergeren, maar dat daarna alles weer normaal wordt. Omdat het virus voor altijd in het lichaam blijft, ontstaat enige tijd later een nieuwe uitbraak.

  • De eerste episode treedt meestal twee tot drie weken na het oplopen van het virus op. Een groot aantal mensen heeft heel milde symptomen, die onopgemerkt kunnen blijven.
  • Er kunnen zweertjes op je geslachtsdelen ontstaan, maar die zijn zo klein dat ze voor uitslag of jeuk kunnen worden aangezien.
  • Heel vaak verschijnen de eerste verschijnselen van genitale herpes binnen de eerste 10 dagen na het tijdstip van besmetting. Deze eerste verschijnselen houden nog eens 10 dagen aan. Ze omvatten vooral een branderig gevoel in het genitale gebied.
  • Er kan ook diffuse pijn in de geslachtsdelen, benen of billen optreden. Velen ervaren ook een drukkend gevoel in de onderbuik.

Typische symptomen van genitale herpes

De eerste episode is meestal het hevigst. In het volgende jaar kunnen echter vier tot vijf terugvallen verwacht worden.

Na het verschijnen van de eerste symptomen van genitale herpes is het kenmerkend dat er pijnlijke blaasjes ontstaan die jeuk en pijn veroorzaken. Deze vormen zich op de vagina, vulva, baarmoederhals, penis, billen, anus of binnenkant van de dijen.

Zulke blaasjes barsten en vormen zweren. Sommige mensen hebben ook andere, minder duidelijke symptomen. Deze lijken op die welke optreden als iemand griep heeft. Ze omvatten koorts, malaise, spierpijn en gezwollen klieren.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Herpes op de rug behandelen met 5 natuurlijke remedies

Een virus dat actief blijft

Na het eerste jaar, na de eerste episode, worden de uitbraken meer sporadisch. De symptomen van genitale herpes worden milder en gemakkelijker te verdragen. Wat wel bekend is, is dat na elke uitbraak het virus (Engelse link) inactief wordt.

Het reist en nestelt zich aan het eind van het ruggenmerg. Daar blijft het in de zenuwcellen zitten, zonder symptomen op te wekken of ongemak te veroorzaken.

Periodiek wordt het actief en keert terug naar de plaats waar de infectie (Spaanse link) voor het eerst begon. Mensen weten dat ze een nieuwe uitbraak kunnen hebben als ze weer de eerste symptomen van genitale herpes ervaren, in principe is dat pijn of jeuk in de genitale zones.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.